Γιώργος Πιλίδης: «Η πάλη είναι το δικό μας άθλημα» (video)

Το «χρυσό παιδί» της ελληνικής πάλης μίλησε στο pontosnews.gr και τη Χριστίνα Χαφουσίδου

Must Read

Ήταν Φεβρουάριος του 2013 όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ετοιμαζόταν να θέσει την πάλη, το αρχαιότερο των ολυμπιακών αθλημάτων, εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, αρχής γενομένης από τους Αγώνες του 2020.

Η πρόθεση της ΔΟΕ προκάλεσε σειρά αντιδράσεων και το ζήτημα είχε ενώσει ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν σε εκστρατεία υπέρ παραμονής της πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η απόφαση δεν υλοποιήθηκε, αλλά προκαλεί αγωνία η ιδέα και μόνο ότι πέρασε από το μυαλό των σύγχρονων υπηρετών του Ολυμπιακού Ιδεώδους να αποκλειστεί από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το «πάλεμα».

Αρχαία πάλη: Βάση ταφικού κούρου (510 π.Χ.) που βρέθηκε στην Αθήνα, εντοιχισμένος στο Θεμιστόκλειο Τείχος. Τρεις πλευρές του είναι διακοσμημένες ανάγλυφα· οι παλαιστές βρίσκονται στην μπροστινή πλευρά

Το «πάλεμα» που αναφέρεται στον Ολυμπιακό Ύμνο (Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι / Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή / Και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι / και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί), ο οποίος γράφτηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά και μουσική Σπύρου Σαμάρα. Κινδύνευσε το 2013 το «άθλημα των Ολυμπιονικών», όμως το «Τόκιο 2020» μας βρίσκει με δύο σπουδαίες ελληνικές προκρίσεις, από τους Γιώργο Πιλίδη και Μαρία Πρεβολαράκη –η Μαρία ολοκλήρωσε την παρουσία της στο Τόκιο–, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Ιαπωνία.

Όμως, λίγες μέρες πριν, ένα ζεστό απόγευμα του Ιουλίου, το pontosnews.gr κατευθύνθηκε προς Ασπρόπυργο Αττικής, για να συναντήσει και να γνωρίσει από κοντά το «χρυσό παιδί» της Ελληνικής Πάλης, τον Γιώργο Πιλίδη, κάτοχο 8 μεταλλίων σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Παίδων – ρεκόρ που δεν έχει επαναληφθεί από κανέναν αθλητή της ελευθέρας πάλης.

Ο Γιώργος Πιλίδης (φωτό: Κώστας Κατσίγιαννης)

Έχεις κάνει επανειλημμένα υπερήφανους τους Έλληνες, και ειδικά τους Πόντιους, αφού δεν παραλείπεις να αναφέρεσαι στην ποντιακή σου καταγωγή και να σηκώνεις τον μονοκέφαλο του Πόντου στη λήξη των αγώνων σου.

Είμαι Πόντιος. Μου αρέσει. Το γουστάρω. Στο πρώτο Πανευρωπαϊκό που κέρδισα το χρυσό (το 2016), ανέβασα μόνο την ποντιακή σημαία. Με κρίνανε άσχημα. Είχα δεχθεί 8 χιλιάδες σχόλια! Οι μισοί έτσι και οι μισοί αλλιώς. Μπορεί να μην ήταν απόλυτα σωστό, όμως εγώ στους ώμους μου ανέβασα την ποντιακή σημαία και μετά στάθηκα με υπερηφάνεια κάτω από τη γαλανόλευκη στο βάθρο. Με αυτόν τον τρόπο ήθελα να δηλώσω ότι η καρδιά μου χτυπάει και για τα δύο αυτά ιερά σύμβολα.

  • Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο pontosnews.gr.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This