Ένα ντέρμπι με τεράστια ιστορία στην πλάτη του

Must Read

Οι αναμετρήσεις ΑΕΚ – Ολυμπιακού με γηπεδούχο την «Eνωση» έχουν χαρίσει στιγμές που έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη των φιλάθλων. Είναι από τα κλασικά ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Στα ματς τόσο για το πρωτάθλημα όσο και για το Κύπελλο τα έχουν (οι μεγαλύτεροι) δει… όλα. Θριάμβους του Ολυμπιακού, ανεπανάληπτες νίκες της ΑΕΚ και νταμπλ, καταγγελίες για στημένα, πυροβολισμούς, διακοπές αγώνων και άλλα πολλά.

  • Του Γιώργου Σηφάκη και του Χάρη Δήμτσα από το Enjoy

Το σήμερα, όμως, για την ομάδα του Καρέρα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Η ομάδα του Πειραιά είναι πρωτοπόρος και η «Ενωση» έχει την τελευταία ευκαιρία να νικήσει και να πλησιάσει στην κορυφή, ώστε να βελτιώσει τη ζωή της στα πλέι οφ. Εκεί όπου θα κριθούν ο τίτλος του πρωταθλητή και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Αφήστε που για τον «Δικέφαλο» οι τρεις βαθμοί είναι μονόδρομος και για άλλο έναν λόγο. Δεν έχει κερδίσει σε ντέρμπι από την 1η Απριλίου του 2018, όταν κέρδισε τον Παναθηναϊκό με 3-0.  Από την πλευρά τους, οι Πειραιώτες θέλουν το «διπλό» που θα τους απομακρύνει 16 βαθμούς από τους «κιτρινόμαυρους» και ουσιαστικά θα τους θέσει νοκ άουτ. Το έργο τους είναι δύσκολο διότι και μεσοβδόμαδα στο Γεντί Κουλέ εμφάνισαν σημάδια κόπωσης, ενώ θα απουσιάσει κι από τη σπουδαία αυτή αναμέτρηση ο βασικός στόπερ Ρούμπεν Σεμέδο, λόγω τιμωρίας. Βέβαια, και από την ΑΕΚ πρόβλημα (στους οπίσθιους μηριαίους) αντιμετωπίζει ο «βράχος» της Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι.

Παράλληλα, όπως προαναφέραμε, η προϊστορία των δύο ομάδων είναι πλούσια, αλλά και… πιπεράτη, με γηπεδούχο τον δικέφαλο αετό.

Η αρχή στα συγκλονιστικά ματς έγινε τη σεζόν 1972-1973. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε επί Νίκου Γουλανδρή η μεγάλη ερυθρόλευκη ομάδα, που κυριάρχησε ως το 1975 και  σημαδεύτηκε, μεταξύ άλλων, και από το ιστορικό 1-5 των «ερυθρολεύκων» στη Ν. Φιλαδέλφεια. Λίγα χρόνια αργότερα, τη σεζόν 1977-1978, ήταν η χρονιά που θα μείνει αλησμόνητη για τους οπαδούς της ΑΕΚ, καθώς η τρομερή εκείνη ομάδα έκανε νταμπλ, σκορπίζοντας παράλληλα τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο με 6-1.  Στη συνέχεια, οι «κιτρινόμαυροι» κατέκτησαν το Κύπελλο, επικρατώντας στον τελικό του ΠΑΟΚ με 2-0, πετυχαίνοντας το νταμπλ.

Το 1987-1988, σε μια ταραχώδη εποχή, λίγους μήνες προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά, η σεζόν ποδοσφαιρικά βρήκε, ως γνωστόν, πρωταθλήτρια την ΑΕΛ, στο Κύπελλο όμως το ΑΕΚ – Ολυμπιακός στις 10 Φεβρουαρίου του 1988 έμελλε να προκαλέσει τριγμούς.

Στο πρώτο ματς της φάσης των «16», η ΑΕΚ ήρθε 1-1, οπότε η ρεβάνς στη Ν.Φιλαδέλφεια αναμενόταν με αγωνία. Μία ημέρα πριν από το ντέρμπι αποκαλύπτεται ότι ο παλιός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Ντίνος Μπαλής επισκέφθηκε με λουλούδια τον -βασικό τότε- τερματοφύλακα της ομάδας Θεολόγη Παπαδόπουλο, με σκοπό να τον δωροδοκήσει.

Το τελικό 1-3, με τον γκολκίπερ της «Ενωσης» Θεολόγη Παπαδόπουλο να φέρει μεγάλη ευθύνη στο δεύτερο και τρίτο γκολ, έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Εκατοντάδες οπαδοί έδωσαν το «παρών» στην προπόνηση της επόμενης ημέρας, προπηλάκισαν τον τεχνικό της ΑΕΚ Τόζα Βεσελίνοβιτς και τα «έχωσαν» στους παίκτες. Ο Θεολόγης Παπαδόπουλος κατήγγειλε ότι ο πρώην συμπαίκτης του Ντίνος Μπαλής τον προσέγγισε και του προσέφερε επιταγή 10.000.000 δραχμών.

Ο Ντίνος Μπαλής κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία από την ΕΦΙ, αλλά δεν κατονόμασε ούτε τους ποδοσφαιριστές που προσέγγισε ούτε ποιοι κρύβονταν πίσω από αυτή την υπόθεση…

Υπάρχουν ακόμα πολλά που ενώνουν και χωρίζουν τις δύο ομάδες. Με κυριότερη αυτή του 1996-1997, όπου έγινε χαμός στην πρώτη επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Ν. Φιλαδέλφεια,  στις 12 Ιανουαρίου. Ο 49χρονος τότε τεχνικός ήταν στο στόχαστρο των οπαδών της ΑΕΚ, λόγω βεβαίως των γνωστών γεγονότων με την αποχώρησή του για τον Ολυμπιακό το προηγούμενο καλοκαίρι.

Στις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχαν ο ρομαντισμός, η καζούρα, οι γεμάτες εξέδρες από οπαδούς και των δύο ομάδων. Πλέον υπάρχουν οι big 4, η κόντρα για την ΚΕΔ και την ΕΠΟ και οι άδειες εξέδρες που κάθε χρόνο αδειάζουν και πιο πολύ…

Δείτε επίσης: Να κρατήσει το σερί και την έκτη θέση κόντρα στη Βιλερμπάν ο Παναθηναϊκός

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This