Όταν ο Κούδας τα έσπαγε με τον ΠΑΟΚ για ένα ουζερί και πήγαινε στον Ολυμπιακό, όπου δεν έπαιξε ποτέ

Must Read

Κουβέντα μεγάλη και σαματάς γίνονται για το αποψινό ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού. Αλλά μη νομίσετε ότι ο σαματάς έχει να κάνει μόνο με την αντιπαλότητα Μαρινάκη – Σαββίδη.

  • Του Γιώργου Σηφάκη

Η διαμάχη των δύο μεγάλων συλλόγων κρατάει πολλά χρόνια και το φιτίλι που άναψε τη… μολότοφ είναι το περίφημο -και όχι ξεχασμένο- «θέμα Κούδα»… Τότε, το 1966, ο 19χρονος αστέρας του ΠΑΟΚ, που κατέπλησσε με το φαντεζί και πανέξυπνο παιχνίδι του, αποφάσισε να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό του Μάρτον Μπούκοβι! Μόνο που το 1966 δεν υπήρχαν ούτε «πενταετίες» ούτε «υπόθεση Μποσμάν».

Τότε αν δεν ήθελε η ομάδα σου να σε παραχωρήσει, σου «κρεμούσε το δελτίο στον τοίχο» και σου έκοβε την μπάλα! Ο Κούδας, λοιπόν, για τον οποίο ενδιαφερόταν και ο Παναθηναϊκός του δαιμόνιου παράγοντα Αντώνη Μαντζαβελάκη (ο θρυλικός «άνθρωπος με το βαλιτσάκι»), κατεβαίνει στον Πειραιά υπό άκρα μυστικότητα και δίνει συνέντευξη στο «Φως» του αείμνηστου Θόδωρου Νικολαΐδη. Τη συνέντευξη παίρνει ο νεαρός τότε συντάκτης -και αξέχαστος φίλος- Νικήτας Γαβαλάς.

«Το έχω πει χιλιάδες φορές και το επαναλαμβάνω. Είμαι Ολυμπιακός και θα πεθάνω Ολυμπιακός, είναι κωμικά τα περί μεταγραφής μου σε άλλη ομάδα. Στέλνω χιλιάδες φιλιά και την απέραντη αγάπη μου στους “ερυθρόλευκους” φιλάθλους και τους υπόσχομαι να δείξω την αξία μου» δηλώνει ο Κούδας, που μένει στο ξενοδοχείο «Καστέλα» και σε λίγο καιρό θα έχει τη δική του καφετέρια με την επωνυμία «ΚΟΥΔΑΣ» στο Πασαλιμάνι!

Αποθεώνεται στην πρώτη προπόνηση με τα ερυθρόλευκα, παίζει σε κάποια φιλικά με Αργοναύτη, Ολυμπιακό Χαλκίδος, Χαϊδάρι, αλλά τιμωρείται από την ΕΣΑΠ (Ενωσις Σωματείων Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών) με αποκλεισμό 15 ημερών έπειτα από καταγγελία του ΠΑΟΚ. Ο Κούδας έμεινε στον Πειραιά δύο χρόνια (όσο υπηρέτησε στο Λιμενικό Σώμα), αλλά μπάλα στον Ολυμπιακό δεν έπαιξε! Οι φίλοι του ΠΑΟΚ το είχαν απαιτήσει και η διοίκηση το είχε αποδεχθεί. «Ή στον ΠΑΟΚ ή πουθενά»! Ο Κούδας έμενε στον Πειραιά, η καφετέρια ήταν γεμάτη κάθε μέρα, ερωτεύτηκε, έγινε «μήλον της Εριδος» στα κορίτσια της εποχής, αλλά μπάλα σε επίσημο αγώνα ως «ερυθρόλευκος» δεν είδε!

Γιατί, όμως, ο Κούδας «τα έσπασε» με τον ΠΑΟΚ; Οπως έγραφαν τότε (1965) τα ρεπορτάζ, η διοίκηση του ΠΑΟΚ άνοιξε ένα ουζερί στον πατέρα του Γιάννη Κούδα. Ενώ, όμως, είχε υποσχεθεί (;) να πληρώνει τα γραμμάτια για την αγορά του μαγαζιού, κάτι τέτοιο δεν έγινε και συσσωρεύτηκε ένα μεγάλο και δυσβάστακτο χρέος.

Ο πατέρας του, μάλιστα, όταν ο Γιώργος «την έκανε για Πειραιά», έστειλε επιστολή στις αθλητικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας τα περί ουζερί και αναλαμβάνοντας την ευθύνη «που έστειλε τον γιο του στον Πειραιά». Μάλιστα, αφού ζήτησε συγγνώμη από τους φιλάθλους, έγραψε και περί «ασυνέπειας και αγνωμοσύνης» από πλευράς ΠΑΟΚ.

Δείτε επίσης: ΟΠΑΠ Game Time: Tι βλέπει για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός ο Βασίλης Σαμπράκος

Το ίδιο έπραξε και ο Γιώργος Κούδας, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Εγώ και η οικογένειά μου υπομείναμε πολλά και φτάσαμε σε σημείο να στερηθούμε ακόμη και την τροφή. Τα υπομείναμε όλα γιατί αγαπούσαμε και εξακολουθούμε να αγαπούμε τον ΠΑΟΚ. Για μένα και την οικογένειά μου είναι η δεύτερη θρησκεία. Πέραν, όμως, από όλα αυτά, δεν ανέχομαι από κανέναν να αποκαλεί εμένα και την οικογένειά μου εκβιαστές…

Το σωματείον “Ολυμπιακός”, εις το οποίο μόνος μου ζήτησα να πάω, έχει τόσο στενές φιλικές σχέσεις με τον αγαπημένο μου ΠΑΟΚ, ώστε να παρέχει εγγυήσεις ότι θα με προσέξει… Γνωρίζετε άλλωστε ότι για τη μεταγραφή μου εγώ δεν αξίωσα τίποτε από το νέο μου σωματείο, τον Ολυμπιακό»

Οπως έγραψε ο Τύπος (οι διοικήσεις τότε δεν μιλούσαν καθόλου), ο Ολυμπιακός πρόσφερε στον ΠΑΟΚ 300.000 δραχμές και τους ποδοσφαιριστές Αυγητίδη, Πλέσσα, Ν. Σιδέρη, Κυπριανίδη και Νεοφώτιστο, ενώ ο Παναθηναϊκός (πάντα κατά τον Τύπο) έδινε 1.000.000 δραχμές και τους Λουκανίδη, Βουτσαρά, Παπαεμμανουήλ και Παπουλίδη.

Ο καιρός περνά, ο Κούδας είναι «λιμενοφύλακας», έρχεται η επταετία και ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κ. Ασλανίδης προτείνει στον τότε γραμματέα του ΠΑΟΚ Γιώργο Παντελάκη να παίξει ο Κούδας δύο χρόνια στον Ολυμπιακό και μετά να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη! «Εγώ μπορεί να πάω στη Γυάρο, αλλά ο Κούδας δεν θα πάει στον Ολυμπιακό. Σε τελική ανάλυση εσείς κάνατε επανάσταση, βγάλτε μια διαταγή και πάρτε τον, εγώ δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε κάτι τέτοιο» απαντά ο Παντελάκης, που γνωρίζει ότι αν πει «ναι», δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει στην Τούμπα!

Ο Κούδας απολύεται από το Λιμενικό, αλλά μπάλα παίζει μόνο με την Εθνική Ενόπλων, και όπου παίζει τρέχουν οι παοκτσήδες και τον αποδοκιμάζουν! Ετσι, διψασμένος για ποδόσφαιρο, την 1η Αυγούστου του 1968 επιστρέφει στον ΠΑΟΚ και αποθεώνεται! Περίπου 15.000 σπεύδουν να τον καμαρώσουν στην πρώτη προπόνηση «στο σπίτι του»! Ο «Μεγαλέξανδρος» μεγαλουργεί και ο Ολυμπιακός, ακόμη και με τη μεγάλη ομάδα του Νίκου Γουλανδρή, χάνει επί μια εικοσαετία συνεχώς στην Τούμπα!

Σήμερα ο Γιώργος Κούδας χαίρει της εκτίμησης όλων των Ελλήνων φιλάθλων, που τον χάρηκαν με τον ΠΑΟΚ και την Εθνική μας ομάδα. Και είναι βέβαιο ότι το βράδυ ο «Μεγαλέξανδρος» θα είναι στο γήπεδο, στο πλευρό της ομάδας του!

Τεχνίτης, σκόρερ. Ένας «Μεγαλέξανδρος» για τους «ασπρόμαυρους», ένα μήλον της Έριδος για τους «ερυθρόλευκους».

Πρεσβευτής μίας άλλης εποχής, ενός άλλου ποδοσφαίρου, μακριά από τη «βιομηχανία» του σήμερα, όπως την αποκάλεσε ο ίδιος, ο Γιώργος Κούδας μίλησε στο Debut.gr για την πλούσια καριέρα του, το ταραγμένο καλοκαίρι του 1966, τον ΠΑΟΚ, την Εθνική Ελλάδος αλλά και το σημερινό ποδόσφαιρο που δεν αφήνει τους παίκτες να «ανασάνουν».

 

Πως ξεκίνησε η σχέση σας με το ποδόσφαιρο;

Είτε στην Παναγία τη Φανερωμένη, είτε στην πλατεία της παλιάς λαχαναγοράς, είτε στο Διοικητήριο, εκεί μαζευόμασταν σαν πιτσιρίκια και παίζαμε μπάλα. Η ενασχόλησή μου, όμως, σε ομάδα έγινε το 1958 όταν με πήγε τότε στο γήπεδο της Τούμπας ο θείος μου. Μαζευόμασταν τα παιδιά και μας έβλεπε ένας Αυστριακός προπονητής ο Εμίλιος Ζέβσκι και όποιος τους άρεσε τον κρατούσαν.

Άρα με τον ΠΑΟΚ υπογράψατε για πρώτη φορά το 1958.

Ναι μόλις πήγα στη δεύτερη προπόνηση, μου βρήκανε και ένα ζευγάρι παπούτσια στο νούμερό μου, γιατί δεν είχα ποδοσφαιρικά παπούτσια. Και επειδή τους είπανε ότι αυτός ο μικρός είναι ταλέντο φρόντισαν να μου βρουν ένα ζευγάρι. Μόλις μας έβαλαν να παίξουμε σε δίτερμα, τότε ένας παράγοντας του ΠΑΟΚ ο Βασίλης ο Σιδηρόπουλος ήρθε μετά από λίγο και μου είπε: «Σπάσε μια υπογραφούλα».

Διαβάστε τη συνέχεια στο Debut.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This