Το ΣτΕ απεφάνθη: Xώρα έκδοσης του Mr Bitcoin η Γαλλία οριστικά

Must Read

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση του Ρώσου υπηκόου, Αλεξάντρ Βίνικ, γνωστού ως Mr. Bitcoin, ο οποίος παίρνει οριστικά το δρόμο προς τη Γαλλία από τη χώρα μας, που αποφάσισε να τον εκδώσει εκεί.

Υπενθυμίζεται πως την έκδοση του Βίνικ έχουν ζητήσει η Γαλλία, οι ΗΠΑ καθώς και η πατρίδα του, η Ρωσία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, με την υπ’ αριθμόν 110/2020 απόφασή του και με το σκεπτικό ότι νομικά είναι στην ευχέρεια του Υπουργού Δικαιοσύνης να επιλέξει τη χώρα που θα εκδοθεί κρατούμενος που εκζητείται από πάνω από 1 χώρα, απέρριψε το αίτημα του να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κων/νου Τσιάρα, να εκδοθεί πρώτα στη Γαλλία, μετά στις ΗΠΑ και τελευταία στη χώρα του τη Ρωσία.

Ο Βίνικ, ο οποίος κρατείται στη χώρα μας για τις ανάγκες της έκδοσης του, είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης, εφόσον επιθυμούσε την έκδοσή του πρώτα στην Ρωσία. Ωστόσο, με το σκεπτικό ότι η Ρωσία είναι η πατρίδα του, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε να απορρίψει το αίτημά του, θεωρώντας ότι εάν εκδοθεί εκεί, η χώρα του δεν θα επιτρέψει να τον εκδώσουν στις άλλες χώρες, που ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί ζημία από τη «δράση του».

Ποιος είναι

Ο περίφημος Mr BitCoin έγινε πασίγνωστος όταν διαπιστώθηκε πώς για τη σύλληψή του ερίζουν τρεις χώρες: Οι ΗΠΑ, η γενέτειρά του Ρωσία (που μπήκε σφήνα στη διεκδίκηση όταν υπέβαλαν αίτημα έκδοσής του Αμερικανοί) και η Γαλλία. Ρεκόρ για καταζητούμενο!

Έπειτα, κατέρριψε κι άλλο ένα ρεκόρ, όταν έγινε ο πρώτος στην Ελλάδα (και πιθανόν στον κόσμο) που το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο (Άρειος Πάγος) συναίνεσε στην εκδοσή του και στις 3 χώρες! Και, όπως λέει η συνήγορός του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατέχει το υψηλότερο ρεκόρ κράτησης (σχεδόν 2,5 χρόνια) χωρίς να κατηγορείται για τίποτα στη χώρα μας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ελληνίδα δικηγόρος του παρομοιάζει την περίπτωσή του με αυτή του Τζούλιαν Ασάνζ!

Γιατί κατηγορείται

Λέγεται ότι ο Βίνικ συνελήφθη κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον. Οι ελληνικές αρχές κατάφεραν όχι μόνο να συλλάβουν τον 38χρονο Ρώσο στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής, αλλά επενέβησαν και πάνω στην ώρα που ο άνδρας ήταν συνδεδεμένος μέσω του κινητού του με το σύστημα διαχείρισης της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, btc-e, η οποία είναι δική του, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές.

Όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, «κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,

β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,

γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

Ο 40χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια! Της σύλληψής του ακολούθησε διπλωματικό θρίλερ.

Πληροφορίες: dikastiko.gr

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This