Τον Βενσάν Αμπουμπακάρ δεν τον θεωρούσαν πολλοί ικανό να κάνει θόρυβο σε αυτό το Μουντιάλ. Πρώτος και καλύτερος ο προπονητής του, ο ρέκορντμαν συμμετοχών ως ποδοσφαιριστής με την εθνική ομάδα (137) Ρικομπέρ Σονγκ. Τον πέρασε ως αλλαγή στο 75′, στον πρώτο και καθοριστικό, όπως αποδείχτηκε, αγώνα με την Ελβετία, όπου τα «λιοντάρια» έχασαν με 1-0, τον (ξανα)έβαλε στον αγώνα με τη Σερβία, όταν η ομάδα του έχανε με 3-1 κι όλα πήγαιναν στραβά κι ανάποδα. Κι όμως ο 30χρονος επιθετικός μπήκε στο 56′, σκόραρε στο 63′ και στο 66′ έδωσε την ασίστ στον Σουπό-Μοτίνγκ για να διαμορφώσει το τελικό 3-3!
Η συμμετοχή του ως βασικού στον αγώνα με τη Βραζιλία ήταν, πλέον, μονόδρομος.
Στα 30 χρόνια του ο Αμπουμπακάρ έχει την ικανοποίηση να λέει ότι είναι ο πρώτος που παραβίασε την εστία των Βραζιλιάνων στο τουρνουά, ότι χάρισε μια ιστορική νίκη στην ομάδα του, αλλά και την πίκρα ότι το δικό του γκολ στις καθυστερήσεις δεν ήταν αρκετό να την οδηγήσει στους «16».
Κι όμως κατέχει την τέχνη του γκολ. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί στις ομάδες που αγωνίστηκε. Στη Γαλλία με τις Βαλενσιέν και Λοριάν σημείωσε 26 τέρματα σε 100 ματς, στην Πόρτο 58 σε 125, με την Μπεσίκτας το ίδιο.
Τότε πως γίνεται να μη γίνει διάσημος νωρίτερα; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος, παλαιότερα, και τα όσα είπε προκάλεσαν… ενδοαφρικανική σύγκρουση αφού έφερε ως παράδειγμα τον Σαλάχ. Είπε:
«Δεν μου δώθηκε η ευκαιρία να παίξω σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα που δημιουργεί τους μεγάλος σταρ. Δείτε τον Σαλάχ. Επηρεάζει ελάχιστα το παιχνίδι της Λίβερπουλ, αλλά πολλοί τον θεωρούν σούπερ σταρ…»
Ο Αμπουμπακάρ μπορεί να μην έπαιξε στη Λίβερπουλ, αλλά η Νιούκαστλ το 2018 μίλησε μαζί του, τον ήθελε ο Ράφα Μπενίτες, αλλά δεν τα βρήκε με την Πόρτο. Και σα ναν μην έφθανε αυτό λίγους μήνες αργότερα έπαθε ρήξη χιαστών με αποτέλεσμα να μείνει μήνες εκτός δράσης.
Η ζωή του δεν διαφέρει και πολύ από την αντίστοιχη των συμπαικτών του στην εθνική. Παιδί πολυμελούς οικογένειας (επτά αδέλφια) έδειξε από μικρός έφεση προς το ποδόσφαιρο κι οι δικοί του κατάλαβαν ότι αυτό το χάρισμα μπορεί να τον (τους) βγάλει από τη φτώχεια. Έπαιξε στην Κότον Κλαμπ της Γιαουντέ, και το 2010 πήγε στη Γαλλία Την ίδια χρονιά πήγε και στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Ήταν από τους πιο νέους της ομάδας.
Ακολούθησε η Πόρτο το2014, ο δανεισμός του στην Μπεσίκτας, η επιστροφή του στην Πορτογαλία για να μείνει ελεύθερος και να επιστρέψει στην Μπεσίκτας. Το καλοκαίρι του 2021 δέχτηκε πρόταση της Σαουδαραβικής Αλ Νασρ κι εκεί αγωνίζεται τώρα. Υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να έχει συμπαίκτη τον Ρονάλντο, αλλά, μάλλον, μετά τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ ονειρεύεται, επιτέλους, μια ομάδα επιπέδου Πρέμιερ Λιγκ.
Ποιός ξέρει…