ΑΡΧΙΚΗΕΛΛΑΔΑΈκρηξη σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους: Πρόταση απαλλαγής για Ρωμανό - Βαρύ κατηγορητήριο για τις γυναίκες

Έκρηξη σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους: Πρόταση απαλλαγής για Ρωμανό – Βαρύ κατηγορητήριο για τις γυναίκες

Τι είπε η εισαγγελέας

Την απαλλαγή τριών εκ των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Ρωμανός, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αλεξάνδρα Πίσχοινα, στη δίκη για την έκρηξη που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2024 σε διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους. Αντίθετα, εισηγήθηκε την ενοχή δύο γυναικών κατηγορουμένων.

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε την υπόθεση «ιδιαίτερα δυσχερή και λεπτή», επισημαίνοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν επιτρέπουν ενιαία και ασφαλή κρίση για όλους τους εμπλεκόμενους.

Τα στοιχεία για τον Νίκο Ρωμανό

Αναφερόμενη στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, η εισαγγελέας σημείωσε ότι η κατηγορία σε βάρος του βασίστηκε σε δακτυλικό αποτύπωμα που εντοπίστηκε σε σακούλα. Ωστόσο, όπως τόνισε, στο ίδιο αντικείμενο βρέθηκαν και άλλα αποτυπώματα που δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν.

Κατά την εκτίμησή της, το εύρημα αυτό δείχνει ότι η σακούλα πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε από περισσότερα του ενός άτομα και δεν αποτελεί στοιχείο που να αποδεικνύει αποκλειστική εμπλοκή συγκεκριμένου προσώπου. Παράλληλα, έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας της απόδειξης, υπογραμμίζοντας ότι δεν προκύπτει με σαφήνεια οργανωμένη συμμετοχή πολλών ατόμων στη μεταφορά αντικειμένων.

Επιπλέον, η εισαγγελέας ανέφερε ότι από την εικόνα της υπόθεσης δεν προκύπτει συμπεριφορά που να παραπέμπει σε πανικό ή προσπάθεια συγκάλυψης από την πλευρά των κατηγορουμένων, στοιχείο που –όπως είπε– ενισχύει τις αμφιβολίες ως προς την ενοχή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για παρόμοιους λόγους εισηγήθηκε την απαλλαγή και τρίτου κατηγορουμένου, κρίνοντας ότι η εμπλοκή του περιορίζεται σε παρουσία σε συγκεκριμένη συνάντηση, χωρίς αποδείξεις ενεργούς συμμετοχής σε παράνομες πράξεις.

Οι δύο γυναίκες και το κατηγορητήριο

Αντίθετα, για δύο γυναίκες κατηγορούμενες η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους, εκτιμώντας ότι από τα στοιχεία προκύπτει συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και εμπλοκή σε πράξεις σχετικές με κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και όπλων.

Κατά την αγόρευσή της, αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ των κατηγορουμένων και του Κυριάκου Ξυμητήρη, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την έκρηξη, σημειώνοντας ότι οι επαφές τους ξεκινούν από το 2018 στο Βερολίνο και συνεχίστηκαν και στην Ελλάδα.

Το διαμέρισμα και τα ευρήματα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο διαμέρισμα όπου σημειώθηκε η έκρηξη, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την εισαγγελέα ως «ιδανικό κρησφύγετο», λόγω της θέσης και της πρόσβασής του σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Η ίδια υποστήριξε ότι η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία, ενώ σημείωσε πως μία εκ των κατηγορουμένων φαίνεται να είχε γνώση του διαμερίσματος από παλαιότερα, στοιχείο που –κατά την εκτίμησή της– υποδηλώνει εξοικείωση με τον χώρο.

Τέλος, απέρριψε ισχυρισμούς περί φιλοξενίας τρίτων προσώπων, ενώ από την ανάλυση τηλεφωνικών δεδομένων προέκυψαν δύο συνδέσεις που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης ευρύτερου κύκλου εμπλεκομένων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης