Άρειος Πάγος: Δεν είναι σύννομη η κράτηση δικηγόρου για αυτόφωρο πλημμέλημα

Με αφορμή τα... έκτροπα από την Αστυνομία ανήμερα της επετείου δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου

Must Read

«Χαστούκι» στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ηγεσία της Αστυνομίας, αποτελεί εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημητρίου Παπαγεωργίου στην οποία τονίζεται πως δεν είναι σύννομη η κράτηση δικηγόρου για αυτόφωρο αδίκημα.

Η εγκύκλιος του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού εκδόθηκε ένα μήνα μετά τα… παρατράγουδα με την κράτηση δικηγόρων στις 6 Δεκεμβρίου 2020 στην επέτειο μνήμης από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ζητήθηκε εγκύκλιος

Τότε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος είχε ζητήσει από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την έκδοση σχετικής Εγκυκλίου για το ζήτημα της εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας δικηγόρων επί αυτοφόρων πλημμελημάτων.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε και απευθύνεται προς τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, ενώ κοινοποιείται προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να έχουν γνώση και οι αστυνομικοί για το πως πρέπει να λειτουργούν όταν συλλαμβάνουν δικηγόρο για πλημμέλημα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Στην εγκύκλιο με θέμα «Διαδικασία επί αυτοφώρου πλημμελήματος – Σύλληψη και κράτηση δικηγόρου», ο αντεισαγγελέας του Αρείου Δημ. Παπαγεωργίου επισημαίνει πως η κράτηση δικηγόρου για αυτόφωρο πλημμέλημα δεν είναι σύννομη. Μετά τη διαπίστωση της επαγγελματικής του ταυτότητας, δεν πρέπει να οδηγείται στο κρατητήριο, αλλά να ενημερώνεται αυτοστιγμεί ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας.

Η εγκύκλιος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κράτηση δικηγόρου συλληφθέντος για αυτόφωρο πλημμέλημα δεν είναι σύννομη, αλλά ο συλλαβών και διακριβώσας την ιδιότητα του συλληφθέντος ανακριτικός υπάλληλος δεν τον οδηγεί στο κρατητήριο, αλλά έχει νόμιμη υποχρέωση να ειδοποιήσει αυτοστιγμεί τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών («Εισαγγελέα Υπηρεσίας»), ο οποίος (από υπηρεσιακό καθήκον) θα έχει ετοιμότητα, κάθε ώρα και κάθε μέρα, εργάσιμη ή γιορτινή, να δεχθεί τον συλληφθέντα δικηγόρο, που (πρέπει να) οδηγείται αμέσως ενώπιον του (χωρίς να είναι επιτρεπτή η εκδίκαση της σχετικής ποινικής υπόθεσης του κατά την αυτόφωρη διαδικασία), ενώ είναι δυνατή, και σύμφωνη με το νόμο, και η (τηλεφωνική) εισαγγελική εντολή να αφεθεί ελεύθερος (άμα τη συλλήψει), βασιζόμενη στην εκτίμηση της βαρύτητας του εγκλήματος και της προσωπικότητας του συλληφθέντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 279 ΚΠΔ, η εφαρμογή του οποίου πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Ας σημειωθεί ακόμη, ότι αναφορικά με τα λοιπά πρόσωπα ιδιάζουσας δωσιδικίας (δικαστές, εισαγγελείς), η δικονομική μεταχείρισή τους πρέπει να είναι ανάλογη της προβλεπόμενης για τους δικηγόρους από το άρθρο 39 § 3 ΚΔ και εναρμονισμένη με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 279 § 1 εδ. γ ΚΠΔ».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλεί τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας να κοινοποιήσουν την εγκύκλιο στους εισαγγελικούς λειτουργούς της περιφέρειας τους, αλλά και απευθύνοντας ανάλογες γενικές οδηγίες προς τους ανακριτικούς υπαλλήλους της περιφέρειάς τους.

Διαβάστε εδώ όλη την εγκύκλιο του κ. Παπαγεωργίου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This