Στα «δίχτυα» της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων το «Eirini 1» – Το θρίλερ της εξαφάνισής του

Εντοπίστηκε από παρατηρητήριο του Πολεμικού Ναυτικού να κινείται «με απενεργοποιημένο σύστημα αναγνώρισης» και «σβηστά φώτα ναυσιπλοΐας»...

Must Read

Έρευνα για την απόδοση ευθυνών σε επιτελείς του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, αλλά και του Τελωνείου Ρόδου διενεργούν 8 επιτελείς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για την υπόθεση με το λαθρεμπορικό πλοίο «Eirini 1», το οποίο, τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, διέφυγε ανενόχλητο, με κατεύθυνση τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

Οι «αδιάφθοροι» ερευνούν από την Κυριακή το όλο ζήτημα που έχει προσλάβει διαστάσεις και σε πανελλαδικό επίπεδο, λόγω και της ολιγωρίας που υπήρξε, αναδύοντας… οσμή σκανδάλου εφάμιλλου με εκείνο του περίφημου «Noor 1», καθώς, παρά το γεγονός ότι ο απόπλους του πλοίου είχε απαγορευτεί ρητώς, ουδείς γνωρίζει αν η απαγόρευση αυτή συνοδευόταν από την απαραίτητη φύλαξη.

Το «Eirini 1» είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Ρόδου τον Ιούλιο του 2021, οπότε και ελέγχθηκε από το Λιμενικό, που διαπίστωσε ότι δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, την ώρα που μερικούς μήνες πίσω, και πιο συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου του 2021, στο λιμάνι της Βαλέτας στη Μάλτα, σε αντίστοιχο έλεγχο, τού είχαν βεβαιωθεί 28 σοβαρές παραβάσεις από Μαλτέζους επιθεωρητές, με αποτέλεσμα να του απαγορευτεί ο απόπλους για 31 μέρες.

Μεταξύ πολλών άλλων, διαπίστωσαν πως το πλοίο παρουσιάζει σοβαρές ζημιές στο κύτος του, κάτι που εγείρει σοβαρό ζήτημα αξιοπλοΐας. Μιλάμε, άλλωστε, για πλοίο 30 ετών. Ωστόσο, παρά τις διαπιστώσεις των ελεγκτών στη Βαλέτα, η εικόνα που εμφανίζεται να παρουσιάζει το πλοίο μόλις πέντε μήνες αργότερα στη Ρόδο είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι εκεί λιμενικοί που το εξετάζουν δεν βρίσκουν τίποτε μεμπτό. Ως εκ τούτου, το πλοίο παίρνει πιστοποιητικό ότι όλα είναι εντάξει.

Το «Eirini 1» επέστρεψε στο λιμάνι της Ρόδου στις 30 Νοεμβρίου 2021, αλλά, αυτή τη φορά, στην κεντρική υπηρεσία της ΑΑΔΕ έχει φτάσει πληροφορία, σύμφωνα με την οποία το εν λόγω πλοίο φέρεται να εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου. Από την Κεντρική Υπηρεσία της ΑΑΔΕ και την ειδική υπηρεσία που παρακολουθεί τη διέλευση τέτοιων πλοίων δίνεται εντολή να ξεκινήσει συντονισμένος έλεγχος. Πράγματι, το κλιμάκιο που αφίχθη στη Ρόδο διενήργησε αυτοψία μαζί με άντρες του Λιμενικού. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το πλοίο εμφάνιζε δεξαμενή λυμάτων ή πόσιμου ύδατος, αλλά στην πραγματικότητα διέθετε δεξαμενές πετρελαίου για να πραγματοποιεί λαθρεμπόριο, ενώ εντοπίζονται τόνοι λαθραίων καυσίμων.

Το πλοίο δεσμεύεται από τις λιμενικές αρχές και δίνεται εντολή να απαγορευτεί ο απόπλους του. Παράλληλα, δίνεται εντολή από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου Μαρία Παπαγιαννίδου να υποβληθεί μήνυση για λαθρεμπορία, να κατασχεθεί το πλοίο και να γίνουν συλλήψεις από τις λιμενικές αρχές. Ωστόσο, καμία από τις εισαγγελικές εντολές δεν διεκπεραιώθηκε και τα ξημερώματα της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου το πλοίο έφυγε ανενόχλητο από τη Ρόδο, με κατεύθυνση προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Κατά τη φυγή του εντοπίστηκε από παρατηρητήριο του Πολεμικού Ναυτικού και ενημερώθηκε το λιμενικό. Το πλοίο φέρεται να κινείται «με απενεργοποιημένο σύστημα αναγνώρισης» και «σβηστά φώτα ναυσιπλοΐας». Σκάφος του λιμενικού καταδιώκει το πλοίο και ρίχνει προειδοποιητικές βολές.

*πηγή:www.dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This