Ροναλντίνιο: Από την κορυφή του κόσμου στις φυλακές της Παραγουάης

Must Read

Η φράση του Ντοστογιέφσκι «Το μεγαλύτερο αμάρτημά σου ήταν ότι κατέστρεψες και πρόδωσες τον εαυτό σου για το τίποτα» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Ροναλντίνιο, που κατάφερε να χάσει ό,τι είχε και δεν είχε… Ακόμη και το χαμόγελό του!

Από τη δόξα, την καταξίωση και τα πλούτη ο Βραζιλιάνος «μάγος» της «στρογγυλής θεάς» βυθίστηκε στα χρέη, που τον έφεραν αντιμέτωπο με το σκοτάδι φυλακής της Παραγουάης. Κι όλα αυτά για το τίποτα, αμαυρώνοντας το θρυλικό όνομά του. Πολλοί αναρωτιούνται πώς ο 40χρονος σούπερ σταρ έφτασε σε αυτό το (εξευτελιστικό) σημείο να κυκλοφορεί με πλαστό διαβατήριο. Όλα όμως έχουν την εξήγησή τους…

Ο Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα, όπως είναι το πραγματικό όνομά του, γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1980 σε μία φτωχογειτονιά του Πόρτο Αλέγκρε. Παιδί της εργατικής τάξης, κόλλησε το μικρόβιο για το άθλημα από τον πατέρα του Ζάο, που υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αργότερα εργάστηκε στα ναυπηγεία για να βγάλει τα προς το ζην με τη βοήθεια της συζύγου του, νοσοκόμας στη φαβέλα Βίλα Νόβα, Μιγκελίνα. Ο μεγαλύτερος αδελφός του Ρομπέρτο, ο οποίος επίσης συνελήφθη μαζί με τον Ρόνι στη Παραγουάη, ήταν και αυτός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και η μεταγραφή του στην Γκρέμιο έδωσε τη δυνατότητα στην οικογένεια να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδό της.

Η χαρά δεν κράτησε πολύ, όμως. Ο Ρομπέρτο υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο βάζοντας πρόωρο τέλος στην καριέρα του, ενώ λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1989, η κεφαλή του σπιτιού «έφυγε» από έμφραγμα. Ο κόσμος του 9χρονου τότε Ροναλντίνιο γκρεμίστηκε, καθώς ο πατέρας του ήταν το πρότυπό του, ρόλο τον οποίο ανέλαβε μετά τον χαμό του ο μεγαλύτερος αδερφός του. Πριν «φύγει», ωστόσο, ο Ζάο είχε φροντίσει να δώσει μια συμβουλή στον αγαπημένο του γιο: «Θα χαμογελάς, γιατί το ποδόσφαιρο είναι χαρά. Γιατί να είσαι σοβαρός; Σκοπός σου θα είναι να σκορπάς τη χαρά. Δημιουργικότητα αντί για υπολογισμούς» του είχε πει, όπως είχε αποκαλύψει ο Ροναλντίνιο, κατακτώντας με τα «μαγικά» του και το χαμόγελό του όλο τον κόσμο!

ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ

Στην καριέρα του κέρδισε Μουντιάλ με τη Βραζιλία, το Champions League, τη La Liga, τη Serie A, τη Χρυσή Μπάλα, ενώ κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα κάνοντας τη «βασίλισσα» Ρεάλ, που τότε ήταν υπερδύναμη, να υποκλιθεί.

Στη δύση του επέστρεψε πίσω στη Νότια Αμερική και η σπουδαία του καριέρα ολοκληρώθηκε το 2015, για να αρχίσει έπειτα η κατρακύλα. Το καλοκαίρι του 2019 οι Αρχές της χώρας τού κατάσχεσαν 57 ακίνητα, τα υπερπολυτελέστατα αυτοκίνητα που είχε στη συλλογή του, ενώ του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα. Παρόλα αυτά, τα χρέη του ξεπερνούσαν τα 8.000.000 ευρώ. Στις αρχές του περασμένου μήνα (5 Μαρτίου) ο Ροναλντίνιο συνελήφθη στην Παραγουάη, καθώς προσπάθησε μαζί με τον αδελφό του (που το μακρινό 2002 είχε καταδικαστεί σε 5,5 χρόνια κάθειρξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή) να εισέλθει στη χώρα με πλαστό διαβατήριο και τους επιβλήθηκε ποινή εξάμηνης φυλάκισης.

ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ
Barcelona’s Spanish defender and team captain Carles Puyol (L) and his Brazilian teammate Ronaldinho celebrate with the trophy after winning the UEFA Champion’s League final football match against Arsenal, 17 May 2006 at the Stade de France in Saint-Denis, northern Paris. AFP PHOTO GABRIEL BOUYS

Στη φυλακή -μεταξύ των οποίων κρατείτο και ο μεγαλύτερος διακινητής (βραζιλιάνικης καταγωγής) ναρκωτικών στην Παραγουάη- ο άλλοτε άσος των Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Παρί Σεν Ζερμέν, Γκρέμιο, Ατλέτικο Μινέιρο, Κερέραρο, Φλαμένγκο και Φλουμινένσε αναγκαζόταν να περιμένει στην ουρά για να πάει στην κοινόχρηστη τουαλέτα, έπαιζε futsal και ποδοβόλεϊ και γυμναζόταν κάθε μέρα, κερδίζοντας αγώνα 5×5, με έπαθλο χοιρινό 16 κιλών.

Τα δύο αδέλφια παρέμειναν πίσω από τα σίδερα 32 ημέρες και αποφυλακίστηκαν (με τους συγκρατούμενούς του να διοργανώνουν αποχαιρετιστήριο μπάρμπεκιου) με την καταβολή εγγύησης ύψους 1.600.000 δολαρίων, ωστόσο είναι υποχρεωμένα να διαμείνουν σε ειδικό δωμάτιο ξενοδοχείου, στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν, έως ότου επανεξεταστεί από το δικαστήριο η υπόθεσή τους.

Συγκατοίκηση με δύο αρραβωνιαστικιές

Ο Ροναλντίνιο ποτέ δεν έβαζε τα χρήματα πάνω από την καλοπέρασή του. Η μεγαλύτερη αδυναμία του ήταν οι γυναίκες και πολλές φορές έχει απασχολήσει τον Τύπο με τις κατακτήσεις του σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Βραζιλία. Εξάλλου συχνά οργάνωνε πάρτι, που διαρκούσαν ολόκληρες ημέρες – ειδικά όταν ήταν ποδοσφαιριστής. «Γυναίκες έρχονταν στο δωμάτιό του κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων της ομάδας» αποκάλυψε στη βιογραφία του ο άλλοτε προπονητής του στην Παρί Σεν Ζερμέν, Λουίς Φερνάντες.

ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ

Το 2005, όταν ο Βραζιλιάνος αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα, απέκτησε με τη συμπατριώτισσά του, τη χορεύτρια Janaína Mendes, έναν γιο, τον οποίο ονόμασε όπως τον πατέρα του, Ζάο (ανήκει πλέον στην Κρουζέιρο Κ17). Φυσικά ούτε τότε έβαλε μυαλό κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οι «μπλαουγκράνα» τον απομάκρυναν, προκειμένου να μη… χαλάσει και τον Λιονέλ Μέσι, που τον είχε από κοντά.

Και στην Ιταλία τότε που άνηκε στη Μίλαν είχε κάνει… όργια, με τους γείτονες να τον βγάζουν σηκωτό από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Όλα αυτά βέβαια δεν ήταν τίποτα σε σχέση με αυτά που ακολούθησαν. Viral είχε γίνει πέρσι τέτοιο καιρό η είδηση πως ο Ροναλντίνιο συζούσε στη χλιδάτη έπαυλή του στο Ρίο ντε Τζανέιρο με… δύο αρραβωνιαστικιές, την Πρισίλα Κοέλιο και την Μπεατρίς Σόουζα. Μάλιστα φημολογούνταν ότι είχε κάνει πρόταση γάμου και στις δύο, κάτι με το οποίο δεν συμφωνούσε η αδελφή του Ντέισι. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, ο Ροναλντίνιο διέψευσε ότι επρόκειτο να παντρευτεί και τις δύο, ενώ χώρισε ύστερα από περίπου τέσσερα χρόνια σχέσης με την Πρισίλα, η οποία κατέθεσε αγωγή εναντίον του διεκδικώντας μερίδιο από την περιουσία του.

ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μπεατρίς, που αποδείχθηκε η πέτρα του σκανδάλου, ήταν φίλη της Πρισίλα και μάλιστα αυτή του τη γνώρισε τον Δεκέμβριο του 2017. Η πρώτη, ωστόσο, τον εγκατέλειψε, διότι, όπως τον κατηγόρησε η παραλίγο πεθερά του, «άρχισε τις κακές συνήθειες, νομίζοντας ότι μπορεί να έχει όποια γυναίκα θέλει», ενώ στη διάρκεια ενός καβγά με την Πρισίλα φέρεται ότι την τραυμάτισε στην πλάτη. Απλά αδιόρθωτος.

ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ

Η Μύκονος και το γλέντι στον Βέρτη με Ρέμο και Σεφερλή

Μεγάλη μπάλα ο Ροναλντίνιο δεν έπαιξε μόνο στα γήπεδα αλλά και… στις αθηναϊκές πίστες, τις οποίες τίμησε δεόντως τα προηγούμενα χρόνια. Ο Βραζιλιάνος είχε επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα όχι για να μεταγραφεί σε κάποια ομάδα, όπως θα ήθελαν οι μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της χώρας μας, αλλά για να διασκεδάσει.

Τα κατατόπια τα έμαθε προφανώς όταν ήρθε στην Ελλάδα ως υψηλός προσκεκλημένος της κλήρωσης του ελληνικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2005-2006. Τέσσερα χρόνια αργότερα και όντας παίκτης της Μίλαν, ο «Ρόνι» έκανε… πάταγο στη Μύκονο κι έπειτα άρχισε να παίρνει σβάρνα τα μπουζούκια.

«Ντεμπούτο» πραγματοποίησε στον Νίκο Βέρτη το 2009, ο οποίος όταν αντιλήφθηκε την άφιξη του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ κάλεσε τον κόσμο να αποθεώσει «τον φίλο μου, που ήρθε από την Ιταλία» (είχε ναυλώσει ιδιωτικό αεροσκάφος). Το τραγούδι, δε, που του αφιέρωσαν ήταν το «μακρυμάλλη, μακρυμάλλη, άντε βρες κι εσύ μιαν άλλη» διά στόματος Μάρκου Σεφερλή, που βρέθηκε μαζί με τον Αντώνη Ρέμο στην παρέα του.

ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ

ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ

Ακόμη και στις εξπρές επισκέψεις του ο Ροναλντίνιο φρόντιζε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Όπως ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου του 2010, που έπειτα από αγώνα των «ροσονέρι» τα είχε «σπάσει» στον Μαζωνάκη και τον Τσαλίκη, ενώ το 2017 είχε γίνει viral, όταν είχε βρεθεί στο μαγαζί όπου εμφανιζόταν ο Ρέμος, παίζοντας μέχρι και τουμπελέκι στην πίστα. Πάντως σε κάθε του έξοδο φρόντιζε να διασκεδάζει σαν να μην υπάρχει αύριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This