2-7-2020

Η ΔΕΘ κάνει «λίφτινγκ» για τα 100ά της γενέθλια

Εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), κάτι που ικανοποίησε πλήρως το διοικητικό συμβούλιο της HELEXPO-ΔΕΘ, που επέμενε για αυτή την αλλαγή.

Είχε προηγηθεί μέσα στον Απρίλιο η έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου, κι έτσι στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να προχωρήσουν η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος και η έγκρισή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να προκηρυχθεί ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός που θα καθορίσει και την τελική μορφή της ανάπλασης.  Το 50% της έκτασης των 165 στρεμμάτων θα είναι χώροι πρασίνου και αναψυχής, κυρίως στο νότιο κομμάτι της έκτασης. Το εκθεσιακό κομμάτι θα επικεντρωθεί στο βόρειο τμήμα.

Ο στόχος είναι, το 2026, η ΔΕΘ να γιορτάσει τα 100 της χρόνια στον αναβαθμισμένο χώρο, ενώ ιδιοκτησιακά το πάρκο, το οποίο θα είναι 52 στρέμματα, θα παραμείνει στη ΔΕΘ-Helexpo, η οποία θα έχει την ευθύνη για την καθαριότητα, τη συντήρηση, τη φύλαξη, αλλά ξεκαθαρίστηκε από τους υπευθύνους της ΔΕΘ ότι θα είναι ανοιχτό στους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες.

«Θα κλείνει μόνο όταν υπάρχουν εκδηλώσεις, όπως η Διεθνής Εκθεση» αναφέρθηκε, ενώ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Κυριάκο Ποζρικίδη, στον ελεύθερο χώρο διατηρούνται ο Πύργος του ΟΤΕ, το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ), το περίπτερο της πρώην ESSO PAPPAS, καθώς και η πύλη-τόξο και το στέγαστρο της πλατείας ΧΑΝΘ, και προβλέπεται η κατασκευή ενός κτιρίου αναψυχής.

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αλλάξει και αλλάζει, και χαίρομαι που εγκρίθηκε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για τη ΔΕΘ-HELEXPO και ξεκινά αυτή η διαδικασία» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ