Καταγγελίες δίχως τέλος στην ενόργανη: Κακοποίηση, ξύλο και απειλές

«Έτριβε τους μηρούς εσωτερικά φτάνοντας μέχρι τα γεννητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά μια πρώην αθλήτρια

Must Read

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν προπονητές της ενόργανης γυμναστικής που κακοποιούσαν κοπέλες και αγόρια. 

Στην τρυφερή ηλικία των 14 ετών μια ακόμη πρώην αθλήτρια, η Μάγδα (δεν θέλησε να γνωστοποιήσει το επώνυμό της), έζησε τον τρόμο στα χέρια του πρώην προπονητή της.

Τα όσα αποκάλυψε μιλώντας στο Mega σοκάρουν… «Στα 14 μου ήρθε ένας νέος προπονητής που είχε τη φήμη πως είναι άγριος. Κάποια στιγμή άρχισαν σε μένα κάποιες περίεργες κινήσεις που μου χτυπούσαν το καμπανάκι. Την ώρα της προθέρμανσης με έβαζε ανάσκελα με τα πόδια ανοιχτά και έτριβε τους μηρούς μου εσωτερικά φτάνοντας μέχρι τα γεννητικά μου όργανα με τη δικαιολογία ότι έτσι θα βελτιώσει την ευλυγισία μου. Επίσης, συνήθιζε να μας λέει να ξεκουραζόμαστε μόνο όταν καθόμαστε πάνω του, γιατί εκεί είναι ο… θρόνος μας. Επίσης, μας έλεγε “όταν είστε αδιάθετες να έρχεστε για να ξέρω πότε έχετε τα ζουμάκια σας και να σας προσέχω όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα”. Με έχει αρπάξει από τα μαλλιά, με σήκωσε από το πάτωμα και με έκανε σβούρες. Ήθελε με κάποιον τρόπο να μας ταπεινώσει, να μας κάνει να νιώσουμε άσχημα και να ντραπούμε. Μίλησα στους γονείς μου, έγινε ένα συμβούλιο γονέων και ο προπονητής αποχώρησε από την ομάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι ο ίδιος προπνητής δούλεψε ως καθηγητής ΤΕΦΑΑ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Βάσω Τσαβδαρίδου: «Έφαγα πολύ ξύλο»

Η Βάσω Τσαβδαρίδου, πρώην πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής συγκλονίζει περιγράφοντας τα όσα έζησε και αποκαλύπτει τον λόγο που δεν μίλησε νωρίτερα. «Έφαγα πολύ ξύλο από τους προπονητές μου στη γυμναστική. Έτρωγαν ξύλο αθλήτριες από 6 ετών μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φοβόμουν να μιλήσω στους γονείς μου για να μη με απομακρύνουν από το άθλημα», ανέφερε.

Όσον αφορά στις καταγγελίες που έγιναν για παρόμοιες συμπεριφορές και για σεξουαλική κακοποίηση είπε: «Πολλές αθλήτριες δέχτηκαν απειλές για να μην προχωρήσουν σε καταγγελίες. Έχει παραγραφεί το αδίκημα και το γνωρίζουμε, αλλά περιμένουμε μια ηθική δικαίωση».

Η Σοφία Πήδουλα, πρώην πρωταθλήτρια, από την πλευρά της ανάφερε: «Δεν είναι μόνο 27 οι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί στο χώρο της ενόργανης. Τόσες είναι μόνο οι καταγγελίες. Είμαστε 120 άτομα. Κάποιοι άλλοι για προσωπικούς λόγους δεν θέλησαν να προσυπογράψουν τις καταγγελίες. Η ομοσπονδία προκαλεί με τις τοποθετήσεις της και λέει πως θέλουμε να ρίξουμε σκιές στο άθλημα, αλλά εμείς θέλουμε να ρίξουμε φως. Τις σκιές τις ρίχνουν αυτοί που καλύπτουν ανθρώπους που κακοποιούν παιδιά. Ο άνθρωπος που με κακοποίησε επί 28 χρόνια κλωτσάει και βρίζει παιδιά».

Η Σοφία Πήδουλα, μιλώντας και στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» αποκάλυψε ότι το νούμερο των αθλητών που έχουν κακοποιηθεί στο χώρο της ενόργανης γυμναστικής είναι τεράστιο. «Η Ομοσπονδία προκαλεί με τις δηλώσεις της. Λένε ότι ρίχνουμε σκιές στο άθλημα. Εμείς ρίχνουμε φως στο άθλημα, όχι σκιές. Τις σκιές και το σκοτάδι τα ρίχνουν αυτοί που καλύπτουν τους ανθρώπους που επί χρόνια ολόκληρα κακοποιούν παιδιά. Περιμένουμε τι θα κάνει η εισαγγελία αυτή τη στιγμή», είπε αναφερόμενη στο ρόλο της Ομοσπονίδας.

Στη συνέχεια περιέγραψε τη δική της άσχημη εμπειρία λέγοντας: «Έχω υποστεί σωματική, λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση, όταν ήμουν εννέα, δέκα, έντεκα ετών από συγκεκριμένο προπονητή, που ακόμα βρίσκεται στον χώρο της γυμναστικής και είναι σε σωματείο της Θεσσαλονίκης. Επί 28 χρόνια κλωτσάει και βρίζει παιδιά. Τον συνάντησα κατά τύχη στη Θεσσαλονίκη και μούδιασα».

Τους έδιναν χάπια που αποδείχτηκαν αναβολικά

Όπως αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Αδαμίδης, δικηγόρος των καταγγελλόντων, πέρα από τις κακοποιητικές πράξεις υπήρχαν και περιπτώσεις που προπονητές πρόσφεραν στις αθλήτριες χάπια για δήθεν ρύθμιση της περιόδου τους, αλλά που αποδείχτηκαν αναβολικά. Στην εκπομπή μίλησε ο νομικός σύμβουλος της ομοσπονδίας, Γιάννης Μούτλιας και ο Λευτέρης Αυγενάκης. «Δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε, ακόμα και αν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα», όπως είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από την Πολιτεία να δράσει. Μεταξύ αυτών και η Δέσποινα Κουτσούμπα, Αρχαιολόγος, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής. Με ανάρτησή της στο Twitter ζητά από το υφυπουργείο Αθλητισμού να πάρει θέση για τις καταγγελίες των αθλητριών.

Υπενθυμίζεται ότι υπ’ όψιν του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη τέθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου οι συγκεκριμένες 26 ατομικές καταγγελίες εναντίον 30 προπονητριών και προπονητών. Σε αυτές κατονομάζονταν και κατηγορούνταν ότι από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 έως και την δεκαετία του 2000, παρενοχλούσαν σεξουαλικά και προέβαιναν σε σωματική και λεκτική βία, αλλά και συναισθηματική κακοποίηση, ως προπονητικές πρακτικές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This