Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό έχουν εν τοις πράγμασι καταργηθεί
- Από τον Γιώργο Χαρβαλιά
Πλήρως και ολοσχερώς. Μια ματιά στις παραλίες, στα λεωφορεία, στις πλατείες και στα πάρκα αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ακόμη και ο πρωθυπουργός προσήλθε χθες σε ένα Γυμνάσιο του Παγκρατίου χωρίς μάσκα, όπως άλλωστε και η υπουργός Παιδείας. Συνεχάρησαν όμως τους μαθητές που τις φορούσαν…
Γελοία πράγματα, εν πολλοίς όμως αναπόφευκτα. Έπειτα από μια μακρά και ψυχοφθόρα περίοδο καραντίνας, με το πρώτο λασκάρισμα της αλυσίδας η πειθαρχία έσπασε, για να μην πω πήγε περίπατο. Απόλυτη συμμόρφωση δεν υπήρχε, ακόμη και στην κορύφωση της πανδημίας. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει σε κοινωνίες που έχουν μάθει επί δεκαετίες να κινούνται ελεύθερα. Αλλά χωρίς δισταγμό μπορώ να πω ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, το μεγαλύτερο, υπάκουσε στωικά στους ασυνήθιστους περιορισμούς. Κυρίως επειδή φοβήθηκε.
Πριν από τον κόσμο φοβήθηκε η κυβέρνηση. Για άλλους λόγους. Γεγονός όμως είναι ότι έσπευσε να μεταδώσει τον φόβο με τρόπο εξαιρετικά αποτελεσματικό. Επιστράτευσε τους ειδικούς για να μας εξηγήσουν ότι ο κίνδυνος είναι άμεσος και υπαρκτός, και μπούκωσε τα μέσα ενημέρωσης με φρέσκο χρήμα για να μας πείσουν ότι οι ειδικοί και η κυβέρνηση (ιδίως αυτή…) έχουν δίκιο.
Ως εδώ καλά. Το πείραμα στην πρώτη φάση πέτυχε. Δεν είμαι επιδημιολόγος για να κρίνω το μέγεθος του κινδύνου, ούτε για να αποφανθώ με τα μέχρι τώρα στοιχεία αν τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν σε σωστή αναλογία / δοσολογία σε σχέση με την έκταση της απειλής. Θα χρειαστεί χρόνος για να αποτιμήσουμε το πραγματικό αλγεβρικό πρόσημο της καραντίνας.
Το πρόβλημα είναι όμως ότι πριν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιστρέψουν εξ ολοκλήρου στην προ κορονοϊού κατάσταση (αν και ο χθεσινός, ελπιδοφόρος «απολογισμός» δείχνει ότι προς τα εκεί πάμε) η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει -όχι στα χαρτιά, αλλά στην πράξη-όλους σχεδόν τους περιορισμούς. Αυτό συνέβη επειδή ο φόβος για την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας υπερκεράστηκε από τον φόβο μιας γενικευμένης οικονομικής κατάρρευσης.
Επί της ουσίας, το lockdown καταργήθηκε λόγω της καταστροφικής επίδρασής του στην οικονομική ζωή και όχι λόγω της πλήρους εξάλειψης του κινδύνου. Αυτό πιθανώς να είναι και το σωστό, θα φανεί σύντομα. Όμως η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι η άρση των μέτρων γίνεται κλιμακωτά και συντεταγμένα, ιδιαίτερα δε η προσχηματική επιβολή κάποιων ημίμετρων ασφαλείας με το… υποδεκάμετρο του Αδωνη, παραπέμπει -ξαναλέω- σε κωμωδία, όχι σε… επιτελικό κράτος.