Ο Γιώργος Τσούκαλης αποκαλύπτει: Η μαφία του «λευκού κολλάρου» και το λαμπερό θύμα της showbiz

Η «Κόζα Νόστρα» της τεράστιας απάτης είχε απλώσει τα πλοκάμια της σε Ελλάδα και Κύπρο με τα θύματα να «κλαίνε» χιλιάδες ευρώ

Συντάκτης: Newsroom

Ενα από τα κεφάλια της «Λερναίας Υδρας» των οικονομικών απατεώνων που δρουν μέσα από τηλεφωνήματα και διαδικτυακές δήθεν επενδυτικές πλατφόρμες «έκοψαν» η Europol και ο Eurojust, έπειτα από διακρατική επιχείρηση με τη συνεργασία ευρωπαϊκών διωκτικών Αρχών, μεταξύ των οποίων και η Αστυνομία Κύπρου.

Η εξάρθρωση της συγκεκριμένης πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης όχι μόνο έχει και ελληνικό αντίκτυπο, καθώς στα δίχτυα τους παγιδεύτηκαν τουλάχιστον δύο Ελληνες, οι οποίοι απώλεσαν τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά δικαιώνει μέχρι κεραίας τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Epsresso» και την έρευνα του κορυφαίου ιδιωτικού ερευνητή Γιώργου Τσούκαλη, στο γραφείο του οποίου έχουν απευθυνθεί δεκάδες θύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το χτύπημα στην «Κόζα Νόστρα» της οικονομικής και διαδικτυακής απάτης επετεύχθη ύστερα από την επιχείρηση της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol και του οργανισμού Eurojust της Ε.Ε. για τη δικαστική συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή της κυπριακής Αστυνομίας και αστυνομικών και δικαστικών Αρχών από τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία της Κύπρου, το κουβάρι ξετυλίχθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης απέσπασαν από Γερμανούς δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 15.000.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας περίπου 250 λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα! Ετσι στήθηκε η στελεχωμένη με ειδικούς εμπειρογνώμονες διακρατική task force, η οποία με ταυτόχρονες επιχειρήσεις στο Κίεβο, στη Λεμεσό και τη Σόφια προχώρησε σε συλλήψεις υπόπτων βάσει ευρωπαϊκών ενταλμάτων. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ένας 54χρονος Κύπριος, ο ρόλος του οποίου θεωρείται κομβικός.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στη Βουλγαρία και την Ουκρανία, ανακρίθηκαν 17 Βούλγαροι και κατασχέθηκαν τηλέφωνα και υπολογιστές που ξεψαχνίζονται, ενώ ανακτήθηκαν δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών και ηλεκτρονικά αρχεία, τα οποία επίσης θα μπουν στο μικροσκόπιο της έρευνας.

«Αλλη μια παρτίδα κερδήθηκε»

«Αλλη μια παρτίδα σκάκι με τους κακοποιούς του λευκού κολάρου κερδήθηκε. Τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν πριν από μήνες σε κύκλωμα που αποσπούσε χρήματα μέσω υποτιθέμενων διαδικτυακών επενδύσεων από ανυποψίαστους συμπατριώτες μας, αλλά και από Γερμανούς, Ιταλούς και κατοίκους χωρών των Βαλκανίων, επιβεβαιώθηκαν απόλυτα» τόνισε ο Γιώργος Τσούκαλης, που είχε αναλάβει την έρευνα αρκετών τέτοιων υποθέσεων. Επειτα από αυτή την επιτυχία των διωκτικών Αρχών, ο γνωστός ερευνητής νιώθει δικαιωμένος που επαληθεύτηκαν οι πληροφορίες του, αλλά και ικανοποιημένος, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση η εξάρθρωση αυτών των κυκλωμάτων. Αλλωστε, το εύρος της συγκεκριμένης οργάνωσης των απατεώνων του «λευκού κολάρου» προκαλεί ίλιγγο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Epsresso», μεταξύ των θυμάτων της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης είναι ένας Κύπριος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού στη μεγαλόνησο και το Λονδίνο, ο οποίος, παρά την εμπειρία του στις οικονομικές συναλλαγές, πείστηκε να επενδύσει και τελικά απώλεσε 480.000 δολάρια! Επίσης, θύμα των απατεώνων έπεσε μια Ελληνίδα που έκανε στο παρελθόν καριέρα στην εγχώρια show biz και πλέον είναι εγκατεστημένη οικογενειακώς στην Κύπρο, η οποία έχασε το ποσό των 170.000 ευρώ! Παράλληλα, μεγάλος αριθμός θυμάτων έχει εντοπιστεί στην Ισπανία.

«Δεν γνωρίζουμε για την ώρα αν μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται άτομα από την Ελλάδα. Στη χώρα μας, όμως, είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων τέτοιων κυκλωμάτων, καθώς αρκετοί αποκρύπτουν ακόμα και από την οικογένειά τους ότι η περιουσία τους έκανε φτερά στο όνομα μια υποτιθέμενης επένδυσης. Απροσδιόριστο είναι και το ύψος των κεφαλαίων που έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό μέσω αυτής της απάτης» αναφέρει στην «Espresso» ο κ. Τσούκαλης.

Με δόλωμα διαδικτυακές διαφημίσεις για ευκαιρίες επενδύσεων

Οπως έκανε γνωστό η Europol, το μαφιόζικο δίκτυο δρούσε το διάστημα μεταξύ Μαΐου του 2019 και Σεπτεμβρίου του 2021 και οι απατεώνες προσέγγιζαν επίδοξους επενδυτές με δόλωμα διαδικτυακές διαφημίσεις για ευκαιρίες επενδύσεων μέσω πλατφόρμας στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, μία ουκρανική εταιρία έστησε δύο τηλεφωνικά κέντρα στη Βουλγαρία. Σε αυτά είχαν προσληφθεί περίπου 100 άτομα, τα οποία «βομβάρδιζαν» τους ανυποψίαστους επενδυτές με υποσχέσεις για μεγάλα κέρδη, ωθώντας τους να καταθέτουν τεράστια ποσά στο... ανύπαρκτο χαρτοφυλάκιό τους!

Οπως έχει γράψει κατ' επανάληψη η «Espresso», οι τηλεφωνητές επικοινωνούσαν με τους ενδιαφερομένους και τους έπειθαν με αριστοτεχνικό τρόπο ότι είναι οι οικονομικοί τους σύμβουλοι, τους οποίους πρέπει να εμπιστεύονται με κλειστά μάτια. Μάλιστα, τα «κεφάλια» της εγκληματικής οργάνωσης είχαν φροντίσει να αποκρύψουν από αρκετούς τηλεφωνητές ότι συμμετέχουν σε μια τεράστια επιχείρηση απάτης, πείθοντας και αυτούς ότι εργάζονται σε νόμιμο επενδυτικό σχήμα! Στη συνέχεια, όταν «δάγκωναν» τους ενδιαφερομένους, τους εμφάνιζαν στα ψεύτικα χαρτοφυλάκιά τους κέρδη τα οποία φυσικά ποτέ δεν έπαιρναν στα χέρια τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στη Γερμανία είναι υπό έρευνα 246 υποθέσεις εξαπάτησης!

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι τόσο καλά οργανωμένοι οικονομικοί απατεώνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο της Europol έχουν μπει βάσει σοβαρών στοιχείων ένα πρώην υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος χώρας των Βαλκανίων και ο γιος ενός πρώην ηγέτη άλλης βαλκανικής χώρας, η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα «δύσκολη» στο να προσκομίζει στοιχεία, άγνωστο γιατί. Επίσης, εμπλέκονται δύο υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών στα Βαλκάνια, οι οποίοι φέρεται ότι εντόπιζαν τους κατάλληλους στόχους. Οι υψηλόβαθμοι τραπεζικοί είχαν πρόσβαση σε λογαριασμούς πελατών κι έτσι γνώριζαν την οικονομική επιφάνεια των υποψήφιων θυμάτων, ενώ συχνά είχαν και προσωπική επαφή μαζί τους, κι έτσι ήταν σε θέση να κρίνουν ποιος ήταν πιο εύπιστος. Αφού έδιναν το σήμα και τα απαραίτητα στοιχεία, ξεκινούσε η τηλεφωνική επίθεση. Οι ικανότητες ελιγμού των απατεώνων ήταν ανεξάντλητες!

«Σε ορισμένα από τα θύματα που “επένδυαν” π.χ. 5.000 ευρώ, τους έδιναν μέσα στον χρόνο 1.200-1.300 ευρώ ως απόδοση, κάνοντάς τους να νιώσουν εμπιστοσύνη και να επανατοποθετήσουν στη συνέχεια δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι σε ένα θύμα έβαλαν απόδοση κερδών δύο φορές μέσα σε έναν μήνα, πείθοντάς τον στη συνέχεια να επενδύσει το... δεκαπλάσιο ποσό, που τελικά έχασε!» εξηγεί ο έμπειρος ερευνητής.

Η πρόσφατη επιτυχία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η εξάρθρωση τέτοιων κυκλωμάτων, που απλώνονται διεθνώς και σε χώρες με διαφορετικό νομικό πλαίσιο, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η τελευταία μεγάλη επιτυχία με ελληνικό ενδιαφέρον ήταν τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων για απάτες με το πρόσχημα της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με όσα είχε κάνει γνωστά η ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες εμπλέκονταν σε 11 υποθέσεις, από τις οποίες είχαν καταφέρει να αποσπάσουν συνολικό ποσό 460.000 ευρώ! Η μέθοδος ήταν η... κλασική, δηλαδή, αρχικά προσέγγιζαν τηλεφωνικά τα θύματα παριστάνοντας τους εξειδικευμένους χρηματοοικονομικούς και επενδυτικούς συμβούλους για λογαριασμό χρηματιστηριακής εταιρίας του εξωτερικού. Αφού κέρδιζαν την εμπιστοσύνη τους, αποσπούσαν χρηματικά ποσά για επενδύσεις, που ωστόσο δεν είχαν πραγματικό αντίκρισμα. Μάλιστα, για να δείξουν νομιμοφανείς, δήλωναν ως έδρα της επιχείρησης μία διεύθυνση στην Αθήνα, η οποία ήταν ανύπαρκτη! Επίσης, μετέφεραν τακτικά σε διαφορετικές διευθύνσεις εντός της Αττικής το call center, ώστε να μην εντοπίζεται από τις Αρχές.

«Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο διοικητής της Βασίλης Παπακώστας έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι' αυτή τη μάστιγα και κάνουν μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί η άκρη του νήματος, ώστε να ξηλωθεί ο ιστός της απάτης. Δεκάδες υποθέσεις συμπολιτών μας που έχουν φτάσει στο γραφείο μας ερευνώνται από τη Δίωξη, ωστόσο, απαιτούνται πολύμηνες έρευνες και ανταλλαγή στοιχείων με διωκτικές Αρχές του εξωτερικού για να επιτευχθεί ένα χτύπημα σε κύκλωμα» εξηγεί ο κ. Τσούκαλης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει τη βεβήλωση του Τζαμιού στο Πίλημα Ξάνθης

Το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει, δια στόματος του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιώργου Καλαντζή, τη βεβήλωση του Τζαμιού στο χωριό Πίλημα της Ξάνθης.Σε ανακοίνωση...

Τεράστια έκρηξη στην σχολική βία στην Ελλάδα!

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Η Β. Εύβοια μετρά τις πληγές της!

Απελπιστικές εικόνες μέσω ανατριχιαστικού βίντεο

Τη δόξα του Κυριάκου εζήλωσε ο Άδωνις

Του Όφι Ιοβόλου Αυτή η άτιμη η ιστορία με τους κύκλους της.Θα θυμάστε προφανώς το σκάνδαλο με το τηλεφωνικό κέντρο που πήρε ο Κυριάκος από...

Τι λέει ο πατέρας του κρεοπώλη για το τραγικό δυστύχημα στο Μεσολόγγι

Σε κατάσταση σοκ παραμένει το Μεσολόγγι μετά τον φρικτό θάνατο της 50χρονης εργαζόμενης που διαμελίστηκε σε κρεοπωλείο την ώρα που προσπαθούσε να καθαρίσει τη μηχανή...

Βελτιώνεται ο καιρός την Κυριακή – Άνοδος της θερμοκρασίας

Βελτιώνεται ο καιρός από το απόγευμα της Κυριακής, 1ης Οκτωβρίου. Κατά τόπους βροχές θα σημειωθούν σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ,...

Υπό έλεγχο τέθηκαν δύο πυρκαγιές στη Ροδόπη

Υπό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Παγούρια Ροδόπης.Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε...

Η στιγμή που χείμαρρος μπαίνει στο ισόγειο σπίτι οικογένειας με μωρό στον Βόλο!

Σε ένα καθηλωτικό βίντεο από τον Βόλο, που χτυπήθηκε ανελέητα τόσο από την κακοκαιρία Daniel όσο και από την κακοκαιρία Elias, χείμαρρος εισβάλλει σε...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 54χρονου σεκιουριτά – Τέσσερις συλλήψεις

Στην εξιχνίαση της δολοφονίας του 54χρονου σεκιουριτά σε φωτοβολταϊκό πάρκο εντός του ΧΥΤΑ Φυλής προχώρησε η Αστυνομία.Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης...

Ο Αλβανός ληστής με το σκεπάρνι που σκόρπιζε τον τρόμο στην Θεσσαλονίκη – Συγκλονιστικά...

Τον τρόμο σκορπούσε ληστής στην Θεσσαλονίκη που εισέβαλλε στα καταστήματα με σκεπάρνι και όπλα, απειλώντας προκειμένου να αποσπάσει τις εισπράξεις. Ο δράστης μπούκαρε στα...

Φωτιά στο Νέο Ηράκλειο αποκάλυψε το κρησφύγετο συμμορίας – Έκλεβαν αυτοκίνητα και πωλούσαν τα...

Eξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε κλοπές αυτοκινήτων και αφού τα αποσυναρμολογούσε, διέθετε τα εξαρτήματα μέσω εταιρείας που δραστηριοποιείται στην πώληση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών. Η πυρκαγιά που...

Σκοπιανό περιπολικό μπήκε δύο χιλιόμετρα μέσα στη χώρα μας!

Οργιάζει η λαθρoθηρία σε περιοχή Natura από Σκοπιανούς που έχουν ακόμα και πολεμικά τυφέκια

Μεγάλη φωτιά σε αποθήκη στον Βόλο – Βρίσκεται κοντά σε βενζινάδικο

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, το απόγευμα του Σαββάτου σε αποθήκη στον Βόλο, η οποία βρίσκεται κοντά σε βενζινάδικο.Σύμφωνα...

Η απίστευτη δικαιολογία οδηγού για το παράνομο παρκάρισμα και το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Κοζάνη

Ένα παράνομο παρκάρισμα και το κυκλοφοριακό χάος που προκλήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου κινητοποίησε την Τροχαία στην Κοζάνη. Μια κυρία άφησε το αυτοκίνητό της...

Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσαν 19χρονη στη μέση του δρόμου

Αναστάτωση επικράτησε το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, μετά από σοβαρό επεισόδιο με τραυματισμό στην περιοχή Συκιές.Στις 17:40 σήμανε συναγερμός στην Άμεση Δράση για...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο πρωτοσέλιδο των New York Times η αποκάλυψη-«βόμβα» για τον Άδωνι και τα δωράκια από τη Huawei!

Σε περίοπτη θέση η υπόθεση δωροληψίας με «κορυφαίο Έλληνα υπουργό»

Το επικό προεκλογικό σποτ υποψήφιου δημοτικού συμβούλου στην Πτολεμαΐδα

Το προεκλογικό βίντεο του Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου στην Πτολεμαΐδα, δεν είναι μόνο ευφυές. Είναι επικό! Ένα είναι σίγουρο: όποιος δει το σποτ του...

Μπιλ Γκέιτς: «Ανοησία το να φυτεύεις δέντρα»!

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η δήλωση του Μπιλ Γκέιτς ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς πως το να φυτεύει κανείς δέντρα για να σταματήσεις την κλιματική...

Στέγαστρο Καλατράβα: Άλλη μία απόδειξη ότι ο Μητσοτάκης καταστρέφει την Ελλάδα με δόλο

Δεν έχει πλέον ούτε το ακαταλόγιστο, ούτε την δικαιολογία της ανικανότητας

Φρικτός θάνατος σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι: Γυναίκα καθάριζε την μηχανή του κιμά και διαμελίστηκε

Συγκλονίζει το δυστύχημα σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι, όπου μια εργαζόμενη βρήκε τραγικό θάνατο όταν η μηχανή του κιμά την διαμέλισε. Η άτυχη γυναίκα το...

Σοκαρισμένο το Μεσολόγγι από τον θάνατο της γυναίκας από κρεατομηχανή: «Η κόρη της φώναζε βοήθεια»

«Μουδιασμένο» είναι ακόμα το Μεσολόγγι από τον σοκαριστικό θάνατο μιας 50χρονης χθες η οποία διαμελίστηκε μπροστά στα μάτια της κόρης της προσπαθώντας να καθαρίσει...

Απόρησαν και οι επιστήμονες για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ – Πώς αντέδρασε το Twitter

«Αν ήταν σοβαρό πρόβλημα τώρα ανακαλύφθηκε;», λέει ο καθηγητής Π. Καρύδης
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ