Κυριακή 13/6/2021

Ανίχνευση του κορωνοϊού στο «πι και φι» με φτηνό τεστ, από Έλληνες επιστήμονες (video)

Πώς θα σας φαινόταν να φυσούσατε σε μια συσκευή όπως αυτές που κάνουν τα αλκοτέστ οι αστυνομικοί στον δρόμο και μέσα σε λίγα λεπτά το μικρό φορητό μηχάνημα να σας έδειχνε εάν είστε θετικός ή αρνητικός στο κορωνοϊό; Επιστημονική φαντασία; Οχι βέβαια!

Η επιστημονική ομάδα ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο από το εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Νανοϋλικών του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, έχει προτείνει αυτή τη λύση για τη γρήγορη ανίχνευση του κορωνοϊού SARS-CoV-2, με βάση μια τεχνολογία που υπάρχει και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην περίπτωση της νόσου Covid-19.

Η σχετική ιδέα συμμετείχε στον διαγωνισμό EUvsVirus Hackathon, που διοργανώθηκε στο τέλος Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, και ήταν μία από αυτές που διακρίθηκαν. Ήδη, οι λύσεις που αναδείχθηκαν νικήτριες προωθούνται για αξιοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας και θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στην νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα COVID, η οποία θα λειτουργήσει από το τέλος Μαΐου με στόχο να διευκολύνει τις διασυνδέσεις με τους τελικούς χρήστες, όπως τα νοσοκομεία, δίνοντας παράλληλα πρόσβαση σε επενδυτές, ιδρύματα και άλλους φορείς απ’ όλη την Ε.Ε. που παρέχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Η πρόταση του «Δημόκριτου» έχει τίτλο «Υποστρώματα SERS για την ανίχνευση του ιού σε εκπνεόμενα σωματίδια» και υποβλήθηκε στην κατηγορία «Γρήγορα τεστ χαμηλού κόστους».  Βασίζεται σε μια οπτική τεχνική ανίχνευσης μορίων -όπως πρωτεϊνών του ιού- με τη χρήση λέιζερ, που ονομάζεται SERS (Surface Enhanced Raman Scattering) και η οποία υλοποιείται ακόμα και με συσκευές χειρός. Μάλιστα, έχει ήδη ευρεία εφαρμογή, όπως για παράδειγμα στην ανίχνευση ναρκωτικών στα αεροδρόμια.

Η καινοτόμος ιδέα αφορά την προσαρμογή της τεχνικής για την ανίχνευση του κορωνοϊού και τη συλλογή του σε φίλτρα αέρα κατάλληλα τροποποιημένα με νανοσωματίδια. Η μέθοδος SERS είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και δίνει αποτελέσματα σε μερικά λεπτά, σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι ευελπιστούν ότι, αν γίνει δυνατή η αξιοποίησή της, τότε θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια και άλλους χώρους μαζικής συνεύρεσης πληθυσμού.

Μια αναλυτική περιγραφή της πρότασης, με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Νανοϋλικών του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του «Δημόκριτου», υπάρχει στη διεύθυνση https://devpost.com/software/sers4sars.

Δείτε το βίντεο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ