Στο εδώλιο ο 46χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού – «Καταπέλτης» το παραπεμπτικό βούλευμα

Must Read

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, παραπέμπεται σε δίκη ο δράστης της δολοφονίας του επιχειρηματία Δημήτρη Γραικού, τρία και πλέον χρόνια από του αποτρόπαιου εγκλήματος.

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, το οποίο αποκαλύπτει η Realnews, οι δικαστές είναι «καταπέλτης» για τον 46χρονο κατηγορούμενο, αποδομώντας όλους τους ισχυρισμούς του περί αμέλειας. «…Με τις ενέργειες του, μόλις διαπίστωσε ότι το θύμα είναι νεκρό, ήτοι να κρύψει – εξαφανίσει το θύμα καθώς και το όχημά του, θάβοντάς αυτά, έδειξε συμπεριφορά άκρως αποφασισμένου και αμετανόητου δράστη, που, αφού αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή με πρόθεση και βάσει οργανωμένου σχεδίου, δεν διστάζει σε τίποτα προκειμένου να αποφύγει τις όποιες συνέπειες».

Οι δικαστές, μάλιστα, διατάσσουν και την συνέχιση της κράτησής του στη φυλακή καθώς, κρίνουν πως «από κανένα νεότερο στοιχείο δεν προέκυψε ότι εξέλιπαν οι λόγοι που επέβαλαν την προσωρινή του κράτηση και δικαιολογούν την απόλυση αυτού», επισημαίνοντας, παράλληλα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δολοφονίας «τα οποία υποδηλώνουν την σκληρότητα του χαρακτήρα του, την παντελή έλλειψη εκ μέρους του ηθικών αναστολών και την απόλυτη περιφρόνηση στο έννομο αγαθό της ζωής…».

Ο επίλογος στη συγκλονιστική αυτή υπόθεση γράφτηκε το περασμένο καλοκαίρι, δυόµισι ολόκληρα χρόνια αφότου η σύζυγος του Δηµήτρη Γραικού δήλωσε την εξαφάνισή του, με τους περισσότερους να πιστεύουν, όλο αυτό το διάστημα, ότι ο επιχειρηματίας είχε φύγει οικειοθελώς µε χρήµατα που εισέπραξε από την πώληση των ζώων του, για να αρχίσει µια νέα ζωή στο εξωτερικό. Αυτό, βέβαια, που αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ήταν µια στυγερή δολοφονία µε δράστη τον 46χρονο έμπορο κρεάτων, µε τον οποίο ο Γραικός είχε οικονοµική συναλλαγή στις 3 Νοεμβρίου του 2016, την ηµέρα, δηλαδή, της εξαφάνισής του.

Μετά από επίμονες έρευνες, η αστυνοµία συγκέντρωσε στοιχεία που, στα τέλη Μαίου του 2019,  την οδήγησαν στο µαντρί του 46χρονου, όπου, µε τη συνδροµή των επιστηµόνων του Εργαστηρίου Εφαρµοσµένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ και με µεθόδους παρόµοιες µε αυτές που χρησιµοποιήθηκαν πριν από µερικά χρόνια για το «σκανάρισµα» του λόφου Καστά στην Αµφίπολη Σερρών, εντόπισαν το αυτοκίνητο του Γραικού αναποδογυρισµένο και θαµµένο σε βάθος 2 µέτρων.

Ο δράστης προσήχθη τότε στην Ασφάλεια, όπου και ομολόγησε την πράξη του, ενώ στη συνέχεια, υπέδειξε το σηµείο που είχε θάψει το πτώµα του άτυχου επιχειρηµατία, σε ένα δεύτερο λάκκο, δηλαδή, 4 περίπου µέτρα μακριά από εκεί που βρέθηκε το αυτοκίνητό του.

Το βούλευμα-«καταπέλτης»

Όσον αφορά στο βούλευμα των δικαστών, παραθέτοντας όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις έρευνες των αρχών και  υιοθετώντας πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα, κατέληξαν πως, ο κατηγορούμενος ήταν αυτός που τελευταίος ήρθε σε επαφή με το θύμα, με το οποίο συναντήθηκε μαζί του στο στάβλο ιδιοκτησίας του, όπου και άρχισαν να διαπληκτίζονται για οικονομικούς λόγους.

«Αφού η λογομαχία μεταξύ τους οξύνθηκε, ο κατηγορούμενος, χρησιμοποιώντας άγνωστο θλων όργανο, ίσως και μόνο τα χέρια του, εκμεταλλευόμενος τις υπέρτερες δυνάμεις του και την θέση υπεροχής που είχε έναντι του θύματος (σωματική διάπλαση), κατάφερε σε αυτόν επανειλημμένα βίαια χτυπήματα… Τα εν λόγω επανειλημμένα χτυπήματα που προκάλεσε στο θύμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτό έπεσε στο έδαφος, αποτέλεσαν τη μόνη ενεργό αιτία του θανάτου του Δημητρίου Γραικού. Αφού ο κατηγορούμενος ολοκλήρωσε την ενέργεια του και διαπίστωσε, πλέον, ότι το θύμα είναι νεκρό, έθαψε το πτώμα σε σημείο της έκτασης όπισθεν της κτηνοτροφικής του μονάδας, όπως ακριβώς έπραξε και για το όχημα ιδιοκτησίας του θανόντος, όπου και ανευρέθηκαν…

Ο κατηγορούμενος αποδέχτηκε την τέλεση της πράξης, πλην, όμως, αναφέρει ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το Δημήτριο Γραικό, αλλά ήταν μια συμπλοκή που προκάλεσε το ίδιο το θύμα, εξαιτίας της άποψης του ότι τον είχε ρίξει την τιμή του κρέατος που του είχε πουλήσει. Κατά την συμπλοκή, λοιπόν, ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος ότι το θύμα έπεσε πλαγιοπίσθια και από πάνω που έπεσε ο κατηγορούμενος, με την πτώση αυτή χτύπησε ο Δημήτρης Γραικός και από το χτύπημα και μόνο επήλθε ο θάνατος του».

Άκρως αποφασισμένος και αμετανόητος ο δράστης

Οι δικαστές επισημαίνουν πως οι ισχυρισμοί του δράστη δεν ενισχύονται από κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο, αλλά ούτε και από την μετέπειτα συμπεριφορά του, καθόλο το χρονικό διάστημα των ερευνών. Απεναντίας, σημειώνουν πως «ο κατηγορούμενος, με τις ενέργειες του μόλις διαπίστωσε ότι το θύμα είναι νεκρό, ήτοι να κρύψει – εξαφανίσει το θύμα, καθώς και το όχημα αυτού, θάβοντάς αυτά, έδειξε συμπεριφορά άκρως αποφασισμένου και αμετανόητου δράστη, που, αφού αφαιρεί μια ανθρώπινη ζωή με πρόθεση και βάσει οργανωμένου σχεδίου, δεν διστάζει σε τίποτα, προκειμένου να αποφύγει τις όποιες συνέπειες.

Μάλιστα αν δεν υπήρχαν οι έντονες αναζητήσεις της οικογένειας του θύματος και η κινητοποίηση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών αστυνομικών δυνάμεων καθώς και δημοσιογραφικού επιτελείου για την διερεύνηση της υπόθεσης και για την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού δεν θα είχε έρθει στο φως η εν λόγω ανθρωποκτονία, καθώς ο ίδιος ο κατηγορούμενος κατά το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη των ερευνών δεν ευαισθητοποιήθηκε ούτε μία στιγμή, να εμφανιστεί στις αρχές και να ομολογήσει την πράξη του, δεν μετανόησε ούτε μία στιγμή, παρά μόνο όταν πλέον τα στοιχεία άρχισα να συγκεντρώνονται και να αποκαλύπτονται οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες και στοιχεία άκρως ενοχοποιητικά γι’ αυτόν, αποδέχτηκε τα πραγματικά περιστατικά, πάλι όμως ισχυρίζεται την εκδοχή του ατυχήματος κατά την συμπλοκή, προσπαθώντας, ακόμα και ενώπιον της ανακρίτριας, να αποποιηθεί την ευθύνη για το θάνατο του Δημητρίου Γραικού, απολογούμενος ότι η πράξη φέρει το χαρακτήρα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, άλλως της βαριάς σκοπούμενη σωματικής βλάβης από την οποία προήλθε θάνατος από αμέλεια του. Ισχυρισμοί, που με βάση τα όσα προέκυψαν, δεν αντέχουν στην κοινή λογική, αλλά και δεν ενισχύονται από κανένα πραγματικό ή νομικό επιχείρημα του κατηγορουμένου».

Διαβάστε επίσης: Τι είπαν ο οδηγός και η συνοδηγός του Ι.Χ. με το οποίο «φυγαδεύτηκε» ο 40χρονος που «θέρισε» τον Νάσο με την Corvette

Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Αλέξης Κούγιας, με δήλωσή του στη «R», αφού εκφράζει την ικανοποίησή του για την κρίση των δικαστών, κάνει λόγο για μια «πρωτοφανή για τα ελληνικά εγκληματολογικά δεδομένα», από την πλευρά του δράστη, συμπεριφορά. «Και το σκεπτικό και το διατακτικό του βουλεύματος μας εκφράζει απολύτως. Το μόνο που θέλω να πω, είναι πως εμείς θα βοηθήσουμε το δικαστήριο να εκδώσει μία δίκαιη απόφαση, σεβόμενοι και το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως προκύπτει από το σκεπτικό του βουλεύματος, η συμπεριφορά του δράστη είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά εγκληματολογικά δεδομένα, τόσο κατά τη διάπραξη του εγκλήματος, όσο και στη συνέχεια, με όλα αυτά που έλεγε και έκανε επί μήνες, μετά την εκτέλεση και την εξαφάνιση του θύματος».

Πηγή: dikastiko.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This