Τρίτη 15/6/2021

Καθηγητής Παναγιωτόπουλος: «Δεν τελειώσαμε με τον ιό, επικίνδυνη η χαλάρωση, μπορεί να έρθει νέο κύμα πριν το Φθινόπωρο»

Καλά τα πήγαμε με τον κορωνοϊό, τα κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονται,  ωστόσο η χαλάρωση μπορεί να φέρει νέο κύμα, αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ένα κύμα που μάλλον δεν πρόκειται να αποφύγουμε τον Σεπτέμβριο, όπως προβλέπουν οι ειδικοί. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε χθες πως δεν αποκλείεται δεύτερο κύμα, ενώ και το μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Τάκη Παναγιωτόπουλο θεωρεί πολύ πιθανό πως ο Covid-19 θα έρθει ορμητικός ίσως και πριν από το Φθινόπωρο και μάλιστα δεν αποκλείει να ξαναμπούμε στην περιπέτεια του εγκλεισμού.

Ο καθηγητής μίλησε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και χτύπησε το καμπανάκι:

«Μπορεί να πάει εξαιρετικά καλά το θέμα του κορωνοϊού, αρκεί να εφαρμόζονται με συνέπεια τα ήπια μέτρα που έχουν δηλωθεί δηλαδή η απόσταση, η υγιεινή των χεριών κλπ. Διαφορετικά υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα: είτε μεγάλο κύμα, είτε lockdown».

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, που συμπλήρωσε πως:

«Ασφαλώς πάμε καλά και έχουμε λίγα κρούσματα αλλά δεν τελειώσαμε μαζί του», παραπέμποντας στη διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η οποία δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου του δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Μάλιστα, τόνισε πως το δεύτερο κύμα μπορεί να έρθει και πριν το Φθινόπωρο: «Το γεγονός του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την μικρή κυκλοφορία του ιού, ωστόσο είναι σε κυκλοφορία».

Η χαλάρωση που υπάρχει πλέον, είναι αυτή που τρομάζει περισσότερο τον καθηγητή:  «Δεν έχουμε περισσότερο κίνδυνο από πριν μία εβδομάδα απλά υπάρχει μία χαλάρωση… Τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν το Φθινόπωρο, ειδικά η τήρηση αποστάσεων και η υγιεινή των χεριών».

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος έδειξε θετικός στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, υποστηρίζοντας πως υπάρχει τρόπος να ανοίξουν με ασφάλεια και ο τρόπος αυτός είναι να ανοίξουν με την τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί και θα δοθούν λεπτομερέστερα και είναι πολύ καλός καιρός για να ανοίξουν τα σχολεία.

Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, είπε πως η έμφαση θα δοθεί στις μικρές ομάδες που δεν αναμειγνύονται ούτε στο διάλειμμα ούτε σε άλλες δραστηριότητες, καθώς είναι δύσκολο να κρατηθούν αποστάσεις ειδικά μεταξύ δασκάλων και παιδιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παναγιωτόπουλο και ο Σωτήρης Τσιόδρας που προειδοποίησε ότι «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας» και πως είναι βέβαιο ότι θα έρθει το δεύτερο κύμα του ιού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC.

«Το απαγορευτικό οδήγησε σε μείωση των λοιμώξεων σε πάρα πολλές χώρες» διευκρίνισε και τόνισε ότι οι μεγαλύτερες μεταδόσεις της νόσου καταγράφηκαν σε κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια και θέρετρα σκι. «Όλα τα παραπάνω διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία, οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν εκεί, σύμφωνα με το ECDC» είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγουμε τον συνωστισμό».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο του κινδύνου μετάδοσης του Covid-19 από τους τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι τίποτε δεν είναι προδιαγεγραμμένο και μάλιστα ξεκαθάρισε πως, εάν απαιτηθεί, «θα επανέλθουν τα μέτρα όπου χρειαστεί».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ