Τα 11 πιο καυτά ερωτήματα του πρωταθλήματος!

Απαντούν 11 συντάκτες του SDNA

Must Read

Όχι… γλυκανάλατες ερωτήσεις. Οι συντάκτες του SDNA τολμούν να απαντήσουν στα πιο δύσκολα, καυτά και ιντριγκαδόρικα ερωτήματα για καλύτερη ομάδα, παρασκήνιο, διαιτησία, ευνοημένους, αδικημένους, παράγοντες.

Ένα ερωτηματολόγιο-φωτιά. Αυτά που συζητούν στις παρέες, η παρέα του SDNA δεν φοβάται να τα «συζητήσει» δημόσια, να τα γράψει, να τα σχολιάσει.

Έντεκα ερωτήματα, πολλές διαφορετικές απαντήσεις αλλά και αρκετές που ταυτίζονται. Σχεδόν όλοι για παράδειγμα συμφωνούν ότι ο Μελισσανίδης ήταν ο παράγοντας που έπαιξε τον πιο αποφασιστικό ρόλο.

Για τον καλύτερο, τον πιο αδικημένο θα βρείτε διαφωνίες, για τον MVP επίσης, αλλά και διαφορετικές εκδοχές για το παρασκήνιο και τον ρόλο που διαδραμάτισε.

Για τον προπονητή που θα θέλαμε να κλωνοποιηθεί μονομαχήσαν δυο προσωπικότητες που έλαμψαν στο φετινό πρωτάθλημα. Αλλά δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια.

Οι 11 «συμμετέχοντες» που καλούνται να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο είναι οι: Βασίλης Παπαθεοδώρου, Βασίλης Βέργης, Χρήστος Σταθόπουλος, Γιώργος Φραδελάκης, Κώστας Μανωλιουδάκης, Κώστας Τέο, Μαριάννα Αξιοπούλου, Ελένη Μπούντου, Άκης Στρατόπουλος, Κώστας Κεφαλογιάννης και Σωτήρης Μήλιος.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

1. Ποια ήταν η ομάδα που άξιζε το πρωτάθλημα;
Όταν φτάνει το πρωτάθλημα να κρίνεται τελευταία αγωνιστική και στα «σημεία» ενός αγώνα μποξ μετά από 12 γύρους, δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Ο Ολυμπιακός είχε το πιο πλούσιο ρόστερ αλλά δεν είχε ομάδα και για αυτό τερμάτισε τρίτος, ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος στον πρώτο γύρο, η ΑΕΚ στον δεύτερο. Στα πλέι οφ μέτρησε το βάθος σε όλα τα επίπεδα, ρόστερ, ποιότητας, συμμαχιών… Όποιος το δούλευε περισσότερο και καλύτερα, θα το έπαιρνε.

2. Ποια ομάδα ευνοήθηκε περισσότερο;
Πόσο πίσω θέλετε να πάμε για να βρούμε πρωταθλητή που δεν έχει ευνοηθεί περισσότερο από οποιονδήποτε; Η ΑΕΚ ξεκίνησε το πρωτάθλημα με αρνητικό δείκτη στις πρώτες αγωνιστικές και στη διακοπή του Μουντιάλ εργάστηκε για να γίνει το πλην-συν.

3. Ποια ομάδα αδικήθηκε διαιτητικά ή στο παρασκήνιο;
Παραδόξως διαιτητικά δεν υπήρχε συστηματική αδικία κατά κάποιας ομάδας. Υπήρχαν ματς που έγιναν κραυγαλέα λάθη αλλά όχι σε σταθερή βάση εναντίον ενός συλλόγου. Ο ΠΑΟΚ στην κανονική περίοδο υπέστη την πιο σοβαρή αλλοίωση, στην Τρίπολη. Στο παρασκήνιο, στα πλέι οφ, το μεγαλύτερο πιστόλι το έφαγε ο Παναθηναϊκός.

4. Ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης της SL?
Ο Πινέδα κι ο Λιβάι ήταν πολύ κοντά σε επιδραστικότητα. Είναι παίκτες που έχουν τα στοιχεία για να παίξουν σε τοπ πρωτάθλημα.

5. Ποια ομάδα παρήγαγε τη μεγαλύτερη τοξικότητα;
Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής του είδους. Εννιά στις δέκα φορές που φωνάζει, δεν θα καταλάβεις καν γιατί. Το πρόβλημα δεν αφορά τόσο τα παιχνίδια του, διότι αδικήθηκε και ευνοήθηκε στην πορεία του πρωταθλήματος αλλά ότι ανάμεσα στη ρητορική του βρίσκεις και βάσιμα επιχειρήματα που λόγω προϊστορίας, εξανεμίζονται.

6. Ποιον προπονητή θα ήθελες να «κλωνοποιήσεις»;
Αγωνιστικά τον Αλμέιδα. Υψηλός ρυθμός, μεγάλη ένταση, αποτέλεσμα σοβαρής προπόνησης, ένα οργανωμένο χάος τακτικά που εγκλωβίζει τον αντίπαλο. Σαν προσωπικότητα, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, το τελευταίο σοβαρό πρότυπο για τους νέους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

7. Ποιος παράγοντας ήταν ο πιο καθοριστικός για την ομάδα του;
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης κι ο Γιάννης Παπαδόπουλος.

8. Ποιος διαιτητής ήταν ο χειρότερος που είδαμε στο φετινό πρωτάθλημα;
Ο Νταμπάνοβιτς.

9. Αν κλείσεις τα μάτια, ποια είναι η πρώτη (καλή ή κακή) στιγμή που σου έρχεται από όλη τη σεζόν;
Ιστορία έγραψε η υπόθεση με τα δοκάρια και στο φινάλε με τον Covid. Υπάρχουν όμως και πολλές καλές στιγμές, κυρίως η αγωνία, το σασπένς κάθε εβδομάδας και η επιστροφή «καλού» κόσμου στα γήπεδα. Τα γεμάτα γήπεδα είναι η καλύτερη στιγμή.

10. Ποια ομάδα ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Στα πλέι οφ ο ΠΑΟΚ. Στην κανονική περίοδο ο Ολυμπιακός και ο Άρης.

11. Με τρεις λέξεις: Το φετινό πρωτάθλημα ήταν…
Χιτσκοκικό, ποιοτικό, παρασκηνιακό.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΓΗΣ

1.Ποια ήταν η ομάδα που άξιζε το πρωτάθλημα;
Έχω απαντήσει σε αυτό και πριν αλλά και τη βραδιά (προτελευταία αγωνιστική) που ουσιαστικά κρίθηκε ο τίτλος: Είτε η ΑΕΚ είτε ο Παναθηναϊκός κατακτούσαν το πρωτάθλημα θα το άξιζαν. Και οι δύο ομάδες.

2. Ποια ομάδα ευνοήθηκε περισσότερο;
Ουσιαστικά η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δίνεται από την παραπάνω τοποθέτησή μου. Όταν μέχρι το φινάλε άξιζαν τον τίτλο ΔΥΟ ομάδες δεν τίθεται θέμα «πιο ευνοημένης».

3. Ποια ομάδα αδικήθηκε διαιτητικά ή στο παρασκήνιο;
Η συγκεκριμένη απάντηση έχει δύο σκέλη: Α) Με βάση το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να αγωνιστεί στο Φάληρο την προτελευταία αγωνιστική έχοντας 17 παίκτες του «χτυπημένους» από covid, άρα όχι με όλες τις «ανάσες» τους, μπορεί εύλογα να πει κάποιος ότι ΑΔΙΚΗΘΗΚΕ αγωνιζόμενος μόλις με μία ημέρα αναβολή από το κανονικό πρόγραμμα. Β) Όμως και ο ίδιος ο Παναθηναϊκός ΑΔΙΚΗΣΕ τον εαυτό του. Το εξήγησα στο κείμενό μου εδώ στο sdna εκείνο το βράδυ, μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Περίμενα από τον κ. Αλαφούζο στη σημερινή δημόσια τοποθέτησή του να μας δώσει αναλυτικές απαντήσεις. Αντ’ αυτού ακούσαμε ότι «Θα ήταν αστείες οι διαφορές αν παίζαμε Τρίτη ή Τετάρτη». Πότε θα έπρεπε να γίνει το παιχνίδι, σύμφωνα με τον Παναθηναϊκό; Την επόμενη Κυριακή; Κι αν ναι τότε γιατί δεν ΧΑΛΑΣΕ τον κόσμο; Γιατί δεν είπε στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς «Οκ, κόουτς, θα γίνει αυτό που λες, θα παίξουμε Δευτέρα – αλλά εμείς ως ΠΑΕ θα τους ξεφωνίσουμε όλους και στην κυβέρνηση και στην ΟΥΕΦΑ. Θα είμαστε σωστοί απέναντι στον κόσμο μας, πριν το ματς, έτσι όπως μας αναγκάζουν να παίξουμε». Τίποτα δεν έκανε ο επίσημος Παναθηναϊκός. Και κάτι ακόμη το οποίο πρέπει να το εξηγήσει ο κ. Γιοβάνοβιτς. Πως γίνεται τη μία μέρα, ΠΡΙΝ από το ντέρμπι, να λέει στον πρόεδρο της ΠΑΕ «Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε» γιατί «δεν ήθελε να πειράξει την ψυχική ορμή που είχαν οι παίκτες» του (αυτό δήλωσε ο κ. Αλαφούζος) και την επομένη, ΜΕΤΑ το ντέρμπι, να προβαίνει στο ξέσπασμα που ακούσαμε; Μήπως και ο κόουτς το χειρίστηκε λάθος; Το «πριν» εννοώ, γιατί το «μετά» ήταν ανθρώπινο και κατανοητό.

4. Ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης της SL?
Μόνο εύκολη δεν είναι η απάντηση. Μέχρι την 9η αγωνιστική ήταν ο Αϊτόρ αλλά από τότε λόγω τραυματισμού δεν έπαιξε ξανά. Στη συνέχεια μέχρι τα πλέι οφ ήταν ο Αραούχο, για αρκετούς μαζί με τον Πινέδα. Στο μίνι πρωτάθλημα πιο επιδραστικός ήταν ο Τσούμπερ.

5. Ποια ομάδα παρήγαγε τη μεγαλύτερη τοξικότητα;
Είτε είχε δίκιο κάποιες φορές είτε άδικο στις διαμαρτυρίες του, ο τρόπος που επέλεξε ολόκληρη τη σεζόν να επιτίθεται σε ΕΠΟ, ΚΕΔ, Μπαλτάκο, Μπένετ, αντιπάλους και κυβέρνηση η ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν μονίμως τοξικός. «Κορυφαία στιγμή» βεβαίως όσα συνέβησαν στην περιβόητη σύσκεψη στην ΕΠΟ με τις ύβρεις και τις «φούστες».

6. Ποιον προπονητή θα ήθελες να «κλωνοποιήσεις»;
Τον Ματίας Αλμέιδα και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Η συνεισφορά τους στο πρωτάθλημα της φετινής σεζόν υπήρξε τεράστια.

7. Ποιος παράγοντας ήταν ο πιο καθοριστικός για την ομάδα του;
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Με την κατασκευή και τη λειτουργία της “Opap Arena” πρόσφερε στην ομάδα του ένα υπερόπλο. Ταυτόχρονα η ΑΕΚ δημιούργησε βαθύ και ποιοτικό ρόστερ το οποίο με την επιλογή του Αλμέιδα στη θέση του προπονητή αξιοποιήθηκε απόλυτα.

8. Ποιος διαιτητής ήταν ο χειρότερος που είδαμε στο φετινό πρωτάθλημα;
Εδώ για τους περισσότερους στη χώρα κυριαρχεί η υποκειμενική άποψη. Αν ρωτήσεις έναν οπαδό του Ολυμπιακού θα σου πει «Όλοι αδίκησαν την ομάδα μου στα ντέρμπι. Και ο Κέλετ και ο Πινέιρο και ο Μάσα, όλοι». Ένας οπαδός του Παναθηναϊκού θα σου απαντήσει αμέσως χωρίς καμία αναστολή «Ο Νταμπάνοβιτς με έσφαξε, με έκλεψε». Ο αντίστοιχος ΑΕΚτσής οπαδός θα σου πει ακαριαία «Ο Καμπάκοφ» και θα προσθέσει τον Νάιμπεργκ στο ματς με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο (για το πέναλτι στον Μάνταλο). Ο οπαδός του ΠΑΟΚ θα σου μιλήσει για την (δεδομένη) αλλοίωση εις βάρος της ομάδας του στην Τρίπολη αλλά και στο ματς με τα Γιάννενα. Όλοι έχουν επιχειρήματα, αφού προφανέστατα υπήρξαν κακές διαιτησίες, οι οποίες λόγω της ύπαρξης του var –το οποίο θα έπρεπε να είναι ασφαλιστική δικλείδα, αλλά… – κρίνονται ακόμα χειρότερες. Ομολογώ πάντως ότι η φάση που μου έμεινε στο μυαλό περισσότερο από κάθε άλλη είναι το διπλό σάντουιτς -πέναλτι που έκαναν στον Ολιβέιρα ο Μπα και ο Τζολάκης στο ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να είσαι ο Πινέιρο, να βλέπεις στο μόνιτορ αυτή τη φάση και να στέλνεις τον διαιτητή για ανασκόπηση. Ούτε βέβαια πως είναι δυνατόν να είσαι ο Τρεϊμάνις, να σε στέλνουν να ελέγξεις το πέναλτι που έχεις καταλογίσει, να το βλέπεις στην οθόνη και να το παίρνεις πίσω! ΥΓ. Κι επειδή ο λόγος διαρκώς για τους «δήθεν μεθυσμένους Πολωνούς διαιτητές»: Όποιος χρησιμοποιεί το «δήθεν» άκουσε το περιβόητο ηχητικό ντοκουμέντο που βγήκε στη δημοσιότητα από το αεροδρόμιο με τη «συμπεριφορά» των Πολωνών; Αν το άκουσε, το θεωρεί «μαϊμού»; Μήπως να το πήγαινε στο εισαγγελέα για να διαπιστωθεί η αλήθεια (ή όχι) όσων ακούγονται; Λέω, μήπως…

9. Αν κλείσεις τα μάτια, ποια είναι η πρώτη (καλή ή κακή) στιγμή που σου έρχεται από όλη τη σεζόν;
Σχεδόν πάντα οι κακές στιγμές έχουν να κάνουν με τους τραυματισμούς. Όπως εκείνους του Αϊτόρ και του Αραούχο. Οι πιο καλές στιγμές ήταν στο φινάλε με τη συμπεριφορά του κόσμου την τελευταία αγωνιστική στην «Opap Arena”  και στη Λεωφόρο.

10. Ποια ομάδα ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Αναμφισβήτητα ο Ολυμπιακός. Αδίκησε κατάφωρα τον εαυτό του εξαιτίας των διοικητικών λαθών κυρίως στην αρχή της σεζόν αλλά ουσιαστικά μέχρι και το φινάλε με την απόλυση του Μίτσελ.

11. Με τρεις λέξεις: Το φετινό πρωτάθλημα ήταν…
«Το πιο συναρπαστικό».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

1. Ποια ήταν η ομάδα που άξιζε το πρωτάθλημα;
Προφανώς η ΑΕΚ. Όλη τη χρονιά το γράφω. Πιο πλήρης, πιο τεχνική, πιο δυνατή, έμεινε όρθια σε όλες τις συνθήκες, ομάδα refuse to lose.

2. Ποια ομάδα ευνοήθηκε περισσότερο;
Καμιά δεν ευνοήθηκε τόσο που να δικαιολογεί τον όρο «εύνοια». Η ΑΕΚ, όμως, ήταν η καλύτερα προστατευμένη ομάδα από όλες κι εκείνη που αδικήθηκε λιγότερο απ’ όλους (μηδέν κόκκινες, μηδέν αποβολές). Αλλά και να μην ξεχνάμε το γκολ στην Τούμπα που απόρησε μέχρι κι ο Λουτσέσκου.

3. Ποια ομάδα αδικήθηκε διαιτητικά ή στο παρασκήνιο;
Ο Παναθηναϊκός. Εντάξει, 2ος στα φάουλ υπέρ του σε κανονική διάρκεια και play offs, πρώτος στα πέναλτι συνολικά (10), αλλά να πας να παίξεις με τον Ολυμπιακό μια μέρα μετά την ανακοίνωση 17 κρουσμάτων κορωνοϊού τη στιγμή του «τώρα ή ποτέ», το λες και πριονοκορδέλα.

4. Ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης της SL;
Χουάνγκ. Μηχανάκι ασταμάτητο, βαρόμετρο για τον χειρότερο Ολυμπιακό της δεκαετίας, μάζευε τα ασυμμάζευτα, μόνο στην εξέδρα που δε τον βρίσκεις και βάζει και γκολ.

5. Ποια ομάδα παρήγαγε τη μεγαλύτερη τοξικότητα;
Ολυμπι-Ολυμπι-Ολυμπιακέ, ομάδα… τοξικάρα μου. Αντί να δει τα αγωνιστικά σοβαρά θέματά του, ανακοινώσεις, διαρροές και μια διαρκής πολεμική διάθεση.

6. Ποιον προπονητή θα ήθελες να «κλωνοποιήσεις»;
Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ξέρω-ξέρω, ο Αλμέιδα είχε την ομάδα-μηχανή. Ο Σέρβος, όμως, με τη γενικότερη συμπεριφορά του δείχνει τον ένα και μοναδικό δρόμο για να σταματήσουν τα παιδιά να σκοτώνονται και να ρωτάνε «τι ομάδα είσαι ρε;».

7. Ποιος παράγοντας ήταν ο πιο καθοριστικός για την ομάδα του;
Μελισσανίδης!

8. Ποιος διαιτητής ήταν ο χειρότερος που είδαμε στο φετινό πρωτάθλημα;
Νταμπάνοβιτς: 90 λεπτά κήρυγμα ανικανότητας.

9. Αν κλείσεις τα μάτια, ποια είναι η πρώτη (καλή ή κακή) στιγμή που σου έρχεται από όλη τη σεζόν;
Το τσαλίμι του Κωνσταντέλια στο ματς με την ΑΕΚ που πεσμένος «παίζει» με τη μπάλα και δίνει πάσα.

10. Ποια ομάδα ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Από τον πρώτο και κάτω μόνο απογοήτευση υπάρχει. Αλλά η μεγαλύτερη είναι ο τέταρτος της βαθμολογίας ΠΑΟΚ.

11. Με τρεις λέξεις: Το φετινό πρωτάθλημα ήταν…
Πρωταθληματάρα, ευρωπαϊκό, ηλεκτροσόκ…

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΗΛΙΟΣ

1. Ποια ήταν η ομάδα που άξιζε το πρωτάθλημα;
Ο Παναθηναϊκός τρύπησε το ταβάνι του, ήταν συμπαγής, αδιαπέραστος, δομικά σωστός, έβγαλε υπεραξίες, οδήγησε την κούρσα για 32 αγωνιστικές, όμως στα τρία ματς-μπόλ τίτλου που είχε στα χέρια του δεν πήρε κανένα.
Η ΑΕΚ ήταν σαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Στην πορεία της σεζόν, όταν βρήκε χημεία και αυτοματισμούς ήταν η ομάδα που παρήγαγε το περισσότερο ποδόσφαιρο, είχε το μεγαλύτερο ποιοτικό βάθος, τους πιο σωστά κατανεμημένους ρόλους, ένας οργανισμός με κάθετη οργάνωση που έκανε σκληρό πρωταθλητισμό  σε κάθε του όροφο.

2. Ποια ομάδα ευνοήθηκε περισσότερο;
Σε άλλες μακρινές εποχές, το… εξωποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, αυτό της προστασίας από φαλτσοσφυρίγματα περιποιούσε τίτλο τιμής για τους συμμετέχοντες.
Όλες οι ομάδες έχουν δύο, τρία, πέντε παιχνίδια που φωνάζουν πως αδικήθηκαν λίγο ή πολύ. Δικαιολογημένα ή με δόση υπερβολής. Ποια ομάδα είναι αυτή που έχει τα λιγότερα ματς για τα οποία φωνάζει; Ε, αυτή είναι και αυτή που ευνοήθηκε περισσότερο. Ρητορικό το ερώτημα…

3. Ποια ομάδα αδικήθηκε διαιτητικά ή στο παρασκήνιο;
Πόσες φορές έχετε δει θεσμικό φορέα όπως η ΚΕΔ να ζητάει επισήμως «συγγνώμη» για ένα πασιφανές διαιτητικό «έγκλημα» που αλλοίωσε αποτέλεσμα και αδίκησε ξεκάθαρα κάποια ομάδα; Μόνο μία; Ε, τότε έχετε και την απάντηση…

4. Ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης της SL;
Αν βρεθείς στην μέση του πουθενά, ένας ελβετικός σουγιάς θα σε βοηθήσει να επιβιώσεις και να την βγάλεις καθαρή. Κανείς τους δεν έχει ελβετικό διαβατήριο, αλλά αμφότεροι αποδείχθηκαν πολυεργαλεία που έκαναν τα πάντα, χωρίς ίχνος βεντετισμού.
Ορμπελίν Πινέδα ή Χουάνγκ Ιν-Μπέομ; Χουάνγκ Ιν-Μπέομ ή Πινέδα; Δεν μπορώ να επιλέξω. Πολυχρηστικοί, τεχνίτες, αθληταράδες, άθραυστοι, μοντέρνοι, εργαλεία και ηγέτες. Με μία λέξη; Παιχταράδες…

5. Ποια ομάδα παρήγαγε τη μεγαλύτερη τοξικότητα;
Το ξέρετε το ανέκδοτο με τον λύκο και τα πρόβατα; Κάποια στιγμή, που όντως έφτασε λύκος να απειλήσει το κοπάδι, κανείς δεν πίστευε τον βοσκό, που διέδιδε fake news στο παρελθόν. Τοξικότητα, πύρινες ανακοινώσεις κατά πάντων, απειλές αποχώρησης από το πρωτάθλημα, φούστες, παραγοντικά ντου στο γήπεδο, ποινές απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα, τραυματισμοί διαιτητών στα γεννητικά όργανα, ουρλιαχτά για τους Έλληνες διαιτητές, ουρλιαχτά για τους ξένους διαιτητές, ουρλιαχτά για τους Elite διαιτητές, ουρλιαχτά για κυβέρνηση, για ΕΠΟ, για Μπένετ, για το VAR, για ένα ανάποδο πλάγιο άουτ, για όλους και για όλα. We have a winner…

6. Ποιον προπονητή θα ήθελες να «κλωνοποιήσεις»;
Θα ήθελα με ένα μαγικό τρόπο να δημιουργήσω ένα κλώνο του Έγκεν Γκέραρντ και να τον τοποθετήσω ξανά στον πάγκο του ΟΦΗ. Γίνεται;

7. Ποιος παράγοντας ήταν ο πιο καθοριστικός για την ομάδα του;
Είναι μία ομάδα που δημιουργήθηκε από το μηδέν, χωρίς ιστορία, χωρίς οπαδική βάση, χωρίς καυτή έδρα. Μία ομάδα που κάθε χρόνο χτίζεται από το μηδέν, με προπονητή που διαπαιδαγωγήθηκε εκ των έσω, μία ομάδα που κάθε χρόνο αγοράζει φτηνά και πουλάει ακριβά, μία ομάδα που φέτος κονόμησε από την επιλογή της να επιτρέψει τις οπαδικές εκδρομές και η οποία με τα ψέματα τρύπωσε στην πρώτη εξάδα. Φαντάζεστε που θα ήταν ο Βόλος χωρίς τον Αχιλλέα Μπέο; Μπορεί και να μην υπήρχε…

8. Ποιος διαιτητής ήταν ο χειρότερος που είδαμε στο φετινό πρωτάθλημα;
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν πρόκειται να καταλάβω ποτέ πως γίνεται ένας τύπος να γίνεται σάντουιτς από δύο αντιπάλους, που τον ισοπεδώνουν και ένα πέναλτι που δίνεται αρχικά διά γυμνού οφθαλμού, να μετατρέπεται μετά από την χρήση του Video check σε θέατρο. Αντρέ Τρεϊμάνις και Ζοάο Πινέιρο σας βγάζω το καπέλο ρε μπαγάδησες…

9. Αν κλείσεις τα μάτια, ποια είναι η πρώτη (καλή ή κακή) στιγμή που σου έρχεται από όλη τη σεζόν;
Το χαμόγελο, η αέρινη φιγούρα, τα ζογκλερικά, η ανεμελιά του Γιάννη Κωνσταντέλια είναι σαν ένα δροσερό αεράκι καταμεσής ενός καύσωνα.
Τα «πειραγμένα» δοκάρια, οι μεζούρες, οι χωματουργικές εργασίες με τις τσάπες, ο χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων και η δικαστική κωμωδία είναι σαν μία βροχή χημικών μέσα στην μούρη.

10. Ποια ομάδα ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Υπάρχει μία ομάδα εκεί στην Αρκαδία που μοιάζει με κάρο κολλημένο στην λάσπη. Άοσμη, άγευστη, αδιάφορη. Ο Αστέρας Τρίπολης δεν άφησε φέτος τίποτα για να θυμάται κανείς, παρήγαγε ελάχιστο ποδόσφαιρο, πέρασε και δεν ακούμπησε. Παρόλα αυτά μεγαλύτερη απογοήτευση στα δικά μου μάτια είναι ο ΟΦΗ. Όχι μόνο δεν έκανε το step-up, αλλά έμπλεξε ξανά σε σενάρια παραμονής, υποχρεώθηκε να αλλάξει όλο του το οργανόγραμμα και εντέλει έκανε ένα μεγάλο πισωγύρισμα σε μία χρονιά, που θα έπρεπε να βγει μπροστά.

11. Με τρεις λέξεις: Το φετινό πρωτάθλημα ήταν…
Κάτι που δεν καταφέραμε να εκτιμήσουμε, μηδέ να απολαύσουμε…

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΑΚΗΣ

1.Ποια ήταν η ομάδα που άξιζε το πρωτάθλημα;
Ο Παναθηναϊκός. Πραγματοποίησε έναν εντυπωσιακό πρώτο γύρο, τον καλύτερο της ιστορίας του και παρότι έχασε τον πιο επιδραστικό παίκτη του πρωταθλήματος μέχρι εκείνη τη στιγμή (Αϊτόρ) κατάφερε να διατηρηθεί στην κορυφή περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα. Εφτασε να παίζει το πρωτάθλημα σ’ ένα ματς και λίγες μόλις μέρες πριν απ’ αυτό, προέκυψε η λαίλαπα του κορονοϊού με συνέπεια να αγωνιστεί εξουθενωμένος.

2.Ποια ομάδα ευνοήθηκε περισσότερο;
Η ΑΕΚ. Είχε την καλύτερη διαιτητική αντιμετώπιση απ’ όλους, τις καλύτερες σχέσεις με την ΕΠΟ απ’ όλους, ενώ κατάφερε να εξασφαλίσει άριστες σχέσεις/συνθήκες με τις περισσότερες ομάδες της Λίγκας.

3.Ποια ομάδα αδικήθηκε διαιτητικά ή στο παρασκήνιο;
Ο Παναθηναϊκός. Ειδικότερα από τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω του Μουντιάλ έως το πέρας των πλέι οφ τον «έσφαξαν με το βαμβάκι» σε αρκετά ματς με κυριότερο όλων αυτό απέναντι στην ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η δε απόφαση της Λίγκας να δοθεί αναβολή μίας ημέρας παρά τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού αγγίζει τα όρια του κωμικοτραγικού.

4.Ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης της SL?
Ο Λιβάι Γκαρσία. Τα σωματικά του προσόντα είναι εντυπωσιακά. Δεν μπορούσε να τον… κουνήσει κανείς, ούτε να τον προλάβει στην ταχύτητα. Στο ψηλό παιχνίδι ήταν ασυναγώνιστος και το πρέσινγκ του προκαλούσε τρόμο. Μεγάλο credit στον Αλμέιδα που του άλλαξε θέση και τον απογείωσε.

5.Ποια ομάδα παρήγαγε τη μεγαλύτερη τοξικότητα;
Ο Ολυμπιακός. Η απώλεια του παρασκηνιακού ελέγχου έχει αντικατασταθεί με υπερβολικές αιτιάσεις που επιτείνουν την τοξικότητα. Οι σκηνές με τον ιδιοκτήτη του να κλοτσάει μπάλες ήταν απείρου κάλους.

6.Ποιον προπονητή θα ήθελες να «κλωνοποιήσεις»;
Τον Γιοβάνοβιτς. Κοσμεί το ελληνικό πρωτάθλημα με την παρουσία του, την ηθική και τον σεβασμό απέναντι σε όλους και κατ’ επέκταση απέναντι στο ίδιο το βάναυσα κακοποιημένο ελληνικό ποδόσφαιρο. Respect.

7.Ποιος παράγοντας ήταν ο πιο καθοριστικός για την ομάδα του;
Ο Μελισσανίδης. Ετσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με το πρωτάθλημα να κρίνεται στο φώτο φίνις, οι λεπτομέρειες θα έκαναν τη διαφορά. Και στο τέλος της ημέρας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την έκαναν.

8.Ποιος διαιτητής ήταν ο χειρότερος που είδαμε στο φετινό πρωτάθλημα;
Ο Νταμπάνοβιτς. Τέτοια διαιτησία από διεθνή ρέφερι που ήρθε να σφυρίξει ένα από τα πιο σημαντικά ντέρμπι του πρωταθλήματος απέναντι στους δύο πρωτοπόρους του πρωταθλήματος, δεν δικαιολογείται έπ’ ουδενί. Θύμισε εποχές «παράγκας».

9.Αν κλείσεις τα μάτια, ποια είναι η πρώτη (καλή ή κακή) στιγμή που σου έρχεται από όλη τη σεζόν;
Ο σοκαριστικός τραυματισμός του Αϊτόρ. Πάνω που «οργίαζε» στο χορτάρι και πραγματοποιούσε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του οδηγώντας τον Παναθηναϊκό από το ένα ρεκόρ στο άλλο, βρέθηκε εκτός δράσης έως το τέλος της χρονιάς.

10.Ποια ομάδα ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Ο Ολυμπιακός. Με το μεγαλύτερο μπάτζετ, ισχυρή διοίκηση και «τεχνογνωσία» σε ρόλο διεκδικητή πρωταθλήματος, έκανε μία τρύπα στο νερό πληρώνοντας ακριβά όσα αντιποδοσφαιρικά έπραξε, αλλάζοντας παίκτες και προπονητές σαν τα πουκάμισα.

11.Με τρεις λέξεις: Το φετινό πρωτάθλημα ήταν…
Συναρπαστικό, ανταγωνιστικό και κυρίως ακατάλληλο για καρδιακούς.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΞΙΟΠΟΥΛΟΥ

1. Ποια ήταν η ομάδα που άξιζε το πρωτάθλημα;
Χωρίς να παίρνω τη διπλωματική οδό, οποιαδήποτε εκ των ΑΕΚ ή Παναθηναϊκού έπαιρνε το πρωτάθλημα θα το άξιζε. Ο Παναθηναϊκός ίσως να είχε λίγο πιο ωραία και ρομαντική ιστορία διότι η συγκεκριμένη ομάδα με τους συγκεκριμένους παίκτες έκανε τεράστια υπέρβαση και θα άξιζε να κλείσει τον κύκλο της με έναν τίτλο, ωστόσο και για την ΑΕΚ, για το ποδόσφαιρο που έπαιξε, για την τρομακτική της μεταμόρφωση μέσα σε ένα χρόνο και για την ενότητα που είχε στο ποδοσφαιρικό τμήμα, για την υγεία που έβγαζε ως σύνολο και, φυσικά, για τον κόσμο, το άξιζε εξίσου.

2. Ποια ομάδα ευνοήθηκε περισσότερο;
Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει συνολικά κάποια ευνοημένη ομάδα. Υπάρχουν ομάδες που ευνοήθηκαν σε ματς και είναι ξεκάθαρο, όπως και ομάδες που ξεκάθαρα αδικήθηκαν σε παιχνίδια. Και, ναι, σε αυτές συμπεριλαμβάνω και την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Όλοι είχαν βραδιές που προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και όλοι είχαν βραδιές που ήταν στα κάγκελα και για σωστούς λόγους.

3. Ποια ομάδα αδικήθηκε διαιτητικά ή στο παρασκήνιο;
Ισχύει η παραπάνω απάντηση αναφορικά με τη διαιτησία, ωστόσο ο τρόπος που κλήθηκε ο Παναθηναϊκός να παίξει στο Στάδιο Καραϊσκάκη την προτελευταία αγωνιστική των πλέι οφ είναι μια ξεκάθαρη «αδικία» για τους κόπους που έκανε όλη τη χρονιά. Είναι βεβιασμένο, άδικο, επικίνδυνο και για να είμαστε και απολύτως ειλικρινείς ακόμα και Τετάρτη να είχε οριστεί το ματς, πάλι ο Παναθηναϊκός θα είχε πρόβλημα. Σίγουρα, πάντως, είναι κοροϊδία να αναβάλλεται ματς για 24 ώρες.

4. Ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης της SL?
Ενδεχομένως, ο τραυματισμός του να τού στέρησε λίγη επιδραστικότητα γιατί έχασε κομμάτι των πλέι οφ και να μην ακούστηκε τόσο στο φινάλε, όσο όλους τους προηγούμενους μήνες, αλλά η ψήφος μου θα πάει στον Σέρχιο Αραούχο. Για όσα έκανε μέσα στο γήπεδο, για το πώς ηγήθηκε της ΑΕΚ με το περιβραχιόνιο στο χέρι μέχρι και για όσα πρεσβεύει ως άνθρωπος.

5. Ποια ομάδα παρήγαγε τη μεγαλύτερη τοξικότητα;
Δεν είναι έκπληξη η απάντηση… Και μόνο τα δύο «ντου» του Βαγγέλη Μαρινάκη στον αγωνιστικό χώρο στα ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, θα αρκούσαν για να πάρει ο Ολυμπιακός τον τίτλο στην τοξικότητα, πόσο μάλλον όταν υπήρχαν και όλα τα υπόλοιπα που έγιναν τριγύρω. Εκείνο, ωστόσο, στο οποίο απέτυχαν όλοι οι υπόλοιποι ήταν να απομονώσουν την τοξικότητα του Ολυμπιακού, και να τον καταδικάσουν σε γραφικότητα.

6. Ποιον προπονητή θα ήθελες να «κλωνοποιήσεις»;
Τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Κυρίως για τις δηλώσεις του, από την περυσινή σεζόν μέχρι και σήμερα. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται, η διάθεσή του να εξηγήσει, η ηρεμία του και ο σεβασμός του απέναντι σε κάθε ερώτηση, ακόμα και τα μικρά σαρδάμ, τον καθιστούν γοητευτικό ομιλητή και εν γένει απαραίτητο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα του έβαζα, όμως, και λίγο από το πάθος του Ματίας Αλμέιδα που άλλαξε όλη τη φιλοσοφία της ΑΕΚ.

7. Ποιος παράγοντας ήταν ο πιο καθοριστικός για την ομάδα του;
Κανένας.

8. Ποιος διαιτητής ήταν ο χειρότερος που είδαμε στο φετινό πρωτάθλημα;
Το δίλημμα είναι μεγάλο. Αλεξέι Κουλμπάκοφ ή Νίκολα Νταμπάνκοβιτς; Παρότι είναι δεδομένο ότι κάπου στα χαμηλά πατώματα της βαθμολογίας όλοι γελάνε όταν ψάχνουμε ποιος αδικήθηκε στην κορυφή, θα το μοιράσουμε σε ένα 60%-40%. Η συνολική διαιτησία του Νταμπάνοβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια σε έκανε να απορήσεις για το τι βλέπει και το τι σφυρίζει, αλλά σφύριγμα σαν του Κουλμπάκοφ στην Τούμπα δεν είδαμε! Μυστήριο όμοιο με τα σπουδαιότερα μυστήρια τούτου του κόσμου και ένας να μην έχει δώσει ακόμα απάντηση!

9. Αν κλείσεις τα μάτια, ποια είναι η πρώτη (καλή ή κακή) στιγμή που σου έρχεται από όλη τη σεζόν;
Το φινάλε του ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ στην Λεωφόρο. Τα τελευταία πέντε λεπτά με τους ποδοσφαιριστές να θέλουν πάρα πολύ να κάνουν υπέρβαση για να βάλουν το γκολ που θα έδινε πρωτάθλημα, να σωριάζονται στο χορτάρι αποκαμωμένοι, αλλά να σηκώνονται για να συνεχίσουν και στο τέλος να φεύγουν αγκαλιασμένοι.

10. Ποια ομάδα ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Ο Ιωνικός. Μάλλον χαλάω εδώ τη συνταγή, ε; Έπρεπε να πω κάποιες από πάνω; Μόνο που ο Ιωνικός ήταν τραγικός στο πρώτο μισό της σεζόν, παρότι έχει εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό, έμπειρους ποδοσφαιριστές με απίστευτη ποιότητα, έχει έδρα, έχει κόσμο, είχε τις βάσεις από την προηγούμενη σεζόν και παρότι έκανε ένα καλό δίμηνο με τον Μιχάλη Γρηγορίου, απέτυχε να παραμείνει στην κατηγορία και απέτυχε απογοητευτικά. Με 2-0 στην έδρα σου και 45 λεπτά μακριά από τη σωτηρία, ε πώς το καταφέρνεις;

11. Με τρεις λέξεις: Το φετινό πρωτάθλημα ήταν…
αδικημένο από όλους μας (ημών συμπεριλαμβανομένων, τούτων των ερωτήσεων συμπεριλαμβανομένων). Αποδειχθήκαμε ανάξιοι των ποδοσφαιριστών και των προπονητών, αποδειχθήκαμε λίγοι για να διαχειριστούμε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα που είχαμε ποτέ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΔΕΛΑΚΗΣ

1. Ποια ήταν η ομάδα που άξιζε το πρωτάθλημα;
Από τη στιγμή που βρεθήκαμε στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό χέρι-χέρι, θεωρούσα ότι όποιος κι αν στο τέλος πάρει το πρωτάθλημα, θα το αξίζει. Δεν αλλάζω την άποψή μου. Παρότι έγιναν διάφορα κατά τη διάρκεια των πλέι οφ. Κατά γενική ομολογία εξάλλου, έπαιξε και το ελκυστικότερο ποδόσφαιρο η Ένωση.

2. Ποια ομάδα ευνοήθηκε περισσότερο;
Είναι άδικο με όσα σημαντικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου, να λέμε -ακόμα- ότι το πρωτάθλημα στην Ελλάδα κρίνεται από τη διαιτησία. Συνήθως η ομάδα που στο τέλος κατακτάει τον τίτλο, έχει πάρει κάποια παραπάνω σφυρίγματα. Ορισμένες φορές αποδείχτηκαν καθοριστικά. Αυτό συνέβη και φέτος.

3. Ποια ομάδα αδικήθηκε διαιτητικά ή στο παρασκήνιο;
Στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν, ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να έχει παράπονο από τη διαιτησία. Υπήρξαν ωστόσο δύο παιχνίδια απέναντι σε βασικούς ανταγωνιστές του στα πλέι οφ που πράγματι έχει δίκιο να φωνάζει. Αν μπει στην εξίσωση και η ιστορία του κορωνοϊού, τότε μπορεί να θεωρεί εαυτόν αδικημένο. Συστηματική αδικία όμως έναντι κάποιου, δεν νομίζω ότι υπήρξε. Στη regular season ο ΠΑΟΚ “έφαγε” πάντως τρεις καλές “πιστολιές” (Καραϊσκάκη, Τρίπολη, Γιάννενα).

4. Ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης της SL?
Θα ήθελα πραγματικά να κόψω το “βραβείο” στα δύο. Παίκτη σαν τον Πινέδα, με τα χαρακτηριστικά του Μεξικανού, είχαμε συνηθίσει στην Ελλάδα να βλέπουμε μόνο στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ωστόσο, ο Λιβάι Γκαρσία έμοιαζε πάρα πολλές φορές να παίζει μία ταχύτητα πάνω από τους αντιπάλους του. Σαν ενήλικας ανάμεσα σε παιδιά. Ένα κανονικό άρμα μάχης.

5. Ποια ομάδα παρήγαγε τη μεγαλύτερη τοξικότητα;
Εύκολη νομίζω η απάντηση. Δυστυχώς, φετινό εκπληκτικό πρωτάθλημα που παρακολουθήσαμε, σημαδεύτηκε και από την τοξικότητα που ανέδυε στον μεγαλύτερο βαθμό απ’ όλους ο οργανισμός του Ολυμπιακού.

6. Ποιον προπονητή θα ήθελες να «κλωνοποιήσεις»;
Κι εδώ ιδανικά θα ήθελα… διπλή κλωνοποίηση. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποτελεί ένα κόσμημα για τα ελληνικά γήπεδα. Εκτός όμως από την προσωπικότητά του, έχει να επιδείξει κι εξαιρετικό έργο στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα. Τον πρώτο πήρε το Κύπελλο, τον δεύτερο έχασε το πρωτάθλημα στο νήμα, με το τέταρτο μπάτζετ. Αυτό που παρουσίασε ο Αλμέιδα ωστόσο στην ΑΕΚ δεν το είχαμε ξαναδεί εδώ και πολλά χρόνια. Κατάφερε το απόλυτο extreme makeover σε μία ομάδα που έμοιαζε με καμμένη γη το καλοκαίρι.

7. Ποιος παράγοντας ήταν ο πιο καθοριστικός για την ομάδα του;
Χωρίς ανταγωνισμό ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Μία ομάδα για να κατακτήσει τον τίτλο στην Ελλάδα, θέλει πάντα και ισχυρή διοίκηση. Έναν άνθρωπο που θα προστατεύει τα συμφέροντά της. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν μη τι άλλο, το έκανε. Και με το παραπάνω. Εκτός όλων των άλλων έφτιαξε κι ένα γήπεδο-παλάτι, που αποτέλεσε σταθερά τον 12ο παίκτη της ΑΕΚ.

8. Ποιος διαιτητής ήταν ο χειρότερος που είδαμε στο φετινό πρωτάθλημα;
Ο Τρεϊμάνις στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ δεν έδωσε ένα από τα πιο μαρς πέναλτι της χρονιάς και μάλιστα ακύρωσε την αρχική του απόφαση αφού είδε το VAR! Ο Κουλμπάκοφ στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ έκανε μία ολόκληρη χώρα να αναρωτιέται τον λόγο που ακυρώθηκε το γκολ της Ένωσης. Η διαιτησία του Νταμπάνοβιτς ωστόσο στο ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, ήταν βγαλμένη από τα σκληρά χρόνια της παράγκας.

9. Αν κλείσεις τα μάτια, ποια είναι η πρώτη (καλή ή κακή) στιγμή που σου έρχεται
από όλη τη σεζόν;
Αν μιλήσουμε καθαρά για ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να μην έρθει στο μυαλό σου το αδιανόητο χορευτικό του Γιάννη Κωνσταντέλια, στην ασίστ που έδωσε στον Νάρεϊ για το 1-0 επί της ΑΕΚ στην Τούμπα. Ο ορισμός του “pure quality”. Κίνηση βγαλμένη από play station είπαν πολλοί. Ψέμα! Ποτέ δεν το έχει κάνει κανείς αυτό σε video game.
Από εκεί και πέρα η εικόνα των ανθρώπων του Ατρομήτου να σκάβουν πάνω στη γραμμή, επίσης στον αγώνα με την ΑΕΚ, για να έρθει στα… ίσια της η εστία, νομίζω ότι θα έμπαινε εύκολα σε κεντρικό σημείο, στο φωτογραφικό κολάζ της χρονιάς.

10. Ποια ομάδα ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Για τον Ολυμπιακό το πράγμα “φώναζε” από το καλοκαίρι. Για τον ΠΑΟΚ νομίζω είχαμε επίσης αρκετά σημάδια από την αρχή της σεζόν. Περίμενα πολλά περισσότερα από τον Άρη, λόγω των μεταγραφών που έκανε, αλλά οι περισσότερες δεν βγήκαν και αγχώθηκε αρκετά για να εξασφαλίσει την Ευρώπη. Μαζί με τους “κίτρινους” θα έβαζα και τον Παναιτωλικό, που μπήκε στα πλέι άουτ με σχεδόν διψήφια διαφορά από την επικίνδυνη ζώνη και πήγε να κινδυνέψει, έχοντας ρεκόρ 0-1-6.

11. Με τρεις λέξεις: Το φετινό πρωτάθλημα ήταν…
Χιτσκοκικό, γκρανγκινιολικο και… “ελληνικό” (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΝΤΟΥ

1. Ποια ήταν η ομάδα που άξιζε το πρωτάθλημα;
Η ΑΕΚ, έχοντας την καλύτερη και ποιοτικότερη ομάδα στο πρωτάθλημα. Εδώ βέβαια θα πει κάποιος πως είναι δυνατόν να μην το αξίζει μία ομάδα (βλέπε Παναθηναϊκός) που ήταν για 30+ αγωνιστικές στην κορυφή και μάλιστα με διαφορά αλλά μάλλιασε η γλώσσα μας να φωνάζουμε (από κάθε ομάδα) για παίκτες, φέρτε παίκτες. Το πρωτάθλημα είναι μαραθώνιος και η μόνη ομάδα που είχε τον πάγκο να υποστηρίξει την κούρσα ήταν η ΑΕΚ.

2. Ποια ομάδα ευνοήθηκε περισσότερο;
Κονταροχτυπήθηκαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός αλλά κέρδισε στη… μεζούρα η ΑΕΚ. Για να το σοβαρέψουμε όμως, οι εντυπώσεις που μένουν στο φινάλε λένε ΑΕΚ αλλά κοιτώντας τη σεζόν στη διάρκειά της, «λουκούμι» ήταν οι διαιτησίες και για τον Παναθηναϊκό…

3. Ποια ομάδα αδικήθηκε διαιτητικά ή στο παρασκήνιο;
Σαφέστατα ο ΠΑΟΚ. Και μόνο η δημόσια «συγγνώμη» της ΚΕΔ για το ματς στην Τρίπολη, προσυπογράφοντας ξεκάθαρα την αλλοίωση αποτελέσματος, αρκεί. Πάνω κάτω όλες οι ομάδες πήραν σφυρίγματα μέσα στη σεζόν, αλλά μέσα σε αυτές δεν συγκαταλέγεται ο ΠΑΟΚ. Απεναντίας…

4. Ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης της SL?
Το «καλύτερος» είναι μία έννοια σχετική, ο πιο κομβικός παίκτης του πρωταθλήματος ήταν το βαρύ «πυροβολικό» της ΑΕΚ, Λιβάι Γκαρσία.

5. Ποια ομάδα παρήγαγε τη μεγαλύτερη τοξικότητα;
Ο Ολυμπιακός. Κάθε εβδομάδα είχε over 3.5 ανακοινώσεις. Το ‘βλεπες, το ‘παιξες; Πήγε να κάνει καλό… μπάσιμο και η ΑΕΚ όμως.

6. Ποιον προπονητή θα ήθελες να «κλωνοποιήσεις»;
Τον Μουρίνιο. Έστω τον Τούχελ! Τόμας, γύρνα ρημάξαμε! Στα του οίκου μας, ξεκάθαρα τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Με την πλειονότητα των μίντια απέναντί του, σε μία υποκριτική στάση και αντιμετώπιση του Ρουμάνου.

7. Ποιος παράγοντας ήταν ο πιο καθοριστικός για την ομάδα του;
Δημήτρης Μελισσανίδης, δεν άφησε τίποτα στην τύχη του.

8. Ποιος διαιτητής ήταν ο χειρότερος που είδαμε στο φετινό πρωτάθλημα;
Ξένους, Έλληνες απ΄όλα διαθέτει το κατάστημα. Ο Πορτογάλος με τον καταρράκτη στα μάτια στο «Γ.Καραϊσκάκης» και στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ με το διπλό πέναλτι πάνω στον Ολιβέιρα, οι VARίστες στην Τρίπολη, ο Νταμπάνοβιτς… Στιγμές μαγείας.

9. Αν κλείσεις τα μάτια, ποια είναι η πρώτη (καλή ή κακή) στιγμή που σου έρχεται από όλη τη σεζόν;
Η αδιανόητη ασίστ του Γιάννη Κωνσταντέλια στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, όντας πεσμένος κοντρόλαρε την μπάλα με το πόδι, την έστρωσε στον εαυτό του με τον ώμο και στη συνέχεια τροφοδότησε τον Νάρεϊ που «εκτέλεσε». Ό,τι πιο όμορφο, αμιγώς ποδοσφαιρικό είδαμε φέτος. Κακή στιγμή, οι μεζούρες στο Περιστέρι. Ελληνικό ποδόσφαιρο, 2023.

10. Ποια ομάδα ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Ήταν αδιανόητα κακός ο Ολυμπιακός στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν. Στο τέλος όμως έστω πήρε την τρίτη θέση… Απεναντίας ο ΠΑΟΚ κατέληξε εκ του αποτελέσματος σε μεγάλη απογοήτευση.

11. Με τρεις λέξεις: Το φετινό πρωτάθλημα ήταν…
Για γερά νεύρα. Ή… κλείσε να φύγουμε!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

1.Ποια ήταν η ομάδα που άξιζε το πρωτάθλημα;
Η ΑΕΚ ήταν η πιο δυνατή από όλους και εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο και το πήρε δίκαια. Δίκαια θα το έπαιρνε ο και ο Παναθηναϊκός αν άντεχε στην τελική ευθεία.

2. Ποια ομάδα ευνοήθηκε περισσότερο;
Έγραψα ήδη: η ΑΕΚ ήταν η πιο δυνατή από όλους και εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

3. Ποια ομάδα αδικήθηκε διαιτητικά ή στο παρασκήνιο;
Ο ΠΑΟΚ έχασε βαθμούς από τη διαιτησία, ο Παναθηναϊκός ενδεχομένως και να έχασε πρωτάθλημα από το παρασκήνιο, περιμένω να ακούσω τον Γιάννη Αλαφούζο για το τι τελικά συνέβη πριν το ματς με τον Ολυμπιακό.

4. Ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης της SL?
Ο Ορμπελίν Πινέδα και μακάρι να βρεθεί τρόπος να μείνει στο πρωτάθλημά μας.

5. Ποια ομάδα παρήγαγε τη μεγαλύτερη τοξικότητα;
Ε, καλά. Η ομάδα που θα έπαιρνε Τσάμπιονς Λιγκ σε αυτόν τον τομέα, ο Ολυμπιακός. Δυστυχώς βρίσκει όλο και περισσότερους πρόθυμους μιμητές.

6. Ποιον προπονητή θα ήθελες να «κλωνοποιήσεις»;
Ο Ματίας Αλμέιδα είναι ο προπονητής της χρονιάς, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ο προπονητής που έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο.

7. Ποιος παράγοντας ήταν ο πιο καθοριστικός για την ομάδα του;
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης .

8. Ποιος διαιτητής ήταν ο χειρότερος που είδαμε στο φετινό πρωτάθλημα;
Ο Κουλμπάκοφ στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ των πλέι – οφ είχε την πλέον  ακατανόητη και λανθασμένη απόφαση της χρονιάς (ακύρωση γκολ ΑΕΚ), όλο το διαιτητικό τιμ μαζί και ο VAR στο Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ στέρησε από τον ΠΑΟΚ δυο βαθμούς, αλλά συνολικά σε κρίσιμο παιχνίδι χειρότερος νομίζω ήταν ο Νταμπάνοβιτς στο ΑΕΚ – ΠΑΟ.

9. Αν κλείσεις τα μάτια, ποια είναι η πρώτη (καλή ή κακή) στιγμή που σου έρχεται από όλη τη σεζόν;
Το ζογκλερικό του Κωνσταντέλια στο ματς με την ΑΕΚ στην Τούμπα

10. Ποια ομάδα ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Τον Ολυμπιακό δεν τον λες ακριβώς απογοήτευση, αφού με αγωνιστικό σχεδιασμό – παρωδία ήταν λογικό να τα μην τα πάει καλά – ότι ο ΠΑΟΚ τερμάτισε κάτω από αυτόν τον Ολυμπιακό, ναι είναι κάπως απογοητευτικό. Απογοήτευση με βάση τις προσδοκίες που ο ίδιος ο Καρυπίδης σήκωσε στον Θεό, ήταν ο Άρης.

11. Με τρεις λέξεις: Το φετινό πρωτάθλημα ήταν…
Συναρπαστικό,  αφόρητα τοξικό

ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΟ

1.Ποια ήταν η ομάδα που άξιζε το πρωτάθλημα;
Η ΑΕΚ… Βρέθηκε στο -8, όμως κατάφερε να εκμεταλλευτεί όλα τα στραβοπατήματα του Παναθηναϊκού. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε,τα πολλά χειρουργεία παικτών, βρήκε τρόπο να καλύψει τις απουσίες. Να λύσει τα προβλήματα της και τελικά να φθάσει στην κατάκτηση του τίτλου.

2.Ποια ομάδα ευνοήθηκε περισσότερο;
Διαιτητική εύνοια στο level παλαιότερων ετών και όλοι καταλαβαίνετε ποια εποχή εννοούμε. Τότε που μία ομάδα έπαιρνε τα πάντα λέγοντας στους αντιπάλους να κάνουν επενδύσεις για να είναι ανταγωνιστικοί, δεν υπήρχε. Πήραν σφυρίγματα πότε η ΑΕΚ πότε ο Παναθηναϊκός, όμως είχαν και καλές ομάδες για να είναι στις δύο πρώτες θέσεις.

3.Ποια ομάδα αδικήθηκε διαιτητικά ή στο παρασκήνιο;
Διαιτητικά θεωρώ ότι έχει κάποιο δίκιο να φωνάζει ο ΠΑΟΚ. Υπήρξαν δύο-τρία παιχνίδια, όπου ο «δικέφαλος του Βορρά» έχει δίκιο να φωνάζει. Ειδικά αυτό που έγινε στην Τρίπολη στο παιχνίδι με τον Αστέρα, ήταν το αποκορύφωμα.

4.Ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης της SL?
Όποιος αγαπά το ποδόσφαιρο, δεν μπορεί σ΄ αυτή την ερώτηση να μην απαντήσει με το όνομα του Κωνσταντέλια. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής είναι αυτό που λέμε ότι πληρώνεις εισιτήριο για να τον δεις. Ενώ σίγουρα σ’ αυτή την κατηγορία λόγω διάρκειας στην απόδοση του είναι και ο Ορμπελίν Πινέδα. O Μεξικανός είναι άλλο level και φάνηκε σε αρκετά ματς.

5.Ποια ομάδα παρήγαγε τη μεγαλύτερη τοξικότητα;
Σ’ αυτή την ερώτηση δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Θυμάστε τι έγινε στη συνάντηση των έξι. Ο Ολυμπιακός παρήγαγε και παράγει τοξικότητα. Ο Μαρινάκης επιτέθηκε στους δημοσιογράφους. Ο Κώστας Καραπαπάς πέταξε φούστα στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Τάκη Μπαλτάκο. Ο Ολυμπιακός συνιστά συνώνυμο της τοξικότητας.

6.Ποιον προπονητή θα ήθελες να «κλωνοποιήσεις»;
Ένα κράμα Αλμέιδα-Γιοβάνοβιτς. Θα ήθελα το πάθος του Αργεντινού τεχνικού της ΑΕΚ και την ηρεμία του Σέρβου προπονητή. Θα ήταν κάτι το φανταστικό. Θα έβγαινε ο Mr. Perfect για τον πάγκο.

7.Ποιος παράγοντας ήταν ο πιο καθοριστικός για την ομάδα του;
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν καθοριστικός. Έκανε πράξη το όνειρο των ΑΕΚτζήδων για επιστροφή της ομάδας στο «σπίτι» της. Και όταν στη διάρκεια της χρονιάς η ΑΕΚ δέχθηκε επίθεση από τους αντιπάλους της, βγήκε μπροστά και προστάτεψε την ομάδα. Επίσης έφερε έναν προπονητή, τον οποίο βοήθησε μεταγραφικά και τον στήριξε στις δύσκολες στιγμές. Διότι υπήρξαν και αυτές.

8.Ποιος διαιτητής ήταν ο χειρότερος που είδαμε στο φετινό πρωτάθλημα;
Κουλμπάκοφ με διαφορά… Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί ο Λευκορώσος ακύρωσε το γκολ του Άμραμπατ στο ματς της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Ίσως δεν μάθουμε ποτέ. Βέβαια κάποιοι άλλοι, ενδεχομένως, να πουν για τον Καμπάκοφ και τα σφυρίγματά του στο ντέρμπι του α’ γύρου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

9.Αν κλείσεις τα μάτια, ποια είναι η πρώτη (καλή ή κακή) στιγμή που σου έρχεται από όλη τη σεζόν;
Τα εγκαίνια της OPAP Arena ήταν μακράν η κορυφαία στιγμή της σεζόν. Όσοι βρεθήκαμε εκείνη την ημέρα σ’ αυτό το γεγονός, κατανοήσαμε τι σήμαινε για την ΑΕΚ η επιστροφή της ομάδας στις ρίζες της. Η επιστροφή της Ένωσης στης Φιλαδέλφειας τα μέρη. Το πριν, το φαντασμαγορικό show και το μέτα κατέδειξαν το πόσο σημαντικό είναι για την ομάδα να επιστρέφει μετά από σχεδόν 20 χρόνια στον τόπο της.

10.Ποια ομάδα ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Ο Ιωνικός… Μετά την περσινή εξαιρετική πορεία, φέτος πολλοί πίστευαν ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Έδωσε χρήματα, αλλά μάλλον σε λάθος στελέχη στο αγωνιστικό κομμάτι. Και εν τέλει στο τέλος βρέθηκε στις τελευταίες θέσεις και χαιρέτησε… Κάποιοι θα πουν ότι «πλήρωσε» και διοικητικά λάθη και της πολιτικής που ακολούθησε εκτός γηπέδου. Όμως, είμαστε εδώ για να κρίνουμε το αγωνιστικό.

11.Με τρεις λέξεις: Το φετινό πρωτάθλημα ήταν…
Ήταν το καλύτερο όλων των εποχών, το πιο ανταγωνιστικό, ήταν γκρανγκινιόλ.

ΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

1. Ποια ήταν η ομάδα που άξιζε το πρωτάθλημα;
Η απάντησή μου σε αυτές τις ερωτήσεις παραμένει ίδια εδώ και δεκαετίες. Το ποιος αξίζει, το ποιος δεν αξίζει, το ποιος αξίζει περισσότερο ή λιγότερο, ποιος παίζει μπάλα, ποιος παίζει καλή άμυνα, ποιος καλή επίθεση, ποιος είναι πιο τυχερός, πιο ευνοημένος, πιο, πιο, πιο… στο φινάλε, φαίνεται πάντα στη βαθμολογία. Εκεί γίνεται όλο το ρεζουμέ και η φετινή SL δεν αποτελεί κάποια ιδιαίτερη εξαίρεση στον χωροχρόνο…

2. Ποια ομάδα ευνοήθηκε περισσότερο;
Η πίτα μοιράστηκε μεταξύ των δύο πρώτων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και οι από κάτω δεν πήραν σφυρίγματα. Ο Παναθηναϊκός έκανε δυνατό… μπάσιμο στην κατηγορία αυτή, η ΑΕΚ πολύ καλύτερο φινάλε. Δεν υπάρχει κάποια ζυγαριά ακριβείας που συνοπολογίζει όλα τα σφυρίγματα, όλες τις αποφάσεις, εντός ή εκτός γραμμών, για να βγει συμπέρασμα. Το μοναδικό συμπέρασμα που εξακολουθώ να βγάζω είναι ότι ακόμη και η κακή μπάλα που παίζεται συνήθως στο ελληνικό πρωτάθλημα, παραμένει το καλύτερο κομμάτι του και αυτό νομίζω τα λέει όλα…

3. Ποια ομάδα αδικήθηκε διαιτητικά ή στο παρασκήνιο;
Με το παρασκήνιο ελάχιστα έχω ασχοληθεί στα 20 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά. Όχι γιατί δεν υπήρχε, πριν, τώρα ή μετά, αλλά γιατί δεν βρίσκω νόημα στην όλη φάση. Ιστορικά όλοι έχουν αδικηθεί, όλοι έχουν ευνοηθεί, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, εννοώντας βέβαια όλους τους μεγάλους και με κάποιες μικρές εξαιρέσεις καλά… δικτυωμένων μικρών. Η άποψή μου και εδώ είναι σταθερή: Πρωτίστως Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ και δευτερευόντως οποιοσδήποτε άλλος, δεν δικαιούνται καν να μετέχουν σε κουβέντα που περιλαμβάνει λέξεις-κλειδιά όπως «αδικία», «διαιτησία» ή «παρασκήνιο».

4. Ποιος ήταν ο καλύτερος παίκτης της SL?
Χωρίς να ξέρω τί ένοια μπορεί να δίνει καθένας στον «καλύτερο», υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι. Ο Τσούμπερ, ο Λιβάι ή ο Γκατσίνοβιτς ως οι πολυτιμότεροι από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Ακόμη και ο Μπρινιόλι από τον Παναθηναϊκό ως ο Νο1 λόγος για τον οποίο οι «πράσινοι» είχαν φέτος τις συγκεκριμένες αμυντικές επιδόσεις. Ωστόσο, στο δικό μου μυαλό, παίκτης σαν τον Ινμπόμ Χουάνγκ δεν υπάρχει ούτε στην φετινή Super League, ούτε σε πολλές άλλες Super League διαχρονικά. Για την ακρίβεια, θεωρώ ότι πρόκειται ίσως για μια από τις μεγαλύτερες «ληστείες» του αιώνα το ότι παίκτης σαν αυτόν παίζει στα μέρη μας.

5. Ποια ομάδα παρήγαγε τη μεγαλύτερη τοξικότητα;
Ούτε εδώ υπάρχει κάποιο… τοξικόμετρο για να βγάλουμε άκρη. Η απάντησή μου είναι copy-paste με αυτή για το παρασκήνιο. Όλοι γκρινιάζουν όταν δεν γίνεται το δικό τους 100% και κανείς δεν δικαιούται να το κάνει. Σε μια χρονιά που όλοι -και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι, μικροί-μεγάλοι- έσπασαν σίγουρα κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ ανακοινώσεων, μου είναι αδύνατο να επικεντρωθώ κάπου. Όσο οι δομές και οι θεσμικές διαδικασίες του ποδοσφαίρου της χώρας επιτρέπουν κυβερνητικές παρεμβάσεις και ταυτόχρονα την ύπαρξη του ενός βεζύρη ο οποίος θα προσπαθεί να κάνει κουμάντο στους άλλους βεζύρηδες που θα προσπαθούν να πάρουν τη θέση του, η τοξικότητα θα μπορούσε να είναι ο επίσημος χορηγός μας.

6. Ποιον προπονητή θα ήθελες να «κλωνοποιήσεις»;
Κόντρα στη γενικότερη θεώρηση της εύκολης αποθέωσης, δεν νομίζω ότι υπάρχουν πάνω από 5-6 προπονητές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που θα άξιζαν τέτοιας τιμής. Σίγουρα κανείς από αυτούς δεν «έπαιξε» φέτος.

7. Ποιος παράγοντας ήταν ο πιο καθοριστικός για την ομάδα του;
Και εδώ η ερώτηση είναι πρακτικά ίδια με αυτή για το ποιος άξιζε το πρωτάθλημα, ίδια θα είναι και απάντηση. Όταν καταλάγιασαν τα πάντα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης βρέθηκε να κάθεται στην κορυφή και προφανώς είναι ο πιο καθοριστικός για μια ΑΕΚ που δεν έχει ακριβώς σαρώσει τους τίτλους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες…

8. Ποιος διαιτητής ήταν ο χειρότερος που είδαμε στο φετινό πρωτάθλημα;
Όπως προανέφερα, παρασκήνια, διαιτησίες, εύνοιες, γκρίνιες, ανακοινώσεις, τοξικόμετρα και όλα τα σχετικά, τα αποφεύγω όπως ο Αντώνης Νικοπολίδης απέφευγε τα σουτ των Τσέχων στον ημιτελικό του Euro: διακριτικά και χωρίς άγχος. Όταν φτάνεις -σαν πρωτάθλημα- να ξεφτιλίζεις κάθε έννοια σχετική με την διαιτητική αξιοπιστία, το να στοχοποιήσεις έναν συγκεκριμένο διαιτητή δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στη γενικότερη εικόνα.

9. Αν κλείσεις τα μάτια, ποια είναι η πρώτη (καλή ή κακή) στιγμή που σου έρχεται από όλη τη σεζόν;
Θα πάω πολύ πίσω, στις αρχές τις σεζόν. Δύο στιγμές -όχι μία- αλλά σχετικές με το ίδιο πρόσωπο: τον Πέδρο Μαρτίνς. Μία στιγμή το ότι ο Ολυμπιακός αποφάσισε να τον αφήσει να ξεκινήσει τη σεζόν, μία -λίγο μετά- όταν αποφάσισε να τον διώξει εν μέσω καλοκαιριού και να αρχίσει από εκεί η κατρακύλα. Εάν ο Πορτογάλος δεν έχει ξεκινήσει ποτέ ή -στη χειρότερη- εάν μείνει ως το τέλος με ότι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό- ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να είναι τόσο κακός φέτος, άρα μιλάμε και για άλλο εντελώς πρωτάθλημα.

10. Ποια ομάδα ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση;
Προφανώς ο Ολυμπιακός. Ο συγκεκριμένος σύλλογος κάνει αυτή τη ζωή επί έναν αιώνα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα. Οτιδήποτε πέρα από την κορυφή είναι αποτυχία και αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αυτό γίνεται χωρίς καν να είναι ανταγωνιστικός για τη μεγαλύτερη διάρκεια μιας χρονιάς.

11. Με τρεις λέξεις: Το φετινό πρωτάθλημα ήταν…
Κούρσα για δύο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This