Την άμεση επαναλειτουργία των καταδυτικών κέντρων, των ναυαγοσωστικών σχολών και των σχολών εκμάθησης χειρισμού ταχυπλόων από τη Δευτέρα 25 Μαΐου, ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου, καθώς, στο ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής λειτουργίας τους, κινδυνεύουν με οικονομικό αφανισμό.
Η επαναλειτουργία είχε αποφασιστεί για την περασμένη Πέμπτη και ενημέρωσαν με έκτακτη διαφημιστική καμπάνια τους πελάτες τους για τα προγραμματισμένα γκρουπ. Ωστόσο, η παράταση του «λουκέτου» που ανακοινώθηκε στη 1 τα ξημερώματα, τους αιφνιδίασε.
«Έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα. Η απόφαση αναστολής λειτουργίας των Σχολών Ναυαγοσωστικής, ανέφερε ως ημερομηνία την 20η Μαΐου. Ενημερώσαμε τους πελάτες μας και προγραμμάτισαν το ταξίδι τους στην Αθήνα, καθώς πολλοί έρχονται από την επαρχία, για να παρακολουθήσουν τις εκπαιδεύσεις που θα ξεκινούσαν την 21η Μαΐου. Παραλάβαμε το πρωί της 21ης Μαΐου το ΦΕΚ για παράταση της αναστολής λειτουργίας μας ως και τις 24 Μαΐου, χωρίς να έχουμε καμία προηγούμενη ειδοποίηση», επισημαίνει η διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής (ΠΑΣΧΝΑ) Βάνια Βήχου.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας, επισημαίνει ότι 280 καταδυτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα απασχολούν πάνω από 2.000 εργαζόμενους.
«Οι επιχειρήσεις μας παραμένουν αδικαιολόγητα πλέον κλειστές, οδηγώντας μας σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ η παγκόσμια καταδυτική κοινότητα έχει ήδη καταρτίσει υγειονομικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των καταδυτικών επιχειρήσεων παγκοσμίως, την περίοδο της πανδημίας. Οδηγίες που έχουν δημιουργηθεί από διεθνείς Οργανισμούς κύρους και εξειδικευμένους στο αντικείμενο γιατρούς του εξωτερικού, ώστε οι καταδυτικές επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργούν, εξασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό την ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού τους», επισημαίνουν.
Η απουσία ναυαγοσωστικής κάλυψης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των λουόμενων
Όταν ο Σύνδεσμος προσπάθησε να συναντήσει την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, δεν του επιτράπηκε η είσοδος και έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Με το άρθρο 48 του νομοσχεδίου για τις «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», που ψηφίστηκε από την Βουλή την Παρασκευή, μειώνεται κατά έναν μήνα η ναυαγοσωστική κάλυψη σε παραλίες, θέτοντας σε κίνδυνο ζωής του λουόμενους.
«Η ναυαγοσωστική κάλυψη είναι απαραίτητη από 1ης Ιουλίου ως 30 Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει οι δήμαρχοι να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να χειριστούν το ζήτημα με εξαιρετική σοβαρότητα, γιατί η ναυαγοσωστική κάλυψη δεν είναι απλά μια ανάθεση έργου, αφορά κατά κύριο λόγο την ασφάλεια των κολυμβητών και των λουομένων», τονίζει η Βάνια Βήχου.
Πέρυσι καταγράφηκαν 200 πνιγμοί από την 1η Μαΐου ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ οι θάνατοι στη θάλασσα ήταν συνολικά 328. Οι παραλίες έχουν ανοίξει για τους λουόμενους από το περασμένο Σαββατοκύριακο και, εκτός από ελάχιστες οργανωμένες παραλίες που έχουν προχωρήσει σε ανάθεση με πρωτοβουλία δημάρχων, στις υπόλοιπες δεν υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των λουομένων.