ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΟ: Σύλλογος μεγάλος, 21 χρόνια ψάχνει το… σπίτι του! (γ’ μέρος)

Γουδί, Γαλάτσι, Ελληνικό, Λεωφόρος, ΟΑΚΑ, Βοτανικός...

Must Read

Το newsbreak.gr παρουσιάζει –σε συνέχειες- με στοιχεία, από το 1998 ως σήμερα, την βασανιστική περιπλάνηση του Παναθηναϊκού και την άκαρπη προσπάθειά του να χτίσει γήπεδο. Χθες παρουσιάσαμε το β’ μέρος και σήμερα ακολουθεί η συνέχεια…

  •   Από τον
    Βασίλη Βέργη

Ο Δήμαρχος Κακλαμάνης και ο Τσίπρας των… κορμοράνων!

Ο Νικήτας Κακλαμάνης εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων στις 15 Οκτωβρίου του 2006 και για πρώτη φορά μπήκε ως αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής τότε της «Ανοικτής Πόλης». Για το πρότζεκτ του γηπέδου στον Βοτανικό ήταν ενήμερες όλες οι παρατάξεις από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Τότε ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις. Εμφανίστηκαν «131 πολίτες» (έχοντας φυσικά την αμέριστη συμπαράσταση του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ ενάντια στην κατασκευή του ΜΑLL του Βωβού. Τότε ακούσαμε για πρώτη φορά περί ύπαρξης… κορμοράνων στον σκουπιδότοπο του Βοτανικού!

Από την πρώτη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε πως ήταν αντίθετος με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου και όχι του γηπέδου. Μετά την προσφυγή στο ΣτΕ άπαντες κατάλαβαν ότι ο στόχος για γήπεδο το 2008 ήταν ανέφικτος.

Ακολούθησε η μεγάλη διαμάχη. Οι αντι – Βαρδινογιαννικοί υποστήριζαν (όπως προαναφέραμε) πως το εμπορικό του Βωβού “συνδέεται” με την κατασκευή του γηπέδου κι αυτό οδήγησε στο φιάσκο, οι άνθρωποι της ΓΗΠΕΛ και ο ίδιος ο Τζίγγερ, πως δεν είχε σχέση το ένα με το άλλο.

Οι πρώτες ενστάσεις έγιναν το 2007, αλλά η εκδίκαση ξεκίνησε το 2008. Τον Δεκέμβριο το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε την αναστολή εργασιών στο εμπορικό κέντρο του Βωβού (είχε ήδη βγάλει άδεια και είχε «σηκώσει» το κτίριο σε ποσοστό 75%) μέχρι να αποφασίσει οριστικά η ολομέλεια τον Μάρτιο του 2009. Στον Παναθηναϊκό υποστήριζαν ότι ο Δήμος Αθηναίων είχε αποκτήσει τα 53 στρέμματα από τον Βωβό, οπότε από τη στιγμή που έχασε (μέσω ΣτΕ) το δικαίωμα να ολοκληρώσει το κτίσμα ο επιχειρηματίας μόνο εις βάρος του Δήμου μπορούσε να στραφεί για να τα διεκδικήσει ξανά.

Στον Παναθηναϊκό της πολυμετοχικότητας πλέον, συμφώνησαν να περιμένουν την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Είχε ήδη όμως ξεκινήσει ο «εμφύλιος» για τη διαχείριση των χρημάτων και των μεταγραφών…

Ο Παναθηναϊκός πήρε την άδεια κατασκευής

Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Παναθηναϊκός πήρε στα χέρια του την άδεια οικοδομής για γήπεδο «5 αστέρων» («ελίτ») χωρητικότητας 40.000 θέσεων (με δυνατότητα επέκτασης στις 55.000) και αρχικό κόστος κατασκευής 96 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Οκτώβριο εκλέχθηκε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου και στις 9/10 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοινώνει την απόφασή της: το γήπεδο νομίμως χωροθετήθηκε στον Βοτανικό, ενώ ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια του Βωβού για το εμπορικό κέντρο.

Τον Νοέμβριο του 2009 η τότε Υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη ετοιμάζει τροποποίηση της Διπλής Ανάπλασης αφού ένα «κομμάτι» του νόμου Σουφλιά κατέστη αντισυνταγματικό. Η Μπιρμπίλη θέλει να επανασχεδιάσει τη Διπλή Ανάπλαση, καθώς ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να χτίσει γήπεδο δίπλα σε ένα «κουφάρι» μπετόν, ενώ ταυτόχρονα θα δινόταν η δυνατότητα στον Βωβό να πάει το εμπορικό του από τα 69.000 στα 53.000 τ.μ. Ήδη πάντως είχαν ξεκινήσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της γνωστής εταιρείας.

Ο νόμος Μπιρμπίλη πέρασε τον Ιούνιο του 2011. Τότε στον Παναθηναϊκό ήταν διοίκηση ο Δημήτρης Γόντικας. Η πολυμετοχικότητα είχε τιναχθεί στον αέρα και η διαμάχη του συγχωρεμένου Αντρέα Βγενόπουλου με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη είχε ανάψει.

Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας Βωβός είχε επιδεινωθεί δραματικά και όλα οδηγούσαν προς το πτωχευτικό άρθρο 99 (έκανε αίτηση το 2012, εντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013).

Μόλις ψηφίστηκε ο νόμος Μπιρμπίλη ο Παναθηναϊκός μπορούσε να προχωρήσει στην αναθεώρηση της άδειας οικοδομής.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 όμως παραιτήθηκαν τα μέλη της ΓΗΠΕΛ, ο Βαρδινογιάννης… πάρκαρε τις μετοχές του, η ΠΑΕ αντιμετώπιζε ήδη τεράστιο οικονομικό άνοιγμα και το καλοκαίρι του 2012 όταν εμφανίστηκε ο Γιάννης Αλαφούζος ο Παναθηναϊκός ήταν «μέσα» 28-30 εκατ. ευρώ. Ελπίδες για γήπεδο δεν υπήρχαν…

Το Προεδρικό Διάταγμα της Διπλής Ανάπλασης

Στο Προεδρικό Διάταγμα 161/14-5-2013 το οποίο ισχύει σήμερα, ορίζεται η περίφημη Διπλή ανάπλαση. Περιλαμβάνει:

Α) Γήπεδο ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων συνολικής δόμησης 47.000 τετραγωνικών μέτρων.

 Β) Εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού συνολικής δόμησης 7.500 τετραγωνικών μέτρων και υπόγειο πάρκινγκ 100 αυτοκινήτων.

Γ) Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων συνολικής δόμησης 4.800 τετραγωνικών μέτρων.

Ο Αλαφούζος, ο Βοτανικός και η Λεωφόρος

Μόλις ανέλαβε στον Παναθηναϊκό ο Γιάννης Αλαφούζος είχε στο μυαλό του τον Βοτανικό για ένα πιο «μαζεμένο» γήπεδο, όχι 40.000 θέσεων.

Συναντήθηκε με ανθρώπους της κατασκευάστριας εταιρείας («ΑΚΤΩΡ») και πήρε στα χέρια του σχέδιο για γήπεδο αρχικά της τάξης των 25.000 θέσεων με κόστος περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Τελικά όμως άλλαξε εντελώς κατεύθυνση και πήγε αποκλειστικά προς Λεωφόρο. Η τότε διοίκηση του Ερασιτέχνη κατέθεσε αίτημα στην Περιφέρεια Αττικής, αυτή ενέκρινε αρχικό κονδύλι 7 εκατ. ευρώ, αλλά τα σχέδια για ανακατασκευή και επέκταση της Λεωφόρου των 16.000 θέσεων σε 20.000 ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε στη Λεωφόρο που μετράει σήμερα 97 χρόνια ζωής, έως την περσινή σεζόν που μετακόμισε ξανά στο ΟΑΚΑ…

Το Γουδί ξανά στο προσκήνιο το 2017!

Δεκατρία χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το Γουδί μπήκε ξανά στη ζωή του Παναθηναϊκού. Εκείνος που ανακίνησε το θέμα ήταν, τον Μάρτιο του 2017, ο τότε πρόεδρος του Ερασιτέχνη Δημήτρης Μπαλτάκος. Είχε ήδη ξεκινήσει επαφές με ξένη κατασκευαστική εταιρεία-κολοσσό (AEG) αλλά και την Alpha Bank η οποία εμφανιζόταν θετική να χρηματοδοτήσει το έργο.

Στις 22 Μαρτίου 2017 συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συζήτησαν για περίπου δύο ώρες. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει η κυβέρνηση για την πραγματοποίηση του έργου και πεπεισμένος ότι θα μπορέσει να το «οχυρώσει» νομοθετικά ώστε να μην χτυπηθεί από τις αναμενόμενες προσφυγές. Κάνει μάλιστα και βαρύγδουπες δηλώσεις ότι «σε ένα χρόνο μπορεί να έχουν μπει μπουλντόζες»! Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να κατασκευάζει το γήπεδό του εκεί, αφού η χωροθέτηση από πλευράς κυβέρνησης εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί θα προκαλούσε τσουνάμι από προσφυγές κατοίκων όλων των όμορων Δήμων. Όσο διαρκούν οι συζητήσεις Μπαλτάκου-κυβερνητικής πλευράς τόσο εντείνονται οι αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση Τσίπρα υποστηρίζει ότι με το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας θα μπορέσει να θωρακίσει το έργο, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Η αποχώρηση του Δημήτρη Μπαλτάκου από την προεδρία του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού έβαλε οριστικά τέλος σε κάθε συζήτηση.

Αύριο το δ’ και τελευταίο μέρος του αφιερώματός μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This