Έπειτα από 16 χρόνια ερευνών, οι Αρχές εκτιμούν ότι κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τρία πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην εμπρηστική επίθεση στη Marfin, αξιοποιώντας συνδυασμό σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, παλαιότερου αποδεικτικού υλικού και εξειδικευμένων εγκληματολογικών αναλύσεων.
Η δικογραφία που οδήγησε στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης βασίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πραγματογνωμοσύνη 120 σελίδων, στην οποία αποτυπώνονται αναλυτικά τα ευρήματα της πολυετούς έρευνας.
Το υλικό που αποδείχθηκε καθοριστικό
Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της υπόθεσης φέρεται να είχε υλικό που είχε προκύψει από έρευνα της Αντιτρομοκρατικής το 2020 για διαφορετική υπόθεση που αφορούσε εκρηκτικές ύλες, καθώς και φωτογραφικό αρχείο που παραδόθηκε στις Αρχές το 2021 από φωτορεπόρτερ ο οποίος είχε καλύψει τα επεισόδια του 2010.
Αν και οι εικόνες δεν ήταν αρχικά υψηλής ευκρίνειας, εξετάστηκαν με σύγχρονα ψηφιακά μέσα και εξειδικευμένο λογισμικό, ενώ σε συνδυασμό με νεότερα στοιχεία πραγματοποιήθηκαν συγκριτικές αναλύσεις που, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συνέβαλαν στην ταυτοποίηση των υπόπτων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί συνέκριναν σωματομετρικά χαρακτηριστικά, ύψος, τρόπο κίνησης, ρουχισμό, υποδήματα και αξεσουάρ, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα φέρεται να δόθηκε σε ένα σακίδιο με τρία ζωγραφισμένα αστέρια, το οποίο εμφανίζεται τόσο σε παλαιότερες φωτογραφίες όσο και στο υλικό από την επίθεση.
Η εικόνα που σχημάτισαν οι Αρχές
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, στην επίθεση συμμετείχαν συνολικά 12 άτομα, τα οποία φέρεται να είχαν διακριτούς ρόλους κατά την εκτέλεση του σχεδίου.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι από τους πέντε ανθρώπους που φέρονται να είχαν άμεση συμμετοχή στον εμπρησμό έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί τρεις, δύο άνδρες ηλικίας 42 ετών που έχουν συλληφθεί και μία 46χρονη γυναίκα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στη Βρετανία.
Η δικογραφία αναφέρει ότι τα άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση φέρονται να έσπασαν την είσοδο του τραπεζικού καταστήματος, να έριξαν τουλάχιστον μία βόμβα μολότοφ στο εσωτερικό και να χρησιμοποίησαν εύφλεκτο υλικό, με αποτέλεσμα την ταχεία εξάπλωση της φωτιάς, ενώ στο κτίριο βρίσκονταν εργαζόμενοι.
Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εμπλοκής και άλλων προσώπων, ενώ θεωρούν ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ενισχύουν σημαντικά τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την πολύνεκρη επίθεση.
Δείτε επίσης:
- Marfin: Τι κρύβει το ανώνυμο e-mail η φωτογραφία του 2009 και η ομάδα των 12
- Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την υπόθεση Marfin – Νέα δεδομένα στην έρευνα






