4-7-2020

Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και προειδοποίησε τον Τούρκο Πρέσβη: “Να ξέρετε ότι, είμαστε προετοιμασμένοι”

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα στον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, με αφορμή τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων), σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

“Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση”, προειδοποίησε ο Νίκος Δένδιας.

Με πάτημα το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας με την Λιβύη, η Τουρκία χώρισε σε 24 οικόπεδα την περιοχή που αυτό καλύπτει και εκτείνεται από τις ακτές της Τουρκίας ως το σημείο που αρχίζει (με βάση αυτό) η ΑΟΖ της Λιβύης. Δηλαδή τα οικόπεδα U16 και U17, όπως τα έχει αριθμήσει η τουρκική κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι μέσα στα οικόπεδα υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται από έξι μίλια και πλέον ανατολικά της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και επικαλύπτουν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια

Σχετικά με τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ