«Εμφύλιος» στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα

Η ανακοίνωση της ΕΝΔΕ προκάλεσε την αντίδραση της μειοψηφίας του Διοικητικού της Συμβουλίου

Must Read

Την αντίδραση εισαγγελέων και δικαστών προκαλεί η δήλωση στήριξης προς τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ).

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της στις 24-2-21 απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο θέμα της μεταχείρισης του κρατούμενου, ζητώντας να ληφθούν όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του γιατί «η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού».

Η καυστική ανακοίνωση της ΕΝΔΕ έριξε τις ευθύνες στην κυβέρνηση σε περίπτωση θανάτου του Δ. Κουφοντίνα:

«Η ζωή αποτελεί το μέγιστο αγαθό στον νομικό μας πολιτισμό. Και η ζωή του συγκεκριμένου κρατούμενου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε άμεση διακινδύνευση. Ο κρατούμενος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για τις πράξεις που τέλεσε και η έκτιση της ποινής του δεν έχει καμία σχέση με αυτές. Το κράτος δικαίου ισχύει για όλους, δεν είναι a la carte. Τυχόν επιμονή της κυβέρνησης στην αδιάλλακτη στάση της θα σημάνει από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας την άρρητη επιβολή θανατικής ποινής, η οποία έχει καταργηθεί στην ελληνική έννομη τάξη και για τελευταία φορά εφαρμόστηκε το 1972 από τη Χούντα. Οι στιγμές είναι κρίσιμες: ο θάνατος κρατούμενου απεργού πείνας θα αποτελεί αυταρχική τομή για την Ελληνική Πολιτεία» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Υπενθυμίζεται πως 1.000 δικηγόροι έχουν υπογράψει διάβημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού είναι νόμιμο και έχει σαφές έρεισμα στον νόμο 4760/2020.

Οι αντιδράσεις δικαστών και εισαγγελέων

Η ανακοίνωση της ΕΝΔΕ προκάλεσε την αντίδραση της μειοψηφίας του Διοικητικού της Συμβουλίου. Επτά μέλη της Ένωσης, οι Μαργαρίτα Στενιώτη Εφέτης, Κώστας Βουλγαρίδης Εφέτης, Δημήτριος Φούκας Πρόεδρος Πρωτοδικών, Ελευθερία Κώνστα Εφέτης, Χαράλαμπος Μαυρίδης Εφέτης, Νικήτας Βελίας Ειρηνοδίκης και Μάνος Φωτάκης Ειρηνοδίκης, υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία επισημαίνουν ότι «οι συστηματικές προσπάθειες του Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να δημιουργήσουν το προφίλ μιας Ελληνικής Δικαιοσύνης με αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το σύνολο των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών της χώρας, συγχρόνως, δε, συνιστούν πολιτειακά οξύμωρο σχήμα».

Ακολούθησε η παραίτηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου από μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, καταγγέλλοντας πως «έγινε ευθεία και σαφής παρέμβαση σε συγκεκριμένη υπόθεση υπέρ συγκεκριμένου καταδίκου».

Η «θύελλα» αντιδράσεων συνεχίστηκε με πρόεδρο Εφετών Νικόλαο Σαλατά, ο οποίος άσκησε κριτική στον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορο Σεβαστίδη, καταγγέλλοντας τον ότι «νομίζει ότι η Ένωση είναι προσωπική υπόθεση, ευτέλισε τον θεσμό της Ένωσής μας…».

Ακολούθησε η επιστολή του Εφέτη Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος ζητά την παραίτηση του προεδρείου της Ένωσης, δηλώνοντας: «Αρνούμαι να συμμετέχω σε μια ένωση που οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της με εκθέτουν ως μέλος της συλλογικότητας και δεν σέβονται το καταστατικό της. Περίμενα μέχρι σήμερα μια λέξη σας , όχι αυτή της συγνώμης , αλλά εσείς παραμένετε ΚΟΥΦΟΙ στην έκρηξη που μόνοι σας δημιουργήσατε. Σας ζητώ να φύγετε πριν κάνετε και άλλη ζημία στην Ένωση».

Εξάλλου, ο πρόεδρος Εφετών και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΔΕ Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, δήλωσε: «Η δημόσια τοποθέτηση της ΕΝΔΕ του κ. Σεβαστίδη υπέρ αιτημάτων συγκεκριμένου κατάδικου δεν είναι απλά μια αντικαταστατική ενέργεια. Συνιστά θεσμική εκτροπή. Παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των Λειτουργιών του Κράτους και προσβάλλει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, που ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με τις σχετικές υποθέσεις».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This