Την ώρα που ο Βούλγαρος Κίριλ Ντεσπόντοφ στο 43′ του ντέρμπι της Τούμπας σημείωνε το πρώτο γκολ σε βάρος του Παναθηναϊκού, κανείς από τους δύο πάγκους δεν το είδε. Ήταν η στιγμή που έξαλλος ο Φατίχ Τερίμ τα είχε βάλει με τον Ραζβάν Λουτσέσκου όπως δείχνουν και τα βίντεο που κυκλοφορούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Panathinaikos Teknik Direktörü Fatih Terim’den PAOK Teknik Direktörü Razvan Lucescu’ya:
“Am*na koduğumun p*çi”pic.twitter.com/kUaRbm196o
— Panenka Sport (@PanenkaSport) January 28, 2024
Η κόντρα του Ρουμάνου με τον Τούρκο τεχνικό δεν είναι προσωπική, αλλά… οικογενειακή υπόθεση. Ο Φατίχ Τερίμ έχει τις χειρότερες σχέσεις με τον πατέρα του Ραζβάν, τον Μιρτσέα Λουτσέσκου.
Λάδι στη φωτιά του ντέρμπι ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού έριξε ο πατέρας του σημερινού τεχνικού του ΠΑΟΚ μιλώντας σε τουρκικά μέσα δηλώνοντας από το Βουκουρέστι που ξεκουράζεται: «Νίκησα τον Φατίχ Τερίμ μέσα στην Τουρκία. Πήρα πρωτάθλημα με την Μπεσίκτας. Τώρα είναι η σειρά του γιου μου...»
Οι δρόμοι των Φατίχ και Μιρτσέα συναντήθηκαν πολλές φορές με… εκρηκτικά αποτελέσματα επί τουρκικού εδάφους.
Καταρχήν και οι δύο είναι… φτιαγμένοι από τα ίδια υλικά. Επιτυχημένοι ποδοσφαιριστές που εξελίχθηκαν σε επίσης πετυχημένους τεχνικούς. Στα 78 του χρόνια, σήμερα, ο Μιρτσέα, στα 70 του ο Φατίχ.
Όλα ξεκίνησαν πριν 24 χρόνια. Ήταν καλοκαίρι του 2000 όταν ο Φατίχ Τερίμ αποχώρησε από τη Γαλατασαράι νικητής του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τον διαδέχτηκε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου που στηρίχθηκε στα υλικά του προκατόχου του. Με τους συμπατριώτες του Χάτζι και Ποπέσκου κέρδισε τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς στο Μονακό το Σούπερ Καπ (2-1) με δύο γκολ του Βραζιλιάνου Ζαρντέλ που μόλις είχε πάει στην Γαλατά η οποία είχε καλύψει τη ρήτρα αποδέσμευσης από την Πόρτο που έφτανε τα 18 εκ. ευρώ. Ηττημένη ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης, από τις σπάνιες φορές που η «βασίλισα» έχασε τρόπαιο σε τελικό.
Οι υποστηρικτές του Τερίμ έλεγαν ότι ιο… μισός τίτλος ανήκε στον Τούρκο προπονητή. Αν δεν είχε κερδίσει το ΟΥΕΦΑ την προηγούμενη σεζόν δεν θα διεκδικούσαν το τρόπαιο. Οι φαν του Λουτσέσκου μιλούσαν για άψογο κοουτσάρισμα και την αντοχή της ομάδας να κερδίσει έναν τελικό στην παράταση.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2002, ο Λουτσέσκου κέρδισε το πρωτάθλημα με τη Γαλατά, αλλά απολύθηκε. Τον διαδέχτηκε ο Φατίχ Τερίμ με την υπόσχεση να κρατήσει πρωταθλήτρια την ομάδα.
Ο Λουτσέσκου έκανε ρελάνς. Πήγε στην Μπεσίκτας, η οποία το 2003 συμπλήρωνε 100 χρόνια από την ίδρυσή της, αλλά και επτά χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Ο Ρουμάνος τεχνικός όχι μόνο κατάφερε να την οδηγήσει στον τίτλο με ρεκόρ βαθμών (85), αλλά να κερδίσει με 1-0 στις 25 Μαΐου τον εντός έδρας αγώνα με την Γαλατά σε ένα ματς που κρίθηκε στο γκολ του Γιαλτσίν στο 85′ και είχε στο 90′ δύο κόκκινες γιαν παίκτες της ομάδας του Τερίμ μέσα σε εκρητική ατμόσφαιρα Εκείνη τη σεζόν ο Τερίμ είδε την πλάτη του Λουτσέσκου. Η πρωταθλήτρια του 2002 Γαλατά με τον Ρουμάνοσ το τιμόνι της ήταν απλά 2η. Μόνο ο Λουτσέσκου είχε υπερασπίσει το δικό του τίτλο του πρωταθλητή. Το 2002 με τη Γαλατά και το 2003 με την Μπεσίκτας.
Το επόμενο πρωτάθλημα, του 2004 θα το θυμάται για καιρό ο Λουτσέσκου. Σε κάθε ματς φώναζε για τη διαιτησία με αποκορύφωμα τον αγώνα με την Σάμσουνσπορτ όταν πέντε παίκτες της ομάδας του πήραν το δρόμο για τα αποδυτήρια! Κατηγορούσε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία για προκατάληψη και την Πρωτομαγιά του 2004 απολύθηκε. Ακόμα και σήμερα λέει: «Μου έκλεψαν εκείνο το πρωτάθλημα». Πρωταθλήτρια πάντως δεν ήταν η Γαλατά, αλλά η Φενέρ.
Ακολούθησε εκεχειρία. Ο… πόλεμος άρχισε και πάλι τον Αύγουστο του 2018 όταν ο Λουτσέσκου ανέλαβε την εθνική Τουρκίας. Προκάτοχος – ποιός άλλος; – ο Φατίχ Τερίμ. Ήταν μια καταστροφική περίοδος με την ομάδα να βγαίνει εκτός στόχων και να πραγματοποιεί απογοητευτικές εμφανίσεις. Τον Φεβρουάριο του 2018 αντικαταστάθηκε. Σωστά μαντέψατε τον διάδοχό του. Ήταν ο Φατίχ Τερίμ!
Τελικά ο… πόλεμος που ξεκίνησε στην Τουρκία συνεχίζεται επί ελληνικού εδάφους και από διαμάχη δύο καταξιωμένων προπονητών εξελίσσεται σε βεντέτα δύο οικογενειών.
Τις επόμενες πράξεις του ίσως τις δούμε στο Κύπελλο, εάν προκριθεί ο Παναθηναϊκό και σίγουρα στα πλέι οφ του πρωταθλήματος.