Έλληνες επιστήμονες: «Κλειδί για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού είναι η ανοσία της αγέλης, που δεν υπάρχει (ούτε θα υπάρξει)»

Must Read

Φαίνεται ότι δεν ισχύει το καλό σενάριο, ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού περιορίζουν τη μετάδοση του Covid-19. Αυτό, άλλωστε, αποδείχθηκε από τα 97 κρούσματα που είχε η χώρα μέσα σε τέσσερις ημέρες! Επομένως, τα μοναδικά όπλα απέναντι στον φονικό ιό παραμένουν η απόσταση ασφαλείας του  μέτρου και η μάσκα.

Το κλειδί για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού είναι η ανοσία της αγέλης, που όμως σήμερα δεν υπάρχει, όπως αναφέρουν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Δημήτριος Παρασκευής, οι οποίοι ανασκόπησαν τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε  πρόσφατα στο περιοδικό «Science» από ερευνητές στο Princeton Environmental Institute του New Jersey.

Στους Ελληνες επιστήμονες έχει σημάνει συναγερμός μετά τα 97 κρούσματα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis Αθηνά Λινού τόνισε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, σε έναν μήνα τα κρούσματα θα έχουν πολλαπλασιαστεί!

«Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση και εφησυχασμό, ο κορονοϊός είναι εδώ και αντεπιτίθεται» τόνισε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και επισήμανε: «Ενώ στην έναρξη της επιδημίας και ξεκινώντας από τα δυο  τρία κρούσματα χρειάστηκαν τρεις με τέσσερις εβδομάδες από το τέλος Φεβρουαρίου έως τις 20-22 Μαρτίου για να φτάσουμε στα 30 κρούσματα την ημέρα, τώρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος».

Μετά τις απαράδεκτες εικόνες συνωστισμού σε μπαρ της Μυκόνου, ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου εκτιμά ότι τα μπαρ πρέπει να κλείσουν αν δεν τηρούν τους κανόνες, γιατί είναι πιθανό ένα δεύτερο κύμα του ιού μέσα στο καλοκαίρι.

«Στα εστιατόρια τηρούνται τα πρωτόκολλα, στα μπαρ δεν τηρούνται. Ο ιός δεν σταμάτησε να κυκλοφορεί στη χώρα μας» τόνισε στον ραδιοσταθμό Θέμα»104,6.

Μάλιστα, σε δική του αυτοψία διαπίστωσε ότι το 20% των επιβατών στο μετρό δεν φορά μάσκα, ένα ανάλογο ποσοστό δεν τη φορά σωστά αφού αφήνει τη μύτη απέξω και πρόσθεσε ότι ανάλογες εικόνες διαπιστώνει και κατά τη διαδικασία επιβίβασης και αποβίβασης στα πλοία, αφού οι επιβάτες «μπαίνουν καλύτερα και βγαίνουν μπουλούκια»!

«Ενας άνθρωπος μπορεί να μολύνει ως και 80 άτομα» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι οι δύο μεγάλοι παράγοντες κινδύνου είναι οι συνωστισμοί και τα εισερχόμενα κρούσματα λόγω του τουρισμού: «Ο κίνδυνος συνωστισμού στα μπαράκια που βλέπουμε στη Μύκονο είναι τεράστιος και δυστυχώς θα δούμε σε 14 μέρες τα αποτελέσματα των εικόνων που είδαμε χθες. Σε περιπτώσεις συγχρωτισμού, έχουμε τη λεγόμενη υπερμετάδοση, που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μολύνει ως και 80 ανθρώπους αμέσως και αυτοί οι 80 να μολύνουν άλλους στο σπίτι τους».

Αναφερόμενος στην πιθανότητα τοπικών lockdown, ο κ. Σύψας είπε ότι «θα είναι μια πραγματικότητα αν δούμε συρροή κρουσμάτων σε ξενοδοχείο ή σε ένα νησί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This