1/12/2021

Ο Γιώργος Τσούκαλης αποκαλύπτει: Η μαφία του «λευκού κολλάρου» και το λαμπερό θύμα της showbiz

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Η «Κόζα Νόστρα» της τεράστιας απάτης είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε Ελλάδα και Κύπρο με τα θύματα να «κλαίνε» χιλιάδες ευρώ

Ενα από τα κεφάλια της «Λερναίας Υδρας» των οικονομικών απατεώνων που δρουν μέσα από τηλεφωνήματα και διαδικτυακές δήθεν επενδυτικές πλατφόρμες «έκοψαν» η Europol και ο Eurojust, έπειτα από διακρατική επιχείρηση με τη συνεργασία ευρωπαϊκών διωκτικών Αρχών, μεταξύ των οποίων και η Αστυνομία Κύπρου.

Η εξάρθρωση της συγκεκριμένης πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης όχι μόνο έχει και ελληνικό αντίκτυπο, καθώς στα δίχτυα τους παγιδεύτηκαν τουλάχιστον δύο Ελληνες, οι οποίοι απώλεσαν τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά δικαιώνει μέχρι κεραίας τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Epsresso» και την έρευνα του κορυφαίου ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη, στο γραφείο του οποίου έχουν απευθυνθεί δεκάδες θύματα.

Το χτύπημα στην «Κόζα Νόστρα» της οικονομικής και διαδικτυακής απάτης επετεύχθη ύστερα από την επιχείρηση της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol και του οργανισμού Eurojust της Ε.Ε. για τη δικαστική συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή της κυπριακής Αστυνομίας και αστυνομικών και δικαστικών Αρχών από τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία της Κύπρου, το κουβάρι ξετυλίχθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης απέσπασαν από Γερμανούς δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 15.000.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας περίπου 250 λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα! Ετσι στήθηκε η στελεχωμένη με ειδικούς εμπειρογνώμονες διακρατική task force, η οποία με ταυτόχρονες επιχειρήσεις στο Κίεβο, στη Λεμεσό και τη Σόφια προχώρησε σε συλλήψεις υπόπτων βάσει ευρωπαϊκών ενταλμάτων. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ένας 54χρονος Κύπριος, ο ρόλος του οποίου θεωρείται κομβικός.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στη Βουλγαρία και την Ουκρανία, ανακρίθηκαν 17 Βούλγαροι και κατασχέθηκαν τηλέφωνα και υπολογιστές που ξεψαχνίζονται, ενώ ανακτήθηκαν δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών και ηλεκτρονικά αρχεία, τα οποία επίσης θα μπουν στο μικροσκόπιο της έρευνας.

«Αλλη μια παρτίδα κερδήθηκε»

«Αλλη μια παρτίδα σκάκι με τους κακοποιούς του λευκού κολάρου κερδήθηκε. Τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν πριν από μήνες σε κύκλωμα που αποσπούσε χρήματα μέσω υποτιθέμενων διαδικτυακών επενδύσεων από ανυποψίαστους συμπατριώτες μας, αλλά και από Γερμανούς, Ιταλούς και κατοίκους χωρών των Βαλκανίων, επιβεβαιώθηκαν απόλυτα» τόνισε ο Γιώργος Τσούκαλης, που είχε αναλάβει την έρευνα αρκετών τέτοιων υποθέσεων. Επειτα από αυτή την επιτυχία των διωκτικών Αρχών, ο γνωστός ερευνητής νιώθει δικαιωμένος που επαληθεύτηκαν οι πληροφορίες του, αλλά και ικανοποιημένος, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση η εξάρθρωση αυτών των κυκλωμάτων. Αλλωστε, το εύρος της συγκεκριμένης οργάνωσης των απατεώνων του «λευκού κολάρου» προκαλεί ίλιγγο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Epsresso», μεταξύ των θυμάτων της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης είναι ένας Κύπριος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού στη μεγαλόνησο και το Λονδίνο, ο οποίος, παρά την εμπειρία του στις οικονομικές συναλλαγές, πείστηκε να επενδύσει και τελικά απώλεσε 480.000 δολάρια! Επίσης, θύμα των απατεώνων έπεσε μια Ελληνίδα που έκανε στο παρελθόν καριέρα στην εγχώρια show biz και πλέον είναι εγκατεστημένη οικογενειακώς στην Κύπρο, η οποία έχασε το ποσό των 170.000 ευρώ! Παράλληλα, μεγάλος αριθμός θυμάτων έχει εντοπιστεί στην Ισπανία.

«Δεν γνωρίζουμε για την ώρα αν μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται άτομα από την Ελλάδα. Στη χώρα μας, όμως, είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων τέτοιων κυκλωμάτων, καθώς αρκετοί αποκρύπτουν ακόμα και από την οικογένειά τους ότι η περιουσία τους έκανε φτερά στο όνομα μια υποτιθέμενης επένδυσης. Απροσδιόριστο είναι και το ύψος των κεφαλαίων που έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό μέσω αυτής της απάτης» αναφέρει στην «Espresso» ο κ. Τσούκαλης.

Με δόλωμα διαδικτυακές διαφημίσεις για ευκαιρίες επενδύσεων

Οπως έκανε γνωστό η Europol, το μαφιόζικο δίκτυο δρούσε το διάστημα μεταξύ Μαΐου του 2019 και Σεπτεμβρίου του 2021 και οι απατεώνες προσέγγιζαν επίδοξους επενδυτές με δόλωμα διαδικτυακές διαφημίσεις για ευκαιρίες επενδύσεων μέσω πλατφόρμας στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, μία ουκρανική εταιρία έστησε δύο τηλεφωνικά κέντρα στη Βουλγαρία. Σε αυτά είχαν προσληφθεί περίπου 100 άτομα, τα οποία «βομβάρδιζαν» τους ανυποψίαστους επενδυτές με υποσχέσεις για μεγάλα κέρδη, ωθώντας τους να καταθέτουν τεράστια ποσά στο… ανύπαρκτο χαρτοφυλάκιό τους!

Οπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη η «Espresso», οι τηλεφωνητές επικοινωνούσαν με τους ενδιαφερομένους και τους έπειθαν με αριστοτεχνικό τρόπο ότι είναι οι οικονομικοί τους σύμβουλοι, τους οποίους πρέπει να εμπιστεύονται με κλειστά μάτια. Μάλιστα, τα «κεφάλια» της εγκληματικής οργάνωσης είχαν φροντίσει να αποκρύψουν από αρκετούς τηλεφωνητές ότι συμμετέχουν σε μια τεράστια επιχείρηση απάτης, πείθοντας και αυτούς ότι εργάζονται σε νόμιμο επενδυτικό σχήμα! Στη συνέχεια, όταν «δάγκωναν» τους ενδιαφερομένους, τους εμφάνιζαν στα ψεύτικα χαρτοφυλάκιά τους κέρδη τα οποία φυσικά ποτέ δεν έπαιρναν στα χέρια τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Γερμανία είναι υπό έρευνα 246 υποθέσεις εξαπάτησης!

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι τόσο καλά οργανωμένοι οικονομικοί απατεώνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο της Europol έχουν μπει βάσει σοβαρών στοιχείων ένα πρώην υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος χώρας των Βαλκανίων και ο γιος ενός πρώην ηγέτη άλλης βαλκανικής χώρας, η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα «δύσκολη» στο να προσκομίζει στοιχεία, άγνωστο γιατί. Επίσης, εμπλέκονται δύο υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών στα Βαλκάνια, οι οποίοι φέρεται ότι εντόπιζαν τους κατάλληλους στόχους. Οι υψηλόβαθμοι τραπεζικοί είχαν πρόσβαση σε λογαριασμούς πελατών κι έτσι γνώριζαν την οικονομική επιφάνεια των υποψήφιων θυμάτων, ενώ συχνά είχαν και προσωπική επαφή μαζί τους, κι έτσι ήταν σε θέση να κρίνουν ποιος ήταν πιο εύπιστος. Αφού έδιναν το σήμα και τα απαραίτητα στοιχεία, ξεκινούσε η τηλεφωνική επίθεση. Οι ικανότητες ελιγμού των απατεώνων ήταν ανεξάντλητες!

«Σε ορισμένα από τα θύματα που “επένδυαν” π.χ. 5.000 ευρώ, τους έδιναν μέσα στον χρόνο 1.200-1.300 ευρώ ως απόδοση, κάνοντάς τους να νιώσουν εμπιστοσύνη και να επανατοποθετήσουν στη συνέχεια δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι σε ένα θύμα έβαλαν απόδοση κερδών δύο φορές μέσα σε έναν μήνα, πείθοντάς τον στη συνέχεια να επενδύσει το… δεκαπλάσιο ποσό, που τελικά έχασε!» εξηγεί ο έμπειρος ερευνητής.

Η πρόσφατη επιτυχία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η εξάρθρωση τέτοιων κυκλωμάτων, που απλώνονται διεθνώς και σε χώρες με διαφορετικό νομικό πλαίσιο, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η τελευταία μεγάλη επιτυχία με ελληνικό ενδιαφέρον ήταν τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων για απάτες με το πρόσχημα της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με όσα είχε κάνει γνωστά η ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες εμπλέκονταν σε 11 υποθέσεις, από τις οποίες είχαν καταφέρει να αποσπάσουν συνολικό ποσό 460.000 ευρώ! Η μέθοδος ήταν η… κλασική, δηλαδή, αρχικά προσέγγιζαν τηλεφωνικά τα θύματα παριστάνοντας τους εξειδικευμένους χρηματοοικονομικούς και επενδυτικούς συμβούλους για λογαριασμό χρηματιστηριακής εταιρίας του εξωτερικού. Αφού κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους, αποσπούσαν χρηματικά ποσά για επενδύσεις, που ωστόσο δεν είχαν πραγματικό αντίκρισμα. Μάλιστα, για να δείξουν νομιμοφανείς, δήλωναν ως έδρα της επιχείρησης μία διεύθυνση στην Αθήνα, η οποία ήταν ανύπαρκτη! Επίσης, μετέφεραν τακτικά σε διαφορετικές διευθύνσεις εντός της Αττικής το call center, ώστε να μην εντοπίζεται από τις Αρχές.

«Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο διοικητής της Βασίλης Παπακώστας έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτή τη μάστιγα και κάνουν μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί η άκρη του νήματος, ώστε να ξηλωθεί ο ιστός της απάτης. Δεκάδες υποθέσεις συμπολιτών μας που έχουν φτάσει στο γραφείο μας ερευνώνται από τη Δίωξη, ωστόσο, απαιτούνται πολύμηνες έρευνες και ανταλλαγή στοιχείων με διωκτικές Αρχές του εξωτερικού για να επιτευχθεί ένα χτύπημα σε κύκλωμα» εξηγεί ο κ. Τσούκαλης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράνομες ελληνοποιήσεις: Διώξεις για 17 αδικήματα στους 20 συλληφθέντες

Κακουργηματικές διώξεις ασκήθηκαν στα 20 μέλη του κυκλώματος μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, δημοτικοί υπάλληλοι...

Πώς συνδέεται ο Αλβανός που δολοφονήθηκε στο βενζινάδικο με το κύκλωμα των επίορκων αστυνομικών

Στο φως τη δημοσιότητας έρχονται νέες πληροφορίες για την υπόθεση του κυκλώματος επίορκων αστυνομικών...

Σάλος! 320.000 ευρώ είχε στο χρηματοκιβώτιο του ο διοικητής AT που έβγαζε πλαστές ταυτότητες

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην ΕΛ.ΑΣ. η υπόθεση που ξεσκέπασε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και...

Χειροπέδες σε δυο αδέλφια στο Κιλκίς για μεταφορά 60 κιλών χασίς!

Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν δύο αδέλφια από το Κιλκίς, τα οποία συνελήφθησαν την...

Απόπειρα αυτοκτονίας 11χρονης μαθήτριας μετά από ασέλγεια σε βάρος της από καθηγητή φροντιστηρίου!

Η ανήλικη έφτασε να νιώθει ενοχές και να αυτοτραυματίζεται!

Χειροπέδες σε 57χρονο Κρητικό που σάπισε στο ξύλο την γυναίκα του!

Την άρπαξε από τα μαλλιά, της έσκισε τα ρούχα και την απείλησε για τη ζωή της!

Ύποπτος για διπλή δολοφονία ο Σύρος που κάλεσε σε ερωτικό ραντεβού τις δύο Ρωσίδες

«Σφίγγα» αποδεικνύεται ο 32χρονος από τη Συρία που έχει συλληφθεί ως ύποπτος για την...

Η απαγωγέας της μικρής Μαρκέλλας πριν βιάσει τη μάνα της είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά τον αδερφό της

Δεν μπορεί να χωρέσει ο νους τη νοσηρότητα της 34χρονης Ειρήνης Μούρθου που είχε...

Βιαστής και ληστής ο μητροκτόνος του Αγρινίου – Αποφυλακίστηκε και έγδαρε το κρανίο της μητέρας του

Βαρύ ποινικό παρελθόν είχε στην πλάτη του ο 35χρονος στο Αγρίνιο που σκότωσε τη...

Θύμα άγριας ληστείας φαρμακοποιός στην Σκύδρα!

Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε την νύχτα ένας 76χρονος φαρμακοποιός στην Σκύδρα Πέλλας, όταν τρεις...

Κουκουλοφόροι σάπισαν στο ξύλο φοιτητές του ΑΠΘ!

Την ώρα που έπαιζαν το γνωστό παιχνίδι με κάρτες «Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο»!

Έπιασαν στη Γαλλία Αλβανό για άγρια δολοφονία στην Ελλάδα, 11 χρόνια πριν!

Διεθνές ένταλμα σύλληψης εκκρεμούσε για 35χρονο Αλβανό, που πριν 11 χρόνια δολοφόνησε στην Πεύκη,...

Ανατριχίλα! Την ίδια της την μητέρα είχε βιάσει η Ειρήνη Μούρθου που κακοποίησε την μικρή Μαρκέλλα

Αποκαλύψεις που προκαλούν αποτροπιασμό και οργή έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την 34χρονη...

Άντρας μαχαίρωσε γυναίκα και τον 19χρονο γιο της στη Θεσσαλονίκη

Πριν καλά καλά συνειδητοποιήσουν την φρίκη από τη νέα γυναικοκτονία στην Θεσσαλονίκη, όπου μια...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πυρά από τον συνταγματολόγο Γιώργο Κασιμάτη: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Την οργή σύσσωμης της πολιτείας αλλά και των κομμάτων...

Το δράμα της Καίτης Γκρέυ: Δεν θα μάθει ποτέ ότι πέθανε ο γιος της

Τις πιο τραγικές στιγμές ζει η οικογένεια της Αγγελικής...

Χαροπαλεύει ψάχνοντας κρεβάτι σε ΜΕΘ ο διπλά εμβολιασμένος Παναγιώτης Κελεσίδης

Μάχη με τον κορωνοϊό δίνει ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του...

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η ώρα της «λυπητερής»!

Αναρτώνται στην ΑΑΔΕ τα ποσά που πρέπει να αποδώσουν επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Βόμβα»! Ο γυναικολόγος της Παρθένας Κουτμερίδου κατηγορεί τον σύζυγό της

Θλίψη και οδύνη έχει σκορπίσει ο θάνατος της 42χρονης...

Κραυγή αγωνίας του Κωνσταντίνου Θεοδωρίδη για τον εξαφανισμένο γιο του: «Πού είσαι, Νικόλα μου;»

«Φυλακισμένος» σε σέκτα, σε κάποια χώρα της Σκανδιναβίας ο 22χρονος;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ