Τρίτη 15/6/2021

Καθηγητής Γώγος: Χρειάζονται υποδομές στα νησιά που θα υποδεχθούν τουρίστες και… κορωνοϊό (video)

Οάσεις διακοπών, τόσο για τον εσωτερικό, όσο και για τον εξωτερικό τουρισμό, αναμένεται να αποτελέσουν τα «καθαρά» από κορωνοϊό νησιά μας!

Όμως, αυτό, από τη μία, διασώζει τις τοπικές οικονομίες, από την άλλη, όμως, προκαλεί άμεσο κίνδυνο για επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Τα μικρά αλλά ακόμη και τα μεγαλύτερα νησιά έχουν περιορισμένες υποδομές Υγείας, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι ανύπαρκτες. Έτσι, μια μαζική άφιξη, που ενδεχομένως θα σημαίνει και πολλά κρούσματα, θα θέσει σε δοκιμασία τις νησιωτικές κοινωνίες, όπου ζουν αρκετοί ηλικιωμένοι.

Το «άνοιγμα» του τουρισμού πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα, μέριμνα και σχέδιο διαχείρισης μιας αύξησης κρουσμάτων, προειδοποιεί ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. «Μερικά νησιά είναι έτοιμα -ειδικά τα μεγάλα-, τα υπόλοιπα χρειάζονται αναπροσαρμογή, χρειάζεται κάποια διαδικασία να προετοιμαστούν, ώστε μεγάλα Κέντρα Υγείας να στελεχωθούν, να υπάρχουν γρήγορα τεστ σε περίπτωση κρουσμάτων και, κυρίως, να υπάρχει δυνατότητα αερομεταφορών, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα», είπε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

  • Δείτε την παρέμβαση του καθηγητή Γώγου:

Ρίσκο αντίστοιχο της «ανοσίας της αγέλης»

Υπενθυμίζεται ότι ο τουρισμός «ανοίγει», ωστόσο δεν θα γίνονται υποχρεωτικά τεστ στους ξένους τουρίστες, ούτε, φυσικά, θα μπαίνουν σε καραντίνα, παρά μόνο θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, αυτό σίγουρα είναι ένα μεγάλο ρίσκο, αντίστοιχο της «ανοσίας της αγέλης», την οποία η χώρα μας δεν επέλεξε.

Ο κ. Γώγος εξέφρασε δημόσια τον προβληματισμό του για το πώς θα αμυνθεί η χώρα μας απέναντι στα «εισαγόμενα κρούσματα» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί η Ελλάδα θα φορτωθεί και με τουρισμό πολύ και θα παρακολουθείται με κιάλια αυτή την εποχή».

Να αντέξουν τα μεγάλα νησιά που καλύπτουν τα μικρότερα, είναι το ζητούμενο για τον δήμαρχο Σύμης, Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, ο οποίος δήλωσε στη «δημοκρατία»: «Τα μικρότερα νησιά είναι ο ασφαλέστερος προορισμός. Όμως, αν έχουν κρούσματα, θα τα μεταφέρουν στα μεγαλύτερα. Αυτών των νησιών οι υποδομές Υγείας θα πρέπει να αντέξουν το βάρος που ενδεχομένως δεχτούν, γιατί καλύπτουν τόσο τον δικό τους τουρισμό, όσο και πλησιέστερων μικρότερων» είπε και κατέληξε ότι «στα μικρά νησιά δεν πρόκειται να υπάρξει ο κορεσμός που βλέπουμε, για παράδειγμα, στην Αθήνα».

Το οργανωμένο νοσοκομείο του νησιού και η επάρκεια σε εξοπλισμό και τεστ, δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας στον δήμαρχο Σάμου, Γιώργο Στάντζο, ο οποίος δηλώνει στη «δημοκρατία» ότι «δεν υπάρχει ανησυχία για τον τουρισμό, αν δεν γίνουν εκπτώσεις στις υγειονομικές υποδομές» και παράλληλα τονίζει: «Η οικονομία του νησιού στηρίζεται κατά 2/3 στον τουρισμό και, αν αυτός δεν υπάρξει, θα είναι οικονομική τραγωδία. Όμως, χρειάζεται μέτρο και οργάνωση και από τις επιχειρήσεις του νησιού».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ