Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Δικαστές κατά δικαστών για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα

Δύο επιστολές 49 δικαστών κατά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση

Συνεχίζεται ο «εμφύλιος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς με αφορμή καυστική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ρίχνει το… μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση στην περίπτωση θανάτου του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Μετά από τις αντιδράσεις επτά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕνΔΕ που διαχώρισαν τη στάση τους, την παραίτηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου που παραιτήθηκε από μέλος της Ένωσης και την προσωπική επίθεση των δικαστών, συνδικαλιστών Νικολάου Σαλάτα και Παναγιώτη Λυμπερόπουλου εναντίον του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορου Σεβαστίδη, προστίθεται νέα επιστολή που υπογράφουν 41 δικαστικοί λειτουργοί από τον βαθμό του αρεοπαγίτη έως του Πρωτοδίκη.

Οι 41 δικαστικοί λειτουργοί υποστηρίζουν ότι η ΕνΔΕ «υπερβαίνει του σκοπούς της, προβαίνοντας σε υποδείξεις προς την πολιτεία υπό την επίφαση της υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην επιστολή τους υποστηρίζουν ότι «οι δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης απάδουν στη μετριοπάθεια που οφείλει να επιδεικνύει το δικαστικό σώμα και στις παραδόσεις ανεξαρτησίας του».

Η επιστολή των 41 δικαστικών λειτουργών

Διαβάστε την επιστολή των «41» προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Πρωταρχικοί σκοποί της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και η βελτίωση των όρων απονομής της δικαιοσύνης.

Οι υπογράφοντες αυτό το κείμενο συμπαραταχθήκαμε επί δεκαετίες σε αυτούς τους στόχους ως ενεργά μέλη της Ένωσης, επιθυμώντας να συμβάλλουμε στην ευόδωσή τους, χωρίς όμως να ενταχθούμε σε οποιονδήποτε από τους διάφορους σχηματισμούς (παρατάξεις), που κατά καιρούς διαμορφώθηκαν από άλλα μέλη της ή στο πλαίσιο λειτουργίας του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Θεωρούμε όμως ότι η Ένωσή μας υπερβαίνει τους παραπάνω σκοπούς της, προβαίνοντας σε υποδείξεις προς την πολιτεία υπό την επίφαση της υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς προασπίζουν αυτά τα δικαιώματα κατά την άσκηση των καθηκόντων της δικαιοδοτικής τους λειτουργίας και εντός των αυστηρών πλαισίων, που το Σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν.

Η εξουσία των δικαστικών λειτουργών έχει αφετηρία και προορισμό τον πολίτη. Έργο της είναι η αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης. Απαραίτητη προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας δικαίου, που επιτυγχάνεται μόνον αν ο δικαστής επιδεικνύει αμεροληψία και αντικειμενικότητα.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης είχαν υποχρέωση απέναντι στα μέλη της να διατηρήσουν αλώβητη την εικόνα της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας των μελών της και η υποχρέωση αυτή δεν τηρήθηκε.

Η φροντίδα για την έκτιση των ποινών, που εμείς επιβάλλουμε, όπως και η επιλογή της απαγόρευσης συγκεντρώσεων περισσοτέρων από ένα όριο προσώπων χάριν της προστασίας του αγαθού της ανθρώπινης ζωής και υγείας εν μέσω πανδημίας, ανήκει στην πολιτεία.

Τις ενέργειες της τις ελέγχουμε, σύμφωνα με το νόμο, εάν και εφόσον ασκηθεί προσφυγή κατά των όρων της έκτισης των ποινών από αυτόν που έχει έννομο συμφέρον ή εάν οι παραβάτες των σχετικών περιορισμών παραπεμφθούν στα δικαστήρια.

Η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή ανάμειξή μας σε αυτά τα ζητήματα πλήττει το κύρος, την αξιοπιστία μας και την ανεξαρτησία μας και υποβαθμίζει την ίδια την απονομή της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον οι, επ΄ ευκαιρία τέτοιων ζητημάτων, δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, που ορισμένες φορές εκφέρονται σε ανοίκεια σε σχέση με την επιβαλλόμενη στο δικαστικό και εισαγγελικό λειτούργημα γλώσσα και σε ανεπίτρεπτους τόνους, και η ταύτιση μέσω αυτών με συγκεκριμένες θέσεις πολιτικών δυνάμεων της χώρας, απάδουν στη μετριοπάθεια που οφείλει να επιδεικνύει το δικαστικό σώμα και στις παραδόσεις ανεξαρτησίας του.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτάσσοντας την υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού που υπηρετούμε, διαμαρτυρόμαστε εντόνως και σας καλούμε να απέχετε από τέτοιες ενέργειες, οι οποίες είναι βέβαιο πως αποδοκιμάζονται από την πλειοψηφία του δικαστικού σώματος, προκειμένου να διαφυλαχθεί και το κύρος και η ενότητα της Ένωσης, να αποφευχθεί δε η αποδυνάμωσή της με την αποχώρηση μελών της στο μέλλον.

Αθήνα, 1-3-2021

Οι υπογράφοντες

1) Αθανασίου Φωτεινή, Πρόεδρος Εφετών,

2) Ανδρικοπούλου Μαρία, Αρεοπαγίτης,

3) Αργυροπούλου Ιουλία, Εφέτης,

4) Βάρκα Μαρία, Αρεοπαγίτης,

5) Δαβίου Μαρουλιώ, Αρεοπαγίτης,

6) Δεργαζαριάν Μαρί, Πρόεδρος Εφετών,

7) Δημαρά- Τζαβέλλα Κανέλλα, Πρόεδρος Εφετών,

8) Δουρουκλάκης Ιωάννης, Αρεοπαγίτης,

9) Ζώη Δήμητρα, Αρεοπαγίτης,

10) Καραγιάννης Γεώργιος, Πρωτοδίκης,

11) Καραχάλιου Αικατερίνη, Πρωτοδίκης,

12) Κάστιζα Αντιγόνη, Εφέτης,

13) Κιουπτσίδου- Στρατουδάκη Ευδοξία, Αρεοπαγίτης,

14) Κλάπα- Χριστοδουλέα Ιωάννα, Αρεοπαγίτης,

15) Κουσουλού Σταυρούλα, Πρόεδρος Εφετών,

16) Κοκκορός Κλεόβουλος- Δημήτριος, Πρόεδρος Εφετών,

17) Κουράκου Μαλαματένια, Πρόεδρος Εφετών,

18) Κρίνα Βασιλική, Αντεισαγγελέας Εφετών,

19) Κωνσταντινίδου Ευγενία, Εφέτης,

20) Λιανού Μαρία, Πρόεδρος Εφετών,

21) Μαστρογιώργη Ελένη, Πρόεδρος Εφετών,

22) Μαυράκη Παναγιώτα, Πρόεδρος Εφετών,

23) Μπιτσακάκη Ευγενία, Πρόεδρος Εφετών,

24) Μπουλδά Αναστασία, Εφέτης,

25) Παπαγιάννη Χριστίνα, Πρωτοδίκης,

26) Παπαδοπούλου Αναστασία, Πρόεδρος Εφετών,

27) Παπακώστας Σωτήριος, Εφέτης,

28) Παπαντωνοπούλου Φωτεινή, Εφέτης,

29) Πλαστήρας Σωκράτης, Πρόεδρος Εφετών,

30) Ράπτη Παναγιώτα, Εφέτης,

31) Ρήγα Άννα, Εφέτης,

32) Σακελλαροπούλου Μαρία, Εφέτης,

33) Σαλμανλή Μαρία, Πρωτοδίκης,

34) Σιμιτσή Μαρία, Πρόεδρος Εφετών,

35) Σισμανίδης Ελευθέριος, Πρόεδρος Εφετών,

36) Σπηλιωτοπούλου Αικατερίνη, Εφέτης,

37) Στρούζα- Ξένου ή Κοκολέτση Δημητρία, Αρεοπαγίτης,

38) Τουπαδάκη Ευαγγελία, Πρόεδρος Εφετών

39) Τσιρωνίδου Μαρία, Εφέτης,

40) Υφαντή Ασημίνα, Αρεοπαγίτης,

41) Χασιρτζόγλου Μαρία, Πρόεδρος Εφετών».

Δεύτερη επιστολή από μέλη της ΕνΔΕ

Επιστολή με την οποία ζητούν να αποσυρθεί η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον Δ. Κουφοντίνα, υπογράφουν και επτά μέλη της ΕνΔΕ οι οποίοι υποστηρίζουν:

“Η με αρ. πρωτ. 59/24.02.2021 ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) για τον κατάδικο Δ. Κουφοντίνα, συνιστά πολιτική – ιδεολογική τοποθέτηση και ως τέτοια είναι αντικαταστατική, αντιδεοντολογική και αντιδικαστική ενέργεια. Καλούμε το Προεδρείο της ΕνΔΕ να την αποσύρει ΑΜΕΣΑ.

Η δημοκρατική ελληνική κοινωνία μας βλέπει και μας κρίνει”.

Τα μέλη της ΕνΔΕ

Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης

Δημήτρης Κουλαξίζης, Εφέτης

Σωτήριος Μπακαΐμης, Εφέτης

Βασίλης Κατέρης, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Χρήστος Τριανταφυλλίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Ιωάννης Αρβανίτης, Πρωτοδίκης

Ιωάννης Γραμματικός, Πρωτοδίκης

Δημήτρης Δημητριάδης, Ειρηνοδίκης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ