Μετά τον Ομπράντοβιτς το… χάος – Οχτώ χρόνια χωρίς τον «Ζοτς» για το τριφύλλι

Must Read

Οκτώ χρόνια απογοήτευσης! Οκτώ χρόνια μετά την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ακόμα σε αναζήτηση άξιου διαδόχου. Του προπονητή, της προσωπικότητας που θα τον βάλει ξανά στον δρόμο των… φάιναλ φορ! Ίσως το λάθος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είναι ότι δεν έδωσε τα κλειδιά ξανά σε έναν Ομπράντοβιτς! Ή στον ίδιο τον Ομπράντοβιτς ή σε κάποιον σαν αυτόν, όπως ο Γιασικεβίτσιους!

Το καλοκαίρι του 2012 ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποχώρησε από το ΟΑΚΑ. Έκτοτε πέρασαν οκτώ χρόνια ανομβρίας και η ομάδα βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή ικανού ώστε να συνεχίσει τη βαριά κληρονομιά του Σέρβου. Οκτώ χρόνια, οκτώ θητείες μόνιμων και τέσσερις προσωρινών μετά, ο Παναθηναϊκός προσπαθεί ακόμα να βρεθεί σε ένα φάιναλ φορ στη μετα-Ζοτς εποχή, μάταια όμως.

Ο Ομπράντοβιτς ανέλαβε τα ηνία του Παναθηναϊκού το 1999 και μέσα σε 13 χρόνια πρόλαβε να κατακτήσει πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια και 11 πρωταθλήματα. Κατάφερε να χτίσει μια σύγχρονη… δυναστεία, αποχωρώντας το 2012, μετά την τέταρτη θέση στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης.

Από κει και πέρα, κανένας προπονητής -με εξαίρεση τον Τσάβι Πασκουάλ– δεν έχει καταφέρει να παραμείνει στον πάγκο του «Τριφυλλιού» για δύο σεζόν και πάνω. Αν βγάλουμε από την εξίσωση τον Ισπανό τεχνικό, ο μέσος όρος παραμονής ενός προπονητή στο τιμόνι του Παναθηναϊκού δεν ξεπερνά τους επτά μήνες!

Αργύρης Πεδουλάκης

Ο Αργύρης Πεδουλάκης ανέλαβε το επίπονο έργο της διαδοχής του πιο πετυχημένου προπονητή στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Με ανανεωμένο ρόστερ, χαμηλότερων κυβικών, ο Έλληνας τεχνικός επιτυγχάνει αξιόλογα επιτεύγματα. Παρότι περνά στο… νήμα από τη regular season της Euroleague (6-4 ρεκόρ), καταφέρνει να πάρει ένα εισιτήριο για τα προημιτελικά (9-5 ρεκόρ στο Top-16), όπου περιμένει η Μπαρτσελόνα. Οι «πράσινοι» φτάνουν μια ανάσα από την τρίτη σερί παρουσία τους σε φάιναλ φορ, όμως η καθοριστική ήττα στο ΟΑΚΑ με 60-70 στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς φέρνει τούμπα τις ισορροπίες. Οι Καταλανοί γλιτώνουν τον αποκλεισμό και εν τέλει προκρίνονται με 3-2.

Η γλυκιά γεύση στο φινάλε της χρονιάς άφηνε υποσχέσεις για ανάλογη συνέχεια, η οποία όμως δεν ήρθε. Παρά τη μετριότατη εικόνα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να περάσει στο Top-16 με πέντε νίκες σε 10 ματς. Η… γκρίνια συσσωρεύτηκε και τα ηνία του συλλόγου ανέλαβε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο οποίος οδήγησε τον Παναθηναϊκό ξανά στα πλέι οφ, όπου χάθηκε μια σπουδαία ευκαιρία κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (3-2).

Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Ο Αλβέρτης δεν παρέμεινε ως μόνιμος, καθώς ο σύλλογος αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να προχωρήσει σε ελληνοποίηση του ρόστερ. Ο γνωστός για τις ιδιοτροπίες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ανέλαβε την… αλλαγή σελίδας και παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα με την αλησμόνητη νίκη επί του Ολυμπιακού για το Κύπελλο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Οι «πράσινοι» κατάφεραν να φτάσουν με τα χίλια ζόρια στα πλέι οφ (5-5 στη regular season, 7-7 στο Top-16) και έρχεται νέος αποκλεισμός από την ΤΣΣΚΑ, πολύ πιο εύκολα αυτήν τη φορά (3-1). Η γκρίνια περί «λανθασμένης εφαρμογής του πλάνου της ελληνοποίησης» μετατρέπεται σύντομα σε κραυγές, που φέρνουν τη λύση συμβολαίου του Μαυροβούνιου τεχνικού. Τον ρόλο του… σωτήρα ανέλαβε ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, στην ύστατη προσπάθεια για διατήρηση των κεκτημένων εντός Ελλάδας, όμως ο Ολυμπιακός με… «σκούπα» (3-0) στέφθηκε πρωταθλητής!

Σάσα Τζόρτζεβιτς

Η άφιξη του Σάσα Τζόρτζεβιτς, που μόλις είχε οδηγήσει τη Σερβία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε συνδυασμό με τον επαναπατρισμό του Νικ Καλάθη, προκάλεσε ενθουσιασμό στις τάξεις της ομάδας. Η συνέχεια, τραγική. Η προσγείωση ήταν ανώμαλη από τη Λαμποράλ Κούτσα. Οι Ισπανοί προκρίθηκαν με ένα μεγαλοπρεπές «sweep» (3-0) και ο Τζόρτζεβιτς αποχώρησε κακήν κακώς, θεωρούμενος ο υπαίτιος της κάκιστης εικόνας των «πρασίνων» στη σειρά. Τη θέση του πήρε ο… πιστός Αργύρης Πεδουλάκης, Ωστόσο, μόλις στις 18 Οκτωβρίου 2016 ο Έλληνας τεχνικός δήλωσε παραίτηση.

Τσάβι Πασκουάλ

Οι ιθύνοντες της ομάδας αποφάσισαν να δώσουν τα «κλειδιά» σε μια προσωπικότητα που γνωρίζει τον… δρόμο προς την κορυφή. Ο πάλαι ποτέ πρωταθλητής με την Μπαρτσελόνα Τσάβι Πασκουάλ καταφθάνει και φέρνει μαζί του την περίοδο… ομαλότητας μέσα στην τρικυμία. Οι «πράσινοι» ολοκληρώνουν την κανονική διάρκεια στην Ευρωλίγκα με ρεκόρ 19-11 και πλεονέκτημα έδρας. Ωστόσο, ο αντίπαλος ήταν ανυπέρβλητος. Ο Μπογκντάνοβιτς «εκτέλεσε», η Φενέρ έκανε επίδειξη ανωτερότητας και οι «πράσινοι» αποχαιρέτησαν ξανά την Ευρώπη με «σκούπα»!

Η παραμονή Πασκουάλ στον πάγκο έρχεται μαζί με νέα ενίσχυση, την επόμενη χρονιά, όπου το 19-11 δίνει εκ νέου πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Το αν μη τι άλλο εντυπωσιακό ξεκίνημα κόντρα στη Ρεάλ (95-67) δίνει βάσιμες ελπίδες πρόκρισης στους φίλους του «Τριφυλλιού», όμως η μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης βγάζει αντίδραση, επικρατεί στα τρία επόμενα παιχνίδια και αποκλείει τον Παναθηναϊκό. Ο Πασκουάλ αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό τον Δεκέμβριο του 2018, με τον Γιώργο Βόβορα να χρίζεται υπηρεσιακός προπονητής, μέχρι την ημέρα που ο Άντριου Βοϊναρόφσκι ποστάρει ένα tweet για την ελληνική ομάδα.

Ρικ Πιτίνο

Η έλευση ενός τόσο μεγάλου ονόματος για τα αμερικανικά δεδομένα αντιμετωπίστηκε αρχικά με καχυποψία και αμέσως μετά με ενθουσιασμό. Ο Ρικ Πιτίνο καταφέρνει να γυρίσει πλήρως τον διακόπτη. Οι «πράσινοι» πετυχαίνουν επτά νίκες σε οκτώ παιχνίδια και καταφέρνουν με ρεκόρ 16-14 να περάσουν στην οκτάδα, ωστόσο θα γνωρίσουν ακόμη έναν αποκλεισμό, πάλι από τη Ρεάλ (3-0). Ο Αμερικανός φεύγει για οικογενειακούς λόγους.

Αργύρης Πεδουλάκης

Οι «πράσινοι» έδωσαν για τρίτη φορά σε οκτώ χρόνια τα «κλειδιά» της ομάδας στον Αργύρη Πεδουλάκη. Ο Έλληνας τεχνικός επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του χωρίς επιτυχία. Το μέτριο ξεκίνημα στην Ευρώπη (τρεις ήττες στα πρώτα πέντε ματς) και ο αποκλεισμός στο Κύπελλο από τον Προμηθέα έφεραν από νωρίς σύννεφα κριτικής προς το πρόσωπό του. Η αναπάντεχη εντός έδρας ήττα από την Άλμπα Βερολίνου με 105-106 ρίχνει οριστικά την αυλαία στην τρίτη απόπειρα του Αργύρη Πεδουλάκη.

Ρικ Πιτίνο

Ο αγαπημένος προπονητής της «πράσινης» εξέδρας επέστρεψε στον Παναθηναϊκό με συμβόλαιο 1,5 έτους, όμως ο κορωνοϊός τα άλλαξε όλα. Ο Αμερικανός αποφάσισε να γυρίσει οριστικά στην πατρίδα του, εγκαταλείποντας τον Παναθηναϊκό για χάρη του κολεγιακού πρωταθλήματος και του Iona. Οκτώ χρόνια φαγούρας από τη φυγή του «Ζοτς» και η… κατάρα συνεχίζεται!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This