29/9/2022

Δίκη «Norman Atlantic»: 16 έτη φυλάκιση στους υπεύθυνους της ΑΝΕΚ

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Τι δήλωσε στο newsbreak.gr ο συνήγορος πολιτικής αγωγής συγγενών θυμάτων και επιβαινόντων στο Norman Atlantic, Σπύρος Βλάσσης

Ένοχους έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά τους υπεύθυνους της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ για την φωτιά στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic που στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους στις 28 Δεκεμβρίου 2014 στην Αδριατική.

  • Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα πως είναι ένοχοι πέντε από τους συνολικά 11 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΚ και οι υπεύθυνοι της εταιρείας που επέβαιναν στο πλοίο που είχε ναυλωθεί από ιταλική εταιρεία, κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, του εμπρησμού από αμέλεια από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και ανθρώπους και των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία πλοίων από αμέλεια από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και ανθρώπους.

Το δικαστήριο επέβαλε στον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΝΕΚ συνολική ποινή φυλάκισης 16 ετών στον καθένα, εκ των οποίων εκτιτέα είναι τα πέντε έτη.

Στον υπεύθυνο της ΑΝΕΚ που επέβαινε στο πλοίο, επέβαλε ποινή φυλάκισης 14 ετών, ενώ σε δύο ναυτικούς υπεύθυνους στη φόρτωση επέβαλε ποινή 6 ετών και 5 ετών και 2 μηνών στον καθένα.

Υπενθυμίζεται πως η φωτιά ξέσπασε σε φορτηγό-ψυγείο στο γκαράζ του πλοίου που τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα έχοντας αναμμένη τη μηχανή του οχήματος, αν και απαγορεύεται κατά τη διάρκεια του πλου.

Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, οι υπεύθυνοι της ΑΝΕΚ γνώριζαν πως δεν λειτουργούσαν κάποιες από τις πρίζες του ναυλωμένου πλοίου με αποτέλεσμα οδηγοί φορτηγών-ψυγείων να ανάψουν τις μηχανές τους για να τροφοδοτήσουν με την αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια τα ψυγεία τους για τη συντήρηση των εμπορευμάτων.

Ακολούθησαν σκηνές χάους με τους επιβάτες αλλά και ναυτικούς να προσπαθούν να εγκαταλείψουν το φλεγόμενο καράβι, ενώ τα μέλη του πληρώματος δεν ήταν στη θέση τους για την παροχή βοήθειας.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Επεισοδιακή δίκη της Χρυσής Αυγής: Συνθήματα, φωνές και μπουκάλια στον... «αέρα»!

Αποτέλεσμα ήταν να πνιγούν ή να σκοτωθούν κατά την εγκατάλειψη συνολικά 12 επιβαίνοντες, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί 18 άνθρωποι που έπεσαν στη θάλασσα.

Οι ευθύνες της ΑΝΕΚ

Ο Εισαγγελέας της Έδρας Γιώργος Πέτρος είχε προτείνει την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, τονίζοντας στην αγόρευση του:

«Δεν υπέδειξαν τη δέουσα προσοχή που έπρεπε να δείξει ο κάθε ευσυνείδητος άνθρωπος με τη κοινή πείρα και λογική.

Η θάλασσα δεν είναι παιχνίδι.

Υπάρχει υποχρέωση προστασίας των επιβαινόντων.

Θα μπορούσαν να το έχουν αποτρέψει.

Όλοι είχαν τη σιγουριά ότι δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο.

Το έχουμε ξαναδεί να γίνονται όλα στο πόδι χωρίς έλεγχο φορτίου και ότι δεν θα γίνει ποτέ το συμβάν.

Και όμως συνέβη και όχι γιατί δεν μπορούσε να αποτραπεί αλλά λόγω παραλείψεων και παρανόμων ενεργειών που προκάλεσαν την πυρκαγιά».

Το δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΝΕΚ και δύο υπεύθυνους της εταιρείας που επέβαιναν στο πλοίο για τις τρεις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται.

Ένας πέμπτος κατηγορούμενος που ήταν υπεύθυνος στο άγημα διάσωσης και είχε τα κλειδιά του γκαράζ (ώστε να μην κατεβαίνουν οδηγοί οχημάτων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού) καταδικάστηκε για το αδίκημα των ανθρωποκτονιών από αμέλεια των 10 επιβατών. Για τους υπόλοιπους δύο που βρέθηκαν νεκροί στο γκαράζ του πλοίου, κρίθηκε ότι δεν είχε ευθύνη.

Οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι ναυτικοί κρίθηκαν αθώοι.

Ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους – Ο Εισαγγελέας είχε προτείνει να μην τους αναγνωριστούν

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων ζήτησαν από το δικαστήριο να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη αλλά και της προσπάθειας άρσης των συνεπειών των πράξεων τους, βοηθώντας στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Δίκη Χρυσής Αυγής: Γιατί δεν ξεκίνησε η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα

Από την πλευρά του ο Εισαγγελέας της Έδρας Γιώργος Πέτρος πρότεινε την απόρριψη της χορήγησης ελαφρυντικών στους κατηγορούμενους, ακόμα και αυτού του σύννομου βίου πριν την πράξη.

Αιτιολογώντας την απορριπτική του πρόταση, ο εισαγγελικός λειτουργός επεσήμανε πως «δεν έχει νόημα να μιλάμε για ελαφρυντικά όταν έχουν χαθεί πολλές ζωές και διακινδύνευσαν εκατοντάδες ακόμα».

Μάλιστα τόνισε πως επί σειρά ετών ακολουθούνταν η ίδια πρακτική σε πλοία, δηλαδή να τροφοδοτούνται τα φορτηγά-ψυγεία με ρεύμα από τις μηχανές των οχημάτων αν και απαγορεύεται εν πλω.

Τελικά το δικαστήριο έκανε δεκτό το ελαφρυντικό του σύννομου βίου πριν από την πράξη στους τέσσερις κατηγορούμενους, ενώ στον ναύκληρο που ήταν υπεύθυνος για την έχμαση, χορηγήθηκε και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Αιχμές του Εισαγγελέα για το νέο Ποινικό Κώδικα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Πέτρος και ως προς τις ποινές που επισείει ο νέος Ποινικός Κώδικας για το πολύνεκρο ναυάγιο.

Όπως είπε, μετά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα η ανώτερη ποινή για τις ανθρωποκτονίες κατά συρροή είναι τα 5 έτη. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για ελαφρυντικά.

Και συμπλήρωσε με νόημα:

«Δεν εξυπηρετείται η Δικαιοσύνη αλλά υποχρεούμαστε να τον εφαρμόσουμε. Η Δικαιοσύνη δεν ικανοποιείται». Και συμπλήρωσε: «Με το νέο Ποινικό Κώδικα δυστυχώς δεν προβλέπεται να επιβάλλουμε ποινές πάνω από 5 έτη».

Υπενθυμίζεται πως με βάση τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα η ανώτατη ποινή για τις ανθρωποκτονίες από αμέλεια ήταν τα 10 έτη, ενώ μετά την τροποποίηση του, έπεσε στο μισό.

Επίσης, για τα αδικήματα του εμπρησμού και της διατάραξης συγκοινωνιών, το εύρος ποινών άλλαξε από 10 ημέρες έως 5 έτη, από 10 ημέρες έως 3 έτη.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Γνωστή δημοσιογράφος κατήγγειλε τον Στάθη Παναγιωτόπουλο για διαρροή ροζ βίντεο

Τρία έτη φυλάκιση για κάθε θάνατο

Το δικαστήριο επέβαλε στον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΝΕΚ ποινές βάσης 3 ετών για κάθε θάνατο και από 2 έτη και 18 μήνες αντίστοιχα για τα αδικήματα του εμπρησμού και της διατάραξης θαλάσσιας κυκλοφορίας.

Στον υπεύθυνο της ΑΝΕΚ επί του πλοίου 18 μήνες φυλάκιση για κάθε ανθρωποκτονία και σε δύο ναυτικούς 18 μηνών και ενός έτους αντίστοιχα.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να ανασταλεί η εκτέλεση των ποινών. Αντίθετα δέχθηκε ότι είναι μετατρέψιμες με 20 ευρώ ανά ημέρα φυλάκισης για τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο της ακτοπλοϊκής εταιρείας, 10 ευρώ ανά ημέρα για τον υπεύθυνο της ΑΝΕΚ επί του πλοίου και 5 ευρώ ανά ημέρα στους δύο καταδικασθέντες ναυτικούς.

Επίσης, το δικαστήριο χορήγησε ανασταλτικό μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής συγγενών θυμάτων και επιβαινόντων στο Norman Atlantic, Σπύρος Βλάσσης δήλωσε στο newsbreak.gr:

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την καταδίκη των υπευθύνων της ΑΝΕΚ οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου φέρουν πλήρη ευθύνη για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών.

Όπως είχαμε πει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δυστυχώς από απόψεως ποινικού κολασμού, οι κατηγορούμενοι βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Στα πλαίσια λοιπόν του νόμου η δικαστική απόφαση είναι απολύτως ορθή τόσο ως προς τις καταδίκες αλλά και όσο ως προς τις αθωώσεις των απλών μελών του πληρώματος.

Η καταδίκη των υπευθύνων δεν μπορεί να αποκαταστήσει την απώλεια της ανθρώπινης ζωής ούτε μπορεί να επουλώσει τις πληγές των συγγενών. Όμως είναι μια ηθική ικανοποίηση το γεγονός ότι μετά από έξι ολόκληρα χρόνια αποδόθηκαν οι ευθύνες στους πραγματικούς υπαιτίους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα τον σκότωνα ξανά» λέει 59χρονος που πυροβόλησε και έκαψε τον κομμωτή στην Κατερίνη

Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης τιμώρησε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης 59χρονο που...

Ελεύθερος ο πατέρας για την κακοποίηση του βρέφους – Η σύζυγός του τον υπερασπίστηκε

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο 20χρονος Αλβανός που κατηγορείται ότι...

«Βόμβα» για ανθρωποκτονία της 14χρονης Κέλλυς που έσβησε μέσα σε κοντέινερ νοσοκομείου

Ευθύνες σε γιατρούς αποδίδει το πόρισμα για τον θάνατο της 14χρονης μαθήτριας Κυριακής (Κέλλυς)...

Δίκη Χρυσής Αυγής: Γιατί δεν ξεκίνησε η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα

Ένσταση με την οποία ζήτησαν να κριθεί η έφεση του εισαγγελέα για επιβολή μεγαλύτερης...

Επεισοδιακή δίκη της Χρυσής Αυγής: Συνθήματα, φωνές και μπουκάλια στον… «αέρα»!

«Μαζέψτε τους» φώναξε η Μάγδα Φύσσα για τους υποστηρικτές του Γιάννη Λαγού και του Ηλία Κασιδιάρη

Χρυσή Αυγή: Συνεχίζεται η δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Η πολύκροτη υπόθεση συμπληρώνει εννέα χρόνια από την εισαγωγή της ενώπιον των δικαστικών αρχών

Γνωστή δημοσιογράφος κατήγγειλε τον Στάθη Παναγιωτόπουλο για διαρροή ροζ βίντεο

«Βροχή» εξακολουθούν να πέφτουν οι καταγγελίες σε βάρος του πρώην συμπαρουσιαστή των «Ράδιο Αρβύλα»...

Εμφύλιος με αγωγές για τον «θησαυρό» του Ανέστη Βλάχου

Στις δικαστικές αίθουσες οδεύει, όπως όλα δείχνουν, ο «εμφύλιος» που μαίνεται με αμείωτη ένταση...

Παρέμβαση Αρείου Πάγου μετά το σάλο για την παραγραφή των αδικημάτων στο σκάνδαλο Siemens

Άναυδη η κοινή γνώμη μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης περί παραγραφής των αδικημάτων...

«Έμαθα για τον θάνατό του από το ραδιόφωνο» κατέθεσε η μάνα του 44χρονου Μάριου...

Με την κατάθεση της ηλικιωμένης μητέρας του άτυχου 44χρονου, ο οποίος έπεσε νεκρός από...

Οχι στο αίτημα Τσατάνη να παραστεί ως πολιτική αγωγή

Από την Εμμανουέλα Τσουδερού[email protected] Απορρίφθηκε το αίτημα της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη να παραστεί ως πολιτική...

Ξυπνούν άγριες μνήμες από την άγρια δολοφονία της βιολόγου Σούζαν Ίτον στα Χανιά

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τη στυγερή δολοφονία της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ιτον, που...

Ατιμωρησία! Θάφτηκε και το σκάνδαλο της Siemens

Αθώοι όλοι οι εμπλεκόμενοι (προεξάρχοντος του Χριστοφοράκου), παρότι η εταιρία παραδέχτηκε την ενοχή της

Χοντραίνει η κόντρα του Κούγια με τον Παπαδόπουλο

Με πολυσέλιδη ανακοίνωση απάντησε ο Οθων Παπαδόπουλος στις αιχμές που άφησε για το πρόσωπό...

Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη ζήτησαν την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης τους!

Ζήτημα «ανώτατου επιπέδου δημοσιότητας» έθεσαν σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελένη Τουλουπάκη, ζητώντας...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστήριο με τον εξαφανισμένο 25χρονο: Βρέθηκε καμένος από τη μέση και κάτω!

Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του κλειδωμένο και μετέπειτα ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός και απανθρακωμένος

Αυτό είναι το παλικάρι που διαμελίστηκε σε ρομποτικό κάδο σκουπιδιών – Συγκλονίζει ο πατέρας του

Τον περασμένο Μάϊο η τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης «πάγωσε» στο άκουσμα...

Εγγονή πασίγνωστης Ελληνίδας δημοσιογράφου έκανε επαναπροσδιορισμό φύλου και έγινε αγόρι

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε σήμερα στην εκπομπή "Το...

Σεισμός στο Κρεμλίνο από την αποκάλυψη του Νίκου Ευαγγελάτου

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό έπειτα από τα...

Απασφάλισε η Λόλα Νταϊφά: Έτσι έζησα εγώ τη «Λάμψη» του Φώσκολου με τον «Γιάγκο»

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συνέντευξη του πάλαι ποτέ...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ