Το ρεμπέτικο ως φορέας παρακμής

Πολλοί το εγκωμίασαν, το υπηρέτησαν, το «δόξασαν», λίγοι είχαν την τόλμη να το κριτικάρουν, να το αμφισβητήσουν, να αποκαταστήσουν την εικόνα του στις πραγματικές της διαστάσεις

Must Read

Η επαναξιολόγηση όλων των αξιών είναι σταθερή υποχρέωση των σκεπτομένων ανθρώπων, που νιώθουν ισχυρότερη την ανάγκη της έρευνας παρά της άκριτης αποδοχής των «θεσφάτων», των ειδώλων και των ταμπού της πολιτικής, οικονομικής ή «πνευματικής» ελίτ. Ενα από τα άυλα είδωλα της εποχής μας είναι το ρεμπέτικο.

Πολλοί το εγκωμίασαν, το υπηρέτησαν, το «δόξασαν», λίγοι είχαν την τόλμη να το κριτικάρουν, να το αμφισβητήσουν, να αποκαταστήσουν την εικόνα του στις πραγματικές της διαστάσεις. Στη σελίδα* του περιοδικού «Το Ενζυμο» στο facebook αναρτήθηκε απομαγνητοφωνημένο κείμενο από ομιλία που είχε κάνει στον τηλεοπτικό σταθμό Τηλετώρα ο σπουδαίος πανεπιστημιακός καθηγητής, φιλόσοφος και συγγραφέας Δημήτριος Τσάκωνας (1921-2004). Αξίζει να διαβαστεί** με προσοχή:

«Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαμε στην Ελλάδα μία νέα αστική τάξη, η οποία διεμορφώθη από τούς μαυραγορίτες. Οι μαυραγορίτες απετέλεσαν τη νέα αστική τάξη. Η αστική τάξη που υπήρχε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε εδραιωθεί και είχε φτιάξει ένα προφίλ κάποιας ψευδο-ευγένειας θα έλεγα, κάποιας ευγένειας ή ψευδο-ευγένειας, η οποία ομολογουμένως είχε κάποιους αστικούς τρόπους συμπεριφοράς παραδεδεγμένους και στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Βέβαια, η έλευσις των μαυραγοριτών στη θέση της ηγετικής τάξεως ήτανε μία διάλυσις του ιδεώδους της παλαιάς αστικής ευπρέπειας.

Αλλά για να μπούμε στο ρεμπέτικο, το οποίον εθεωρήθη κατά κάποιον τρόπο ότι είναι το κατ’ εξοχήν επίτευγμα της πολιτιστικής υπανάπτυξης της κινήσεως του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι ένα μοναδικό είδος λαϊκής μουσικής του νεοελληνικού αστικού χώρου.

Μετά το 1922, δηλαδή τη διαδικασία αστικοποίησης της Ελλάδας και των υπολοίπων ελληνικών πόλεων. Ποιων πόλεων; Οι πόλεις αυτές στην πραγματικότητα ήταν χωριά με κλονιζόμενες τις ιθαγενείς αξίες. Μετά αυτό το τραγούδι, το ρεμπέτικο, έχει έναν αντι-ευρωπαϊκό και ασιατικό χαρακτήρα. Το μέγα ερώτημα που προκύπτει απ’ το τραγούδι αυτό είναι “εκδυτικισμὸς ή εξανατολισμός;”.

Βέβαια, υπήρχε ένα λαϊκό τραγούδι, το λεγόμενο μαγκίτικο. Οι μάγκες ήταν κουτσαβάκηδες, ο υπόκοσμος δηλαδή των πολιτικών κομμάτων του Μεσοπολέμου, δηλαδή οι τραμπούκοι των στενόχωρων καφέ-αμάν, που χόρευαν ζεϊμπέκικους, χασάπικους χορούς και εισέπρατταν και απηύθυναν βρισιές και απειλές.

Αλλά άλλο μάγκας κι άλλο ρεμπέτης. Ο μάγκας είναι προϊόν αστικών ομαδοποιήσεων. Μάγκας είναι ο γκάνγκστερ του Σικάγου, ο Αλ Καπόνε παραδείγματος χάριν, ενώ οι ρεμπέτες ήσαν χασικλήδες, με χαρακτηριστικό πρόσωπο τοξικομανούς. Χρησιμοποιούν το καπηλειό προς κάλυψη του τεκέ. Αυτοί είναι οι ρεμπέτες.

1912-1922. Με την προσφυγιά η Ελλάδα έπρεπε να απορροφήσει έναν διπλάσιο πληθυσμό, και Καραμανλήδες και Πόντιοι αλλάζουν το ελλαδικό πρόσωπο και αλλάζουν και το τραγούδι. Τα ποντιακά τραγούδια έχουν αρχαιοελληνικό χαρακτήρα, όπως ο πυρρίχιος. Εντάσσονται, κατά κάποιον τρόπο, στο δημοτικό τραγούδι.

Θα έλεγε κανείς ότι το ρεμπέτικο έχει μία άλλη φιλοσοφία, έχει μία φιλοσοφία μηδενιστική, έχει μία φιλοσοφία κισμετική [μοιρολατρική, kısmet (τουρκικά): μοίρα]. Τα ρεμπέτικα χρησιμοποιούν το σάζι, το μπουζούκι και όχι τα κλαρίνα, που είναι τα χαρακτηριστικά του δημοτικού τραγουδιού.

Το δημοτικό τραγούδι είναι η παράδοση της Τουρκοκρατίας. Είναι η έκφραση της ελληνικής λεβεντιάς. Λεβέντης δεν είναι μόνον ο άνθρωπος που έχει τη δύναμη, αλλά έχει και το ήθος. Κι αυτό το συνταίριασμα του ήθους και της δυνάμεως δίνει την έννοια της λεβεντιάς. Το δημοτικό τραγούδι γίνεται στους ανοιχτούς χώρους. Συνοδεύεται πάντοτε από έναν ελληνικό χορό, του οποίου η προέλευσις πιθανώς είναι αρχαία. Συνοδεύεται από έναν χορό ελεύθερο. Εχει ελεύθερες φωνές και έχει έναν χαρακτήρα τελείως διάφορον από τον χαρακτήρα του ρεμπέτικου.

Το ρεμπέτικο έζησε τη νίκη του μπουζουκιού πάνω στα άλλα όργανα. Σ’ αυτό βοήθησε ο ελληνικός υπόκοσμος. Εμφανίζεται σαν συνέχεια της δημοτικής παραδόσεως, ενώ δεν είναι. Οι παλιοί αυτοί ρεμπέτες τραγουδούσαν ομαδικά, με ανεβοκατεβάσματα μιας βραχνής φωνής, μιας φωνής πού ήταν κατά βάσιν σπηλαιώδης. Σαν ψάλτες δίχως κορώνες. Στομωμένη από τσιγάρα και φοβία η φωνή των ρεμπέτηδων. Χόρευαν σε συστροφικές κινήσεις απελπισίας κοιτάζοντας το χώμα, με μούτρα συνοφρυωμένα και απειλητικά. Φορούν στενό παντελόνι δίχως ζώνη, με ζωνάρι, και πουκάμισο μακρυμάνικο.

Τα ρεμπέτικα τραγούδια υμνούν τον έρωτα των αστεφάνωτων ζευγαριών. Τις γυναίκες που επιζητούν οι άνδρες να είναι σκληροί μαζί τους, προθυμοποιούμενες σχεδόν ηδονικά να τους συγχωρούν κάθε απιστία. Είναι μια νέα ηθική, η οποία προβάλλεται στο ρεμπέτικο. Διότι το ρεμπέτικο μισεί τα ιδανικά της οικογένειας και του παιδιού. Η γυναίκα του ρεμπέτικου είναι τρελή, είναι άμυαλη, είναι αχάριστη, είναι άπονη, είναι ασυλλόγιστη, ενώ ο άνδρας είναι μάγκας, νυχτοπερπατητής και δεν ενοχλείται διόλου από τη μοιχεία, αλλά από την προδοσία».

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

* Ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.facebook.com/Serafeim1968

** Ο τίτλος του άρθρου είναι του συντάκτη. Τη διάλεξη του Δημητρίου Τσάκωνα μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=nVZ5B4Gyuoo

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Αφαιρούμε τις αισχρολογιες,τα χασίσια, καί τούς καυγάδες,τα οποία υπήρχαν και υπάρχουν στην καθημερινότητα ,
    Κρατάμε τα καλά ρεμπέτικα,το καλό λαϊκό τραγούδι, τά καλά δημοτικά τραγούδια,
    Το μπουζούκι καί τό κλαρίνο, καί έχουμε μια πλούσια λεβέντικη, μερακλήδικη, Ελληνική Παραδοσιακή μουσική, πού την ζηλεύουν όλοι οι λαοί τής γης.
    Ζήτω το καλό Ελληνικό τραγούδι !!!

  2. Αγαπητέ κύριε,τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι τραγούδια της καρδιάς,της αγάπης,του έρωτα και του πάθους !

    Είναι τραγούδια αυθεντικά ,πηγαία και άμεσα !

    Είναι τραγούδια που εξέφρασαν την πιο γνήσια μερίδα του λαού!

    Είναι τραγούδια που φέρνουν την επίδραση της βυζαντινής μουσικής!

    Είναι τραγούδια που αποτελούν τη συνέχεια της δημοτικών και συνιστούν μαζί με αυτά ένα τμήμα της ελληνικής παράδοσης!

    Οι εχθροί του ρεμπέτικου ήταν ο Μεταξάς που στην προσπάθεια του το 37 να εκδυτικοποιησει τη χώρα απαγόρευσε τα ρεμπέτικα που παρέπεμπαν σε αμανέδες και παραβατικές συμπεριφορές. Απρόσμενος σύμμαχος του ήταν το ΚΚΕ το οποίο με μια ρηματική ανακοίνωση προς τα μέλη του , απαγόρευσε το ρεμπέτικο ή αν είχε γίνει οποιαδήποτε χρήση του , έδινε οδηγίες για την απόκρυψη της χρήσης του ..κλπ ( υπάρχα άπειρα ντοκουμέντα: εφημερίδες και τύπος της εποχής και ηχογράφηση της άποψης του Μάρκου Βαμβακάρη)

  3. Εντελώς άσχετος με το αντικείμενο.
    Από περιέργεια έψαξα το βιογραφικό του
    Υπουργός της χούντας, μετά την κατάρευση της δικτατορίας πέρασε Πειθαρχικό συμβούλιο και απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο λόγω της συνεργασίας του με το δικτατορικό καθεστώς

  4. Ότε τραγωδείς περί ναρκωτικών εκ της Περσίας πώς δύναται αναμένει τις οι ακροαταί να έχωσιν ανθρώπινην του πνεύματος ποιότηταν?

  5. ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΙΑ ……………. ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΗΔΕΣ ………..
    ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ ΧΙΩΤΗΣ ΤΩΡΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΘΑ ΑΚΟΥΓΕΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΤΕΚΕΔΕΣ

  6. Ό,τι δεν συνάδει με την δυτικολαγνεία της μεγαλοαστικής τάξης, που κατάντησε όπως κατάντησε το εθελόδουλο ελλαδικό κρατίδιο των Αγγλικών δανείων, απορρίπτεται μετά βδελυγμίας…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρήτη: Μεθυσμένη τουρίστρια «έσπασε» αυτοκίνητα στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε κατάσταση αμόκ φέρεται να βρισκόταν μια τουρίστρια, η οποία συνελήφθη από αστυνομικούς στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς την εντόπισαν...

More Articles Like This