Παναθηναϊκός-ΑΕΚ: Τα πιο συγκλονιστικά παιχνίδια τους και το αντιστασιακό ντέρμπι

Must Read

«Αθήνα πόλη για θεούς, φτιαγμένη μόνο για Παναθηναϊκούς». Αυτό υποστηρίζουν οι «πράσινοι» οπαδοί, αδιαφορώντας ότι στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Νέα Φιλαδέλφεια εδρεύει η ΑΕΚ! Το γεγονός ότι ο «Δικέφαλος» λέγεται Αθλητική Ενωση Κωνσταντινουπόλεως θεωρούν ότι δεν του δίνει το δικαίωμα να ονομάζεται ομάδα της Αθήνας! Στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Το ΠΑΟ – ΑΕΚ και το αντίστροφο είναι το ντέρμπι των Αθηνών.

Σήμερα οι δύο ομάδες έχουν κοινή έδρα, αλλά απόψε γηπεδούχος είναι ο Παναθηναϊκός (19.30, NS1). Το αθηναϊκό ντέρμπι παραδοσιακά στο παρελθόν ήταν ντέρμπι τίτλου. Τώρα αυτό ισχύει μόνο για την ΑΕΚ, αφού η ομάδα του Γιώργου Δώνη βρίσκεται σε εποχή μνημονίου εδώ και μία τριετία. Οι δύο ομάδες είναι «υπεύθυνες» για μερικά από τα πιο συγκλονιστικά παιχνίδια στην ιστορία της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Νίκες που κρίνονταν στο τελευταίο λεπτό, επικές ανατροπές, εντυπωσιακά γκολ συνέθεταν τις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Σπουδαίοι παίκτες πέρασαν και από τις δύο, πολλοί απ’ αυτούς άλλαξαν στρατόπεδα (Δομάζος, Σαραβάκος, Βλάχος, Λυμπερόπουλος, Κατσουράνης κ.λπ.) και πρόσφεραν θέαμα και γκολ και με τις δύο φανέλες.

Η μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού ήταν το 4-0 που πέτυχε στις 31 Μαρτίου 1991 (Αποστολάκης 8′, 51′, Καλαντζής 34′, Βαζέχα 55′), ενώ άλλες δύο φορές έχει νικήσει με σκορ 4-1. Η πρώτη (κυριολεκτικά πρώτη, αφού χρονολογείται στα πρώτα χρόνια θέσπισης της Α’ Εθνικής) ήταν στις 19 Νοεμβρίου 1961. Ο Χολέβας άνοιξε το σκορ στο 25′, πέτυχε το 2-0 στο 39′, η ΑΕΚ μείωσε με τον Κρυστάλλη στο 79′, ο Θεοφάνης έγραψε το 3-1 για τους «πρασίνους» στο 80′ και ο Χολέβας με το τρίτο προσωπικό του γκολ στο 84′ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Η δεύτερη σημειώθηκε σχετικά πρόσφατα, στα play offs στις 30 Απριλίου 2008 (χρονιά που η «Ενωση» έχασε τον τίτλο στα χαρτιά και αντιμετώπισε τα play offs χωρίς το παραμικρό κίνητρο). Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 4-0 (Δ. Παπαδόπουλος 8′, Μαρσέλο Μάτος 27′, Ιβανσιτς 32′, 44′) και η «Ενωση» μείωσε με απευθείας φάουλ του Ριβάλντο (71′).

Η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού χρονολογείται από τις 19 Δεκεμβρίου 1965 με σκορ 3-2. Η πλέον πρόσφατη εκτός έδρας νίκη των «κιτρινόμαυρων» επετεύχθη στις 23 Οκτωβρίου 2006 με σκορ 2-1. Είχε προηγηθεί ο Παναθηναϊκός με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο (25′), αλλά η ΑΕΚ ισοφάρισε με τον Μαντούκα (28′ πέν.) και πήρε τη νίκη με γκολ του Δέλλα (76′).

Το παιχνίδι με το μεγαλύτερο σκορ ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι το 5-4 υπέρ του Παναθηναϊκού, στις 29 Σεπτεμβρίου 1963.

Έγραψαν Ιστορία στα χρόνια της Κατοχής!

Το «Αντιστασιακό Ντέρμπι» έγινε διαδήλωση την άνοιξη του 1942! ΑΕΚ και Παναθηναϊκός ήρθαν αντιμέτωποι σε φιλικό αγώνα στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τον αγώνα παρακολούθησαν 15.000 θεατές. Μια επιτροπή από ποδοσφαιριστές, ο Τάσος Κρητικός από τον Παναθηναϊκό και οι Τζανετής και Κλεάνθης Μαρόπουλος πήγαν στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΟ Απόστολου Νικολαΐδη και ζήτησαν μέρος από τις εισπράξεις να δοθεί στο Νοσοκομείο Σωτηρία για τους ασθενείς από φυματίωση (νοσηλεύονταν και αθλητές).

Ο Νικολαΐδης τούς ενημέρωσε ότι το γήπεδο αφενός το έχουν επιτάξει οι Γερμανοί, οι οποίοι σκόπευαν να κρατήσουν τα κέρδη, οι οποίοι  ήθελαν να επιβάλουν ως διαιτητή έναν Αυστριακό αξιωματικό των δυνάμεων Κατοχής. Οι δύο ομάδες αποφάσισαν να μην αγωνιστούν. Οι παίκτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο και αντί να ξεκινήσουν τον αγώνα ανέβηκαν στις εξέδρες και εξήγησαν στο κατάμεστο γήπεδο τι είχε συμβεί. Ο κόσμος εξοργίστηκε και όρμησε στον αγωνιστικό χώρο, καταστρέφοντας τα πάντα.

Ξερίζωσαν εξέδρες, δοκάρια, ενώ ακούγονταν συνθήματα υπέρ των αθλητών και των δύο ομάδων, κυρίως υπέρ του Κρητικού, που ήταν ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, και του Μαρόπουλου, του «ξανθού αετού» της «Ενωσης». Τα επεισόδια πήραν έκταση και οι παίκτες των δύο ομάδων μαζί με τους φιλάθλους έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Αθήνας με τελικό προορισμό την Ομόνοια. Ηταν μια μεγάλη διαδήλωση εναντίον της γερμανικής κατοχής. Κι όλα αυτά άρχισαν από έναν αγώνα που δεν έγινε ποτέ, αλλά αυτό τον έκανε και τόσο σημαντικό…

Ολα ανοιχτά απόψε

Σήμερα οι δύο ομάδες ξεκινούν ουσιαστικά από την ίδια αφετηρία. Ο Παναθηναϊκός, παρότι ξεκίνησε πολύ άσχημα στο πρωτάθλημα, έκανε εκπληκτική εμφάνιση στην Τούμπα κόντρα στον πρωταθλητή ΠΑΟΚ και έφτασε μία ανάσα από ένα σπουδαίο διπλό, το οποίο το έχασε στο 101′, όταν ο Βιεϊρίνια με πέναλτι ισοφάρισε σε 2-2. Αντίθετα η ΑΕΚ νίκησε πολύ δύσκολα με 3-2 τον Ατρόμητο και έδειξε να μην πατάει καλά αμυντικά. Στο γήπεδο για πρώτη φορά φέτος αναμένεται πολύς κόσμος, αφού η καλή εμφάνιση στην Τούμπα ζέστανε τον «πράσινο» λαό.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει προβλήματα, αφού ο Μακέντα επέστρεψε και μάλιστα έκανε καλή εμφάνιση στην Τούμπα. Η ΑΕΚ θα έχει κανονικά στη σύνθεσή της τον Μάνταλο και μοναδική απουσία θα είναι ο ταραξίας Βράνιες. Όλα λοιπόν είναι ανοιχτά, σε ένα ματς που ο ηττημένος θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες και ίσως σηματοδοτήσει άμεσες εξελίξεις…

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This