Κυριακή 13/6/2021

Σχολικές καθαρίστριες: «Δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες, με μισθούς πείνας και χωρίς μέτρα προφύλαξης»

Περισσότερες ώρες, με τους ίδιους πενιχρούς μισθούς και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, παλεύουν ενάντια στον κορωνοϊό οι περίπου 9.500 χιλιάδες σχολικές καθαρίστριες, που απασχολούνται με συμβάσεις έργου, τώρα που τα σχολεία άνοιξαν πάλι.

Οπως αναφέρει στην «Espresso» η πρόεδρος του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας Μαρία Κοσμίδου: «Σύμφωνα με τη σύμβασή τους, οι καθαρίστριες πρέπει να είναι στο σχολείο μία ώρα πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Αυτή τη στιγμή με εγκύκλιο από το υπουργείο Εσωτερικών τούς ζητούν να είναι από τα πρωινά εκεί, ώστε να καθαρίζουν στις τάξεις στα διαλείμματα».

Ωστόσο, η εγκύκλιος παραβλέπει το γεγονός ότι οι καθαρίστριες βάσει της σύμβασής τους απασχολούνται σε συγκεκριμένες αίθουσες και αμείβονται αντίστοιχα, ενώ ζητά να δουλεύουν περισσότερες ώρες με τα ίδια χρήματα, που σε πολλές περιπτώσεις είναι λιγότερα από 300 ευρώ!

Για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον ιό, η κυρία Κοσμίδου αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δήμοι δεν έχουν μεριμνήσει να δώσουν ούτε μάσκες στις καθαρίστριες, με αποτέλεσμα να τις αγοράζουν οι ίδιες. Την ίδια στιγμή, εκτός από τις εξοντωτικές συνθήκες, οι καθαρίστριες δέχονται και εκφοβισμό από ορισμένους διευθυντές. Όπως λέει η Μαρία Κοσμίδου: «Μία διευθύντρια είπε σε μια καθαρίστρια: Αν γίνει κάτι μέσα στο σχολείο, θα φταις εσύ».

Αυτό που ζητούν οι καθαρίστριες είναι μια τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να θέσουν εκ νέου τα ζητήματα που τις απασχολούν και κυρίως να ενημερωθούν για τι θα γίνει με τις συμβάσεις τους, που λήγουν στις 30 Ιουνίου, ώστε να ξέρουν αν θα γυρίσουν στη δουλειά τους τον Σεπτέμβριο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ