Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση της Επιτροπής Αθλητισμού και Περιβάλλοντος της ΕΟΕ με θέμα «Η συμβολή του αθλητισμού στη βιωσιμότητα»

Must Read

Τον δρόμο για τη συμβολή του αθλητισμού για ένα μέλλον βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη έδειξαν οι ομιλητές που κατά γενική ομολογία ανέπτυξαν ενδιαφέρουσες ιδέες.

Την εκδήλωση επιμελήθηκε και συντόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Αθλητισμός και Περιβάλλον» Αλεξάνδρα Πάλλη (κεντρική φωτό) και οι εξειδικευμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των ομοσπονδιών, των ομάδων, των σωματείων, των αθλητών και των παραγόντων του αθλητισμού για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, τη συμβολή του αθλητισμού στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την αειφορία μέσω των αθλητών, των αθλητικών σωματείων, ομοσπονδιών και αθλητικών γεγονότων, καθώς και τους τρόπους χρηματοδότησης αθλητών, ομοσπονδιών, αγώνων, εγκαταστάσεων κ.λπ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος, απευθύνοντας χαιρετισμό και υπογραμμίζοντας την αξία της βιωσιμότητας στον τομέα του αθλητισμού στη σύγχρονη εποχή: «Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί εδώ και καιρό παγκόσμια προτεραιότητα που κινητοποιεί τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τις επιχειρήσεις προς την υιοθέτηση νέων πρακτικών. Η βιομηχανία του αθλητισμού δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτές τις στρατηγικές.

Το 2021 επιστρέψαμε στις ζωντανές αθλητικές διοργανώσεις έπειτα από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα αδράνειας λόγω της πανδημίας, διαπιστώνοντας μια σημαντική στροφή σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Με το σύνθημα «Be better, together»,

Νίκη Μπακογιάννη, ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος,
Μαρία Αλεβίζου, ολυμπιονίκης ρυθμικής γυμναστικής,
Αλεξάνδρα Πάλλη, μέλος Δ.Σ. ΕΟΕ, Αγγελική Κασούμη, ολυμπιονίκης σκοποβολής, Γιάννης Κωστάκης, παραολυμπιονίκης κολύμβησης

η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στην Ιαπωνία έθεσε από την αρχή στόχο να είναι αυτοί οι πιο βιώσιμοι για το περιβάλλον αγώνες όλων των εποχών. Αυτά τα βήματα εξέλιξης πρέπει κι εμείς να ακολουθήσουμε και να υιοθετήσουμε για να είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τις σύγχρονες τάσεις που ορίζουν ως προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη την προστασία του πλανήτη μας.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί ο αθλητισμός να προσφέρει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον είναι αμέτρητοι. Στη χώρα μας υπάρχει δυστυχώς τεράστιο πεδίο βελτίωσης. Επιβάλλεται, λοιπόν, να αναλάβουμε δράση τώρα! Αρχίζοντας από μια σοβαρή αξιολόγηση της σημερινή κατάστασης και έπειτα χαράζοντας μια στρατηγική η οποία θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα και θα συμβάλει στην παγκόσμια συλλογική προσπάθεια, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές».

Στην εισαγωγική της ομιλία η Αλεξάνδρα Πάλλη τόνισε: «Οι πόλεις και το περιβάλλον, η ενέργεια, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των Αγώνων, η υποστήριξη των αθλητών και η ψυχική υγεία, η διαφορετικότητα, η ισότητα και η συμπερίληψη αποτελούν σημαντικά θέματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκεί στρέφουμε την προσοχή μας στο άμεσο μέλλον.

Με στόχο την επίτευξη θετικών για το κλίμα Ολυμπιακών Αγώνων το αργότερο έως το 2030 και την ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, συζητούμε σήμερα θέματα όπως η ανάπτυξη της εποπτείας των αλυσίδων εφοδιασμού των Ολυμπιακών Αγώνων, η απαίτηση να μην υπάρχει μόνιμη ολυμπιακή κατασκευή σε θεσμοθετημένη φύση και πολιτιστικές – προστατευόμενες περιοχές, η προώθηση της παροχής διαρκών οφελών στις κοινότητες υποδοχής πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η εξασφάλιση ότι θα επιτευχθούν βασικές κληρονομιές πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι τα κληροδοτημένα σχέδια, η δομή διακυβέρνησης και η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο ενός κύκλου ζωής.

Συζητούμε επίσης θέματα όπως η βελτίωση της παρακολούθησης και της μέτρησης του αντίκτυπου και της κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής τους στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ με τη φιλοσοφία “Μια φορά ολυμπιακή πόλη, πάντα μια ολυμπιακή πόλη”».

Ακολούθησαν οι υπόλοιποι ομιλητές, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν κρατικοί αξιωματούχοι, αθλητές και παράγοντες της αγοράς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This