Μειωμένος κατά πέντε ή έξι φορές, σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από την πανδημία, πρέπει να είναι ο αριθμός των ατόμων μέσα σε μια πισίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Παράλληλα, καλό είναι οι ευπαθείς ομάδες να τις αποφεύγουν, ενώ τα παιχνίδια από πλαστικό ή αφρολέξ φαίνεται να μεταδίδουν ευκολότερα τον φονικό ιό.
Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει η ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αθηνά Μαυρίδου, σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο FM, επισημαίνοντας ότι ο ΕΟΔΥ συστήνει 5 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κολυμβητή, εξηγώντας, ωστόσο, ότι, για να συμβεί αυτό, απαιτείται να μειωθεί ο μέγιστος αριθμός κολυμβητών, τόσο μέσα στην πισίνα, όσο και στους βοηθητικούς χώρους.
Τα μόνα σημεία που φαίνεται να έχουν κίνδυνο, σύμφωνα με την κυρία Μαυρίδου, είναι τα παιχνίδια και διάφορα βοηθητικά εξαρτήματα, όπως τα σωσίβια και τα μαξιλαράκια, που συνήθως είναι από αφρολέξ ή από πλαστικό. «Σε αυτές τις δύο κατηγορίες υλικών ο ιός έχει αυξημένη αντοχή και δεν είναι ακόμη τεκμηριωμένη η αποτελεσματικότητα της απολύμανσης. Γι’ αυτό καλό είναι να μην υπάρχουν τέτοια είδη στις πισίνες», εξηγεί η καθηγήτρια.
Σε διαδικτυακή συζήτηση ειδικών επιστημόνων από πολλά ευρωπαϊκά κράτη και τις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχε η κυρία Μαυρίδου, αναφέρθηκε ότι πολλές χώρες έχουν μειώσει τον αριθμό των λουομένων: «Η Αυστρία έχει καθορίσει 6 τ.μ. ανά κολυμβητή, ενώ η Ολλανδία 10-12 τ.μ. ανά κολυμβητή».