Ο… ξεχασμένος αγώνας Αργεντινής – Ολλανδίας που δημιούργησε πανικό σε δύο χώρες

Must Read

Όταν ακούει κανείς το ζευγάρι Αργεντινής – Ολλανδίας ο νους του πάει στον τελικό του Μουντιάλ του 1978, τότε που η χούντα του στρατηγού Χόρχε Βιντέλα επιστράτευσε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να στέψει την ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Οι ηττημένοι στον τελικό (3-1) Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το ταξίδι αυτο.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά έγινε ένα άλλο ματς που σηματοδότησε την κόντρα όχι τόσο των δύο ομάδων, όσο των εξόριστων Αργεντινών αντικαθεστωτικών με τη στατιωιτκή χούντα που κυβερνούσε τη χώρα.

Ο αγώνας έγινε στη Βέρνη ςστις 22 Μαΐου 1979 για να εορταστούν τα 75 χρόνια από την ίδρυση Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (ΦΙΦΑ) που έχει την έδρα της στην Ελβετία. Είχε ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον αφού θα έκανε την εμφάνισή του ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής 19 χρόνων που είχε αποκλειστεί την τελευταία στιγμή από την ομάδα του Μουντιάλ. Το όνομά του; Ντιέγκο Μαραντόνα!

Το «Κανάλι 7» της Αργεντίνικης τηλεόρασης μετέδιδε ζωντανά τον αγώνα.

Οι αντικαθεστωτικοί βρήκαν την ευκαιρία να μπουν στο γήπεδο με τη βοήθεια φίλων τους και να σηκώσουν πανό που έγραφαν «δολοφόνε Βιντέλα». Η Ελβετική αστυνομία προσπάθησε με δακρυγόνα να τους διαλύσει.

Ο Σέρχιο Φεράρι, αυτοεξόριςστος δημοσιογράφος θυμήθηκε εκείνες τις στιγμές:

«Κρατούσαμε το πανό, είμαστε στο ένα πέταλο του γηπέδου κι όταν η μπάλα ερχόταν προς το μέρος μας, ξέροντας ότι σε εμάς θα στραφούν και οι κάμερες, το σηκώναμε».

Ένας άλλος θεατής του αγώνα, αυτοεξόριστος κι αυτός, στην Ισπανία, ο Άνχελ Κάπα πήγε για άλλο λόγο:

«Ήθελα να δω τον Ντιέγκο Μαραντόνα για τον οποίο είχα ακούσει τόσα πολλά. Η γυναίκα μου εργαζόταν σε αεροπορική εταιρεία και μου βρήκε δωρεάν εισιτήρια. Έμενα στο σπίτι ενός συναγωνιστή γιατί δεν είχα χρήματα για ξενοδοχείο».

Στο πρώτο ημίχρονο που η Αργεντινή έκανε τις επιθέσεις της στην εστία των Ολλανδών, το πανό φαινόταν καθαρά. Αυτό δημιούργησε πανικό στο κανάλι που μετέδιδε στη χώρα τον αγώνα. Κάλεσαν από το γραφείο πληροφοριών τον παραγωγό της μετάδοσης και του ζήτησαν να καλυφθεί. Μάταια εκείνος προσπαθούσε να τους εξηγήσει ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να παρέμβει στην εικόνα. Η λύση βρέθηκε με μια κάρτα που έμπαινε στο πάνω μέρος της οθόνης στις επιθέσεις της Αργεντινής και έγραφε «δείτε σήμερα…» έτσι ώστε να καλύπτεται η εξέδρα, αλλά να φαίνεται ο αγωνιστικός χώρος!

«Στο 20ο λεπτό του α΄ημιχρόνου δεχτήκαμε την επίθεση της αστυνομίας της Ελβετίας. Μας πήραν τα περισσότερα κομμάτια που συνέθεταν το πανό και μας έμεινε μόνο μια φωτογραφία του Βιντέλα με τη λέξη δολοφόνος», θυμάται ο Φεράρι.

Ο αγώνας έληξε χωρίς γκολ, χτυπήθηκαν πέναλτι για να υπάρξει νικητής, η Αργεντινή νίκησε 8-7 κι όλοι, αντικαθεστωτικοί και απλοί θεατές άρχισαν να φωνάζουν «Βίβα Αρζεντίνα»!

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This