Τρίτη 15/6/2021

Σπάνιο όσο και επικίνδυνο είδος τσούχτρας με πλοκάμια μήκους 2 μέτρων(!), εντοπίστηκε στις ακτές της Κρήτης

Ο εντοπισμός ενός ασυνήθιστου και ιδιαίτερα επικίνδυνου είδους τσούχτρας στις ακτές της Ιεράπετρας και της Σητείας έχει αναστατώσει τους κολυμβητές κι έχει σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα της Κρήτης.

Για την κατάσταση αυτή μίλησε στο Ράδιο Λασίθι ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Επαμεινώνδας Χρήστου, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι τσούχτρες αυτές απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, αφού πρόκειται για το είδος Pelagia noctiluca το οποίο προκαλεί προβλήματα όπου εμφανίζεται, τόσο λόγω των μεγάλων πληθυσμών που δημιουργεί το συγκεκριμένο είδος όσο και από το αρκετά έντονο τσίμπημα που προκαλεί.

Πρόκειται για ένα είδος που συνηθίζει να αναπαράγεται στα ανοιχτά της θάλασσας και να σχηματίζει κοπάδια, τα οποία έχουν την τάση να φτάνουν μέχρι τις ακτές, γεγονός που δεν συμβαίνει με τα συνηθισμένα είδη τσούχτρας.

Μάλιστα, τα πλοκάμια της, τα οποία είναι διάφανα μέσα στο νερό, μπορεί να φτάσουν σε μήκος έως και τα δύο μέτρα, γεγονός που της επιτρέπει να τσιμπήσει κάποιον από μεγάλη απόσταση!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ