Πέμπτη 17/6/2021

Καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος: Πρέπει να αποφύγουμε το κακό σενάριο να «κλείσει» ο τουρισμός 

Για τα τρία σενάρια της εξέλιξης του κορωνοϊού μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή τα πράγματα είναι μεν αισιόδοξα όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα νέο κύμα το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι πιο ήπιο.

Εφιστά δε την προσοχή τόσο των πολιτών όσο και των επιστημόνων ότι το νέο κύμα νοσούντων θα είναι λίγο αυξημένο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο και εκφράζει την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα στις γειτονικές χώρες όπως τα Σκόπια.

Τα τρία σενάρια στα οποία αναφέρθηκε ο καθηγητής είναι:

  1. Συνέχιση της παρουσίας του ιού με μικρά κύματα τα οποία θα είναι λίγο μεγαλύτερα τον Σεπτέμβριο Οκτώβριο και μετά θα πέσουν πάλι όπως τώρα με ένα  ιό που θα κρατήσει την παρουσία του 24 – 48 μήνες συνολικά και στην συνέχεια θα γίνει ένας απλός ιός του αναπνευστικού.
  2. Να είναι πολύ μικρό το κύμα και να αρχίσει σιγά σιγά να σβήνει μέσω των μέτρων που παίρνουμε.
  3. Υπάρχει και το κακό σενάριο του δεύτερου ίδιου ή και μεγαλύτερου κύματος αλλά θα βρει την παγκόσμια κοινωνία καλύτερα προετοιμασμένη.

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων ο καθηγητής εξήγησε πως «ο ιός δεν εξαφανίστηκε στην Ξάνθη παραμένει σε διάφορες δομές της περιοχής εκείνης με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς μια μικρή ροή κρουσμάτων».

Παράλληλα ανέφερε πως «με την δυνατότητα τώρα που έχουμε να κάνουμε πολλά τεστ πρακτικά ελέγχουμε σχεδόν αντιπροσωπευτικά όλο τον πληθυσμό, ιδιαίτερα στις δομές αυτές σε αντίθεση με την ανεπάρκεια που υπήρχε στα τεστ στην αρχή της επιδημίας».

Μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στους γείτονες

Για το αν πρέπει να μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες ο ίδιος σημειώνει πως «πρέπει να μας ανησυχεί η εν γένει δραστηριότητα παγκοσμίως. Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο εκεί που ξεκίνησε έχουμε σαφώς μια γενικότερη μείωση κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ παραμένει η κατάσταση. Αλλά έχουμε όλη την Λατινική Αμερική που αρχίζει και φουντώνει στην Τουρκία μπήκαν σε καραντίνα 15 πόλεις. Στην Αίγυπτο αρχίζουν και εμφανίζονται εστίες καινούργιες. Στην Ινδία. Επομένως, είναι μια νόσος που υπάρχει». 

«Είμαστε επιφυλακτικοί και το καλοκαίρι με τον τουρισμό δημιουργεί ανησυχίες επιφυλακτικότητα και για αυτό τον λόγο γίνονται συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για να δούμε τον ασφαλέστερο τρόπο για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού χωρίς να σταματήσουμε την ροή των τουριστών», υπογράμμισε.

Το κακό σενάριο να «κλείσει» ο τουρισμός

«Το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων είναι όχι μόνο να διακοπούν η πτήσεις αλλά και ξενοδοχειακές δομές» τόνισε ο καθηγητής.

«Αν υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική βαρύτητα σε κάποιες μπορεί να καθυστερήσουμε τις πτήσεις από τις συγκεκριμένες χώρες», ανέφερε ο κ. Γώγος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ