Το Euro 2024 βρίσκεται προ των πυλών και μπορεί η δράση του να αναμένεται με ανυπομονησία από ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, όμως όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες διοργανώσεις της UEFA και της FIFA, έχει συγκεντρώσει αντιδράσεις για μία σειρά ζητημάτων.
Τα πρώτα «σημάδια» που έστρεψαν τα… βέλη της ευθύνης στη διοργανώτρια αρχή, έκαναν την εμφάνισή τους από την κλήρωση των ομίλων των 24 ομάδων που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση.
Συγκεκριμένα, όλα έβαιναν καλώς στη διαδικασία από τα μεγάφωνα της αίθουσας του Αμβούργου που διεξήχθη η κλήρωση αναπαράχθηκε «ακατάλληλο» ηχητικό ταινίας ενηλίκων και μάλιστα έμεινε στον… αέρα για αρκετά σημαντικό χρονικό διάστημα.
Σε δηλώσεις του βρισκόμενος στην αίθουσα την ώρα του περιστατικού δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση που δημιουργήθηκε ήταν τουλάχιστον περίεργη, και εξέγειρε πολλούς προβληματισμούς σχετικά με το γιατί και πως έγινε. Φάνηκε σαν ένα είδος διαδικτυακής φάρσας».
Ωστόσο, η UEFA θα ήλπιζε να βρισκόταν αντιμέτωπη μονάχα με αυτή τη στιγμή έντονου σχολιασμού και κριτικής, αλλά για καλό ή για κακό της δεν είναι αυτό το μοναδικό «μελανό» σημείο.
Το No Political Euro 2024
Το ερχόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από μερίδα ποδοσφαιρόφιλων και μη, για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ, αποτελεί ένα «στοίχημα» για τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Όπως είχε αναφέρει σε μία συνέντευξη του στο παρελθόν, εκείνο που θα ήθελε να δει να συμβαίνει στο Euro 2024 είναι να λάβει χώρα μία ελεύθερη από πολιτικά σχόλια και ενέργειες διοργάνωση. Η αιτία της δήλωσης, αν λάβουμε υπ’ όψη το χρονικό σημείο που ειπώθηκε, είναι το περιβραχιόνιο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και το λεκτικό «One Love» που απαγορεύτηκε να φορούν οι αρχηγού των εθνικών ομάδων που συμμετείχαν στο πρόσφατο Μουντιάλ.
Σκοπός του Τσέφεριν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, είναι πως επιθυμεί να μην επιτρέψει σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το Euro 2024 για να εξυμνήσει ή να εκδηλώσει τις προσωπικές ή πολιτικές του πεποιθήσεις. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως όλα τα αρμόδια όργανα της UEFA κάνουν και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να πολεμήσουν τις διακρίσεις.
Τα παραπάνω, ήταν αναμενόμενο να προκαλέσουν αντιδράσεις, καθώς περισσότερο τοποθετούν συμπεριφορικούς κανόνες πέριξ της διοργάνωσης παρά παρέχουν τα εφόδια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του, ενός ελεύθερου τουρνουά.
Ο νέος κανόνας διαμάχης
Ένας άλλος λόγος που επικρατεί σύγχυση, έχει να κάνει με τον κανόνα της UEFA που σχετίζεται με το ποιος θα μπορεί να μιλάει στους διαιτητές.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έχει ξεκαθαρίσει πως από τους 26 παίκτες που δικαιούται από φέτος (ήταν 23 ο αριθμός ποδοσφαιριστών στην αποστολή) να έχει στη διάθεσή του ένας ομοσπονδιακός προπονητής κατά τη διάρκεια του τουρνουά, μόνο ο αρχηγός του θα μπορεί να απευθύνεται στον διαιτητή.
Μάλιστα, στην περίπτωση που αρχηγός ενός αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είναι ο τερματοφύλακας, τότε θα έχει δηλωθεί πριν την έναρξη του ματς στους αρμόδιους ποιος εκ των υπόλοιπων 10 που θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο θα έχει το… δικαίωμα να εκφέρει λόγο στον διαιτητή.
Η παραπάνω απόφαση, πάρθηκε από την UEFA, καθώς θεωρεί πως κατά αυτό τον τρόπο οι διαιτητές θα μπορούν να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις.
Η εμφάνιση της Εθνικής Αγγλίας
«Συζήτηση» έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των χρωμάτων που επέλεξε η Nike για να «ντύσει» το πρώτο φαβορί για να κατακτήσει το τρόπαιο, Αγγλία.
Το brand εμπνευσμένο από την εμφάνιση των «τριών λιονταριών» που φορούσαν όταν κατέκτησαν το ένα και μοναδικό τρόπαιο που έχουν στην κατοχή τους (Παγκόσμιο Κύπελλο 1966), αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα χρώματα μοβ, κόκκινο και μαύρο, αντί να πάνε με τα «κλασικά» λευκό και κόκκινο.
Η ενέργεια αυτή της Nike, ήταν αρκετή προκειμένου να «ενώσει» τους δύο μεγάλους πολιτικούς αντίπαλους της Αγγλία, τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κέιρ Στάρμερ, οι οποίοι έκαναν σαφές στην εταιρεία πως δεν μπορεί να παίζει με τη σημαία μία χώρας.
«Θέμα» και με τη στολή της διοργανώτριας χώρας
Αντιδράσεις υπήρξαν και με την εμφάνιση της διοργανώτριας του Euro 2024, Γερμανία, αλλά για διαφορετικό λόγο από τον προηγούμενο της Αγγλίας.
Συγκεκριμένα, μία φανέλα ξεσήκωσε αντιδράσεις στον κόσμο της Γερμανίας, αυτή του νούμερου «4», καθώς επήλθε ο… συνειρμός με το «44» που θυμίζει το «SS» τον Ναζί, με την Adidas σε συνεργασία με την γερμανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου να αφαιρούν το νούμερο.
Η απουσία του Ματέους Νούνιες
Ο Ματέους Νούνιες έγινε μέλος της ιστορίας του Αγγλικού ποδοσφαίρου φέτος μετά την κατάκτηση της τέταρτης σερί Πρέμιερ Λιγκ, ρεκόρ που καταγράφεται για πρώτη φορά στο «Νησί».
Ωστόσο, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ μετά από αυτή τη πρωτόγνωρη επιτυχία δεν συμπεριέλαβε των ποδοσφαιριστή των «πολιτών» στην αποστολή της Πορτογαλίας για το τουρνουά.
Ο Ισπανός τεχνικός μάλιστα το έκανε «ξεκάθαρο» και απέρριψε τον Πορτογάλο μέσο γιατί αγωνίστηκε σε λιγότερο από 15 παιχνίδια για τη Μάντσεστερ Σίτι.
Παρουσιάση του Φατζιόλι παρά το σκάνδαλο
Ένας από τους παίκτες που έχει συμπεριληφθεί το όνομά του σε σκάνδαλα στοιχηματισμού τα τελευταία χρόνια είναι ο Νικολό Φατζόλι της Γιουβέντους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Ματέους Νούνιες, ο Ιταλός, παρά την 7μηνη τιμωρία αποχής από τον επαγγελματικό αθλητισμό θα βρίσκεται στα γήπεδα της Γερμανίας.
Τα εξωαγωνιστικά ζητήματα των «φούριας ρόχας»
Εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, η -κατά το παρελθόν- τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία, είναι από τις ισχυρότερες ομάδες του κόσμου. Έξω όμως από αυτές υπάρχου αρκετά ζητήματα, το οποίο μένει «ανοιχτό» εδώ και πολλούς μήνες. Το… πρόβλημα ακούει στο όνομα του Λουίς Ρουμπιάλες.
Ο πρώην πρόεδρος της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας «πλήρωσε» ακριβά – όπως έπρεπε- το φιλί στη διεθνή ποδοσφαιριστή, Τζένι Ερμόσο, εν μέσω κλίματος ευφορίας για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών πέρσι το καλοκαίρι.
Βέβαια, το πρόσωπο που ανέλαβε τα ηνία του ποδοσφαίρου της Ιβηρικής χώρας, Πέδρο Ρότσα, αλλά εκδιώχθηκε όπως και ο προκάτοχός του. Έτσι, η Ισπανική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο της Ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, ενέργεια που δεν άρεσε ιδιαίτερα στις FIFA και UEFA.
Αυτό διότι, οι δύο οργανισμοί δεν θέλουν την ανάμιξη πολιτικών στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα, υπήρξαν δημοσιεύματα που υποστήριζαν πως ο δεύτερος εξέταζε την αποβολή των «φούριας ρόχας» από το Euro 2024, αλλά φυσικά δεν επιβεβαιώθηκε τίποτα.
Με τα παραπάνω σοβαρά ζητήματα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε το Euro 2024, με αρκετούς να είναι προβληματισμένοι εξαιτίας των παραπάνω για το αν ακόμη και η χώρα (Γερμανία) που επιλέχθηκε να διοργανώσει το τουρνουά ήταν η σωστή επιλογή. Για την ώρα η απάντηση είναι μία, όλα θα κριθούν από τις 14 Ιουνίου έως και τις 14 Ιουλίου που είναι προγραμματισμένος ο τελικός.