Στα… κάγκελα οι ιδιοκτήτες που υπέστησαν μείωση ενοικίων – ΠΟΜΙΔΑ: «Ψίχουλα η αποζημίωση»

Must Read

Την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία θεσπίζεται η κάλυψη του ενός τρίτου των απωλειών που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν από τη μείωση των ενοικίων κατά 40%.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, πρόκειται για ανεπαρκή και κυριολεκτικά στενόκαρδη έκπτωση φόρου για τους εκμισθωτές που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν με κρατική εντολή το 40% των εσόδων από ενοίκια.

«Προφανώς δεν ικανοποιεί τις δικαιολογημένες προσδοκίες και τις πραγματικές ανάγκες των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας, ούτε αποκαθιστά το τρομακτικό πλήγμα που δέχτηκε η Κτηματαγορά και η ιδιωτική ακίνητη περιουσία στη χώρα μας, την ώρα που προσπαθούσε να ορθοποδήσει. Πρακτικά οι εκμισθωτές θα αποζημιωθούν μόνο για το 30% του εισοδήματος που έχασαν», σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους επισημαίνει πως το υπόλοιπο 70% αποτελεί υποχρεωτική απευθείας επιδότηση προς τους δικαιούχους μισθωτές επαγγελματικής στέγης και κατοικίας από τις τσέπες των ιδιοκτητών. Και προστίθεται στον πακτωλό των δισεκατομμυρίων από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια που διατίθενται για τη στήριξη των επιχειρήσεων, σε σύγκριση με τα οποία η φοροέκπτωση του 30% ισοδυναμεί -πραγματικά- με ψίχουλα.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η δίκαιη λύση για τους ιδιοκτήτες και την οικονομία είναι να υποχρεωθούν σε υπεύθυνη δήλωση, σε ειδική πλατφόρμα, όλοι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι επέβαλαν στους εκμισθωτές τους μειώσεις μισθωμάτων, χωρίς καμία μέχρι σήμερα τεκμηρίωση.

Επίσης, να αφαιρεθεί από τις φετινές φορολογικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών το 50% των περικοπών, να θεσπιστεί ουσιαστική έκπτωση στην εμπρόθεσμη καταβολή του ΕΝΦΙΑ 2020 και να μειωθούν κατά 40% οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για όλους τους φόρους του 2021.

Τι προβλέπει η διάταξη

Στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40%, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% μισθώματος (σ.σ.: δηλαδή το ένα τρίτο) των μηνών αυτών, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς την Εφορία από 31/7/2020 και μετά.

Για παράδειγμα, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων έχει χάσει 2.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου, εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης των μισθωμάτων κατά 40%, θα μπορεί να περιορίσει από τον Ιούλιο και μετά φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική υποχρέωση, συνολικού ύψους 667 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τη διάταξη, το ποσό που δεν εισπράχθηκε δεν συνιστά εισόδημα και κατ’ επέκταση δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτό, όμως, αφορά τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021.

Παράλληλα, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημιά, προβλέπεται αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους στην Εφορία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This