Δύο δρομείς, άνδρες άνω των 50 ετών, έπαθαν έμφραγμα στον σημερινό μαραθώνιο της Αθήνας, ενώ συνολικά τριακόσιοι χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες λόγω αναπνευστικών ή ορθοπεδικών προβλημάτων. Τα τελευταία, βέβαια, δημιουργήθηκαν και λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου. Από αυτούς οι 28 χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αττικής.
Αφού τερμάτισε και ο τελευταίος δρομέας, το ΕΚΑΒ έκανε τον απολογισμό του.
Σύμφωνα με αυτόν, λοιπόν, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, στα πλαίσια της απαιτούμενης υγειονομικής κάλυψης της διοργάνωσης του 37ου Μαραθώνιου Αθήνας-του Αυθεντικού, από την Τελετή Έναρξης και την Αφή της Φλόγας του Μαραθώνιου (Τύμβος Μαραθώνα, 12:30) αλλά και με την εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου των 10χλμ (17:00), οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να επέμβουν σε δεκαοκτώ (18) συνολικά περιστατικά εκ των οποίων το 1 (ορθοπεδικού τραυματισμού) διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο «ΛΑΪΚΟ» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ στα υπόλοιπα 17 έγινε η παροχή των πρώτων βοηθειών από τους Διασώστες και Γιατρούς του ΕΚΑΒ, χωρίς να χρειαστεί η περαιτέρω διακομιδή τους προς κάποιο Νοσοκομείο.
Τη Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ χρειάστηκε να επέμβουν σε είκοσι οκτώ (28) συνολικά περιστατικά εκ των οποίων τα είκοσι έξι (26) διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεννηματάς», ένα (1) στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Σωτηρία» και ένα (1) στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Εξ αυτών, παραμένουν για νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεννηματάς» επτά (7) ασθενείς εκ των οποίων οι τρεις (3) σε πιο σοβαρή κατάσταση και συγκεκριμένα, οι δυο με έμφραγμα μυοκαρδίου, οι οποίοι και εισήχθησαν στη Καρδιολογική Μονάδα του, ενώ ο τρίτος με πρόβλημα νευρολογικής φύσεως, ο οποίος και παραμένει για νοσηλεία στην Παθολογική Κλινική. Οι υπόλοιποι τέσσερις (4) ασθενείς αντιμετωπίζουν ήπια καρδιολογικά προβλήματα για τα οποία κρίνεται αναγκαία η παραμονή τους στη Καρδιολογική Κλινική, του εν λόγω Νοσοκομείου, για περεταίρω νοσηλεία. Επίσης, για περαιτέρω νοσηλεία, θα παραμείνουν στις αντίστοιχες παθολογικές κλινικές ο ένας (1) ασθενής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Σωτηρία» καθώς και ο ένας (1) ασθενής στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Εκτός αυτών, στα 4 Ιατρεία Άμεσης Παροχής Ιατρικής Φροντίδας και στους 11 αυτόνομους Ιατρικούς Σταθμούς παρασχέθηκε επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε τρακόσιους (300) και πλέον αθλητές, ενώ κατά μήκος όλων των διαδρομών των Αγώνων της ημέρας δόθηκαν πρώτες βοήθειες, από τους Διασώστες του ΕΚΑΒ, χωρίς να χρειαστεί η περαιτέρω διακομιδή τους προς κάποιο Νοσοκομείο, σε χίλιους (1000) και πλέον συμμετέχοντες.
Η συμμετοχή, ειδικά σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων, χρειάζεται προπόνηση και ειδικό διαιτολόγιο.
Διαβάστε επίσης: 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: 60.000 άνθρωποι τρέχουν στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν
Κάθε χρόνο αρκετοί είναι εκείνοι που δεν καταφέρνουν να φτάσουν στον τερματισμό ή έχουν απρόοπτα κατά τη διαδρομή, επειδή ακριβώς δεν έχουν προσέξει προηγουμένως και πάνε να τρέξουν εντελώς απροπόνητοι ή έχοντας κάνει καταχρήσεις τις προηγούμενες μέρες.
Όπως αναφέρει νέα αμερικάνικη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, άνθρωποι που τυχαίνει να πάθουν έμφραγμα ή καρδιακή ανακοπή κοντά στην περιοχή όπου διεξάγεται ένας μεγάλος μαραθώνιος δρόμος είναι πιθανότερο να πεθάνουν μέσα σε έναν μήνα από το περιστατικό, λόγω της καθυστερημένης μεταφοράς τους στα επείγοντα του νοσοκομείου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους της.
Δείτε επίσης: Ο Λοβέρδος τρέχει στον Μαραθώνιο των 42 χλμ