Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Η κατάθεση που «καίει» Παπασταύρου – Μιωνή… Το δαιδαλώδες πλέγμα offshore και η έρευνα για απάτη

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Οι offshore, η ΛΑΡΚΟ, τα Σκόπια, ο Σαμαράς, οι Παπασταύρου-Μιωνής και η έρευνα της Αρτεμις Νιάρου

Στις 8 Οκτωβρίου του 2013 ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης για την πραγματοποίηση του διυπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Οπως καταγράφεται σε δημοσιεύματα της εποχής, στόχος της επίσκεψης ήταν η ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με το Ισραήλ και η εμβάθυνση της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας.

Αυτό που δεν θα γίνει ποτέ γνωστό από τις εφημερίδες είναι πως μέσα στο αεροπλάνο που μεταφέρει τον πρώην πρωθυπουργό τα μέλη της αποστολής του έχουν άλλα σχέδια, που δεν περιλαμβάνουν την προώθηση των εθνικών συμφερόντων, αλλά το… φούσκωμα των προσωπικών τους καταθέσεων, μέσα από ένα κόλπο που μοιάζει αρχικά αριστοτεχνικά στημένο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παροχή υποστήριξης σε πάμπλουτους επιχειρηματίες, προκειμένου αυτοί να αποκτήσουν, κυριολεκτικά κοψοχρονιά, στρατηγικές επενδύσεις.

Τι περιλαμβάνουν οι υπηρεσίες τους; Κυρίως ένα πλέγμα υπεράκτιων εταιρειών ικανό να σβήσει τα ίχνη κάθε επιχειρηματία για τον οποίο εργάζονται. Ο Σταύρος Παπασταύρου, σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, αποτελεί βασική φιγούρα σε αυτή την ομάδα.

Λίγο καιρό πριν από το ταξίδι του πρώην πρωθυπουργού στο Ισραήλ ο Παπασταύρου θα γνωρίσει μέσα στο Μαξίμου τον Beny Steinmetz, που, σύμφωνα με ρεπορτάζ, είναι πιθανότατα ένας από τους πλουσιότερους -εάν όχι ο πλουσιότερος- Ισραηλινούς επιχειρηματίες στον κόσμο. Ο Beny Steinmetz περνά το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου, καθώς ενδιαφέρεται να… ψαρέψει για την πιθανότητα αγοράς της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής ΛΑΡΚΟ.

Ο κ. Παπασταύρου, από την άλλη, αν και σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ενδιαφέρεται μόνο να φέρει τον πάμπλουτο επιχειρηματία σε επαφή με την ομάδα του, η οποία, όπως φαίνεται, είχε στεγάσει τις δραστηριότητές της στην καρδιά του Μαξίμου. Από εκεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού διευθύνει τουλάχιστον τρεις offshore, εν γνώσει μάλιστα του πρώην πρωθυπουργού. Αμέσως, λοιπόν, ρωτά τον Beny Steinmetz: «Do you know Sabby Mionis?» («Ξέρεις τον Σάμπυ Μιωνή;»). Και καθώς η απάντηση είναι αρνητική και το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού έπεται, ο κ. Παπασταύρος βρίσκει τη χρυσή ευκαιρία. Στο επίσημο δείπνο που δίνεται προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού εκείνο το βράδυ, στο πλαίσιο του Ελληνοϊσραηλινού Επιχειρηματικού Forum, ο Σταύρος Παπασταύρου φροντίζει οι δύο άνδρες, ο Beny Steinmetz και ο Σάμπυ Μιωνή, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Μία συνεργασία φαίνεται πως αρχίζει εκείνο το βράδυ.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Βασίλης Κικίλιας: «Η χρονιά για τον τουρισμό θα κλείσει με 3 δισ. ευρώ παραπάνω από όσο υπολογίζαμε»

Η έρευνα της Αρτεμις Νιάρου

Δύο χρόνια -ακριβώς- αργότερα, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2015, η ελληνικής καταγωγής Αρτεμις Νιάρου, που ζει και εργάζεται στην Ελβετία, θα στείλει ένα αγωνιώδες ηλεκτρονικό μήνυμα στον υπάλληλο του ΣΔΟΕ Ιωάννη Κατσίπη. Σύμφωνα με έγγραφα και αλληλογραφία που έχει στα χέρια της η «δημοκρατία», η κυρία Νιάρου, η οποία εργάζεται στην ελβετική εταιρία Diligence, που έχει ως αντικείμενο τη συλλογή στοιχείων για οικονομικά εγκλήματα, υποστηρίζει πως έχει στα χέρια της πληροφορίες για τον Σταύρο Παπασταύρου, τον Γιάννη Προκόπη και τον Μάρκο Καμχή, «ιδιώτες που φέρουν το όνομά τους στα κατάλογο Lagarde».

Η κυρία Νιάρου υποστηρίζει πως ψάχνει τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, που υπηρετεί στην Οικονομική Εισαγγελία ως επίκουρος και αναφέρεται «στον Τύπο ως ο διαχειριστής των υποθέσεων». Ζητάει από τον υπάλληλο του ΣΔΟΕ να τη φέρει σε επαφή με τον εισαγγελέα. Δύο μέρες αργότερα η ερευνήτρια στέλνει σχετική επιστολή στον τότε διευθυντή του ΣΔΟΕ Παναγιώτη Δάνη, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως η εταιρία της διεξάγει έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς απάτης όσον αφορά ένα ορυχείο νικελίου στη Δομινικανή Δημοκρατία και πως από την έρευνα αυτή έχουν προκύψει ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες «οι Παπασταύρου, Προκόπης και Καμχής, καθώς και οι συνεργάτες τους Δημήτρης Πάσχος και Ανδρέας Ματαθίας διενεργούν ως πληρεξούσιοι για κάποιο άτομο με υψηλό προφίλ».

Το σχεδιάγραμμα

Ο κ. Δάνης προωθεί την ίδια μέρα την επιστολή της κυρίας Νιάρου στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και τελικά η ερευνήτρια καταφθάνει στην Αθήνα στις 15 Οκτωβρίου προκειμένου να δώσει ένορκη κατάθεση στον κ. Δραγάτση. Μαζί της έχει και ένα ενδιαφέρον σχεδιάγραμμα, το οποίο καταθέτει στην Εισαγγελία και το οποίο περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά πολύπλοκο πλέγμα υπεράκτιων εταιρειών όπου κύριοι διαχειριστικοί πρωταγωνιστές είναι μεταξύ άλλων το δίδυμο της «λίστας Λαγκάρντ» Παπασταύρου και Μιωνής.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  «Μαϊμού» έρανος στα Τρίκαλα: Βασανιστήρια σε βάρος του καταγγέλλει ο 23χρονος - Ο ιερέας «με έκαιγε με σταυρό»!

Μέσα από το σχεδιάγραμμα η κυρία Νιάρου υποστηρίζει, όμως, και κάτι επιπλέον για πρώτη φορά: πως τα 2.600.000 ευρώ, τα οποία είχαν σταλεί από την εταιρία Fairwinds assets, με έδρα τον Παναμά, στον Σταύρου Παπασταύρου όσο ήταν σύμβουλος του κ. Σαμαρά (γεγονός για το οποίο έχουν γραφτεί εκτενή ρεπορτάζ) είχαν χρησιμοποιηθεί στην πραγματικότητα για την προεκλογική καμπάνια του πρώην πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 2015.

Η Fairwinds assets ήταν μία από τις τρεις εταιρίες τις οποίες ο κ. Παπασταύρου διεύθυνε μέσα από το Μαξίμου, στην οποία εμφανίζονταν ο κ. Καμχής και συγγενικά πρόσωπα του κ. Μιωνή. Δεν είναι γνωστό εάν η κυρία Νιάρου κατέθεσε αποδείξεις σε σχέση με αυτόν τον ισχυρισμό της ούτε είναι γνωστό εάν οι εισαγγελείς ερεύνησαν αυτούς τους ισχυρισμούς. Πάντως το συγκεκριμένο σχεδιάγραμμα βρίσκεται τώρα στα χέρια της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Σοβαρά ερωτήματα

Επομένως, προκύπτουν δύο σοβαρά ερωτήματα: Εχουν ασχοληθεί οι εισαγγελείς να αποκωδικοποιήσουν το σχεδιάγραμμα και να εξακριβώσουν τα στοιχεία που αναφέρει; Εάν δεν το έχουν κάνει, τα μέλη της επιτροπής, που ενεργούν ως εισαγγελείς, σχεδιάζουν να προβούν σε σχετικές ενέργειες για τη διασταύρωση των πληροφοριών;

Στη διάρκεια της ένορκης κατάθεσής της η Αρτεμις Νιάρου, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει πως, σύμφωνα με τις έρευνές της, ο Σταύρος Παπασταύρου, μέσω της εταιρίας Global Opportunities Limited, η οποία εδρεύει στις Μπαχάμες και με την οποία είχε άμεση σχέση, ήταν αυτός που προσπάθησε να χειραγωγήσει την τιμή του ορυχείου Feni Industries στα Σκόπια, δρώντας ως αχυράνθρωπος του Beny Steinmetz.

Προσπάθησε δηλαδή «να πέσει η τιμή της μετοχής, να χάσουν τη δουλειά τους 2.000 εργαζόμενοι κι έτσι το ορυχείο να ξεπουληθεί στον Beny Steinmetz». Εν ολίγοις, εκείνη η γνωριμία στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ είχε οδηγήσει τον σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά σε μία εξαιρετικά επικερδή επιχείρηση στην καρδιά τον Σκοπίων.

Για την ιστορία, η Global Opportunities Limited είναι απλώς η διάδοχος εταιρία της Global Special Opportunities Ltd, που, όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», πιέζει τώρα για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ.

πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σεισμός» στην υπόθεση του Κολωνού: Επιβεβαιώνεται η καταγγελία για πασίγνωστο πολιτικό που βίαζε την...

Πριν από έναν περίπου μήνα, στο newsbreak.gr είχαμε αναφέρει πως ο ποινικολόγος Βασίλης Νουλέζας...

Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση εξοπλιστικών προγραμμάτων!

Στο «φως» έγγραφα δυσαρέσκειας του Α/ΓΕΕΘΑ προς το Στρατιωτικό Γραφείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για τους Ισραηλινούς πυραύλους SPIKE NLOS, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 1, 5, 15,...

Εξοργίζει πάλι τους Έλληνες ο Βασιλακόπουλος: Φταίνε οι μάσκες και τα lockdowns που αρρωσταίνουμε!

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων δήλωσε σήμερα πως το γεγονός ότι «κάθε...

Ρέθυμνο: Άνδρας έπεσε από μπαλκόνι ενώ έβαφε το σπίτι του και πέθανε

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 68χρονος στο Ρέθυμνο όταν την ώρα που έκανε εργασίες στο...

Βρέθηκε(;) η «φόρμουλα» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας

Από τη μία το γεγονός ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τον «δανεισμό»...

Καστοριά: Συνελήφθη δημοτική σύμβουλος και ο σύντροφός της για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών

Μία εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος και ο σύντροφός της συνελήφθησαν στην Καστοριά, καθώς βρέθηκαν στην...

Το ξέσπασμα της μάνας της Ελένης Τοπαλούδη κατά υφυπουργού: «Μας δουλεύουν. Όλο “θα γίνει”...

Χαμός στον «αέρα» της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται» με τη Ναταλία Γερμανού, με τη...

10χρονος έπεσε από τουριστικό τρενάκι στα Χανιά – Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

Πανικός επικράτησε προς στιγμήν στα Χανιά και συγκεκριμένα στην περιοχή της Γεωργιούπολης όταν ένα...

«Μαϊμού» έρανος στα Τρίκαλα: Βασανιστήρια σε βάρος του καταγγέλλει ο 23χρονος – Ο ιερέας...

«Πίστευε ότι έχω δαιμόνιο, γιατί είχα κάνει τατουάζ, και έκαιγε το δέρμα μου» υποστηρίζει ο άτυχος νέος

Βερνίκος στη «Libération»: Οι εφοπλιστές θα γίνουν πλουσιότεροι χάρη στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Αναποτελεσματικό για τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία στην...

Συνελήφθη 24χρονος για την επίθεση σε αστυνομικούς στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών

Στη σύλληψη ενός 24χρονου αλβανικής καταγωγής προχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής,...

Βιασμοί στον Κολωνό: Και φίλο του Ηλία Μίχου «έδειξε» η 12χρονη ως κακοποιητή της

Την αισιοδοξία τους πως πολύ σύντομα θα καταφέρουν να εντοπίσουν και να ταυτοποιήσουν τους...

Ιερέας έστησε «μαϊμού» εράνους στα Τρίκαλα – Χιλιάδες ευρώ τα κέρδη

Γερή... μπίζνα είχε στήσει ένας ιερέας στα Τρίκαλα με αποτέλεσμα να έχει αποκομίσει χιλιάδες...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη στην Θεσσαλονίκη για τις πορείες στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων θα εφαρμοστεί κατά διαστήματα από το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

NEWSROOM