Το Καστελλόριζο κείται μακράν… Απίστευτες δηλώσεις του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ

Must Read

«Δεν είναι συνέχεια του νησιωτικού Ελληνισμού το Καστελλόριζο κύριε..!» -Εκπληκτικές δηλώσεις Ροζάκη στην «Νέα Κρήτη» και στον Γ. Σαχίν.

Είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών. Διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών. Επί Σημίτη, αλλά διετέλεσε. Είναι καθηγητής πολιτικής επιστήμης. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αναφερόμαστε στον Χρήστο Ροζάκη.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτός ο άνθρωπος έπρεπε να ευρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση των εθνικών δικαίων. Δυστυχώς τον γνωρίζουμε. Και επειδή τον γνωρίζει και η Πολιτεία, διερωτώμεθα γιατί παραμένει ακόμη στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ. Τι διδάσκει άραγε στους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο; Υποχωρητικότητα. Παροχή επιχειρημάτων στον αντίπαλο. Ούτε και αυτό το κάνει καλά διότι τα επιχειρήματα που προτείνει είναι έωλα.

Αλλά για να μην νομίζει κανείς πως υπερβάλουμε, θα παραθέσουμε τον διάλογό του με τον δημοσιογράφο Γ. Σαχίνη στο τηλεοπτικό κανάλι Νέα Κρήτη. Θα διαπιστώσει κανείς ότι αντί επιχειρημάτων, επαναλάμβανε σαν χαλασμένο γραμμόφωνο την ιδεοληψία του για το μήκος των τουρκικών ακτών, προκειμένου να αιτιολογήσει το γιατί πρέπει να υποχωρήσουμε.

Υποστηρίζει λοιπόν για το Καστελλόριζο: «Αυτή τη στιγμή έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων που βέβαια κάποια στιγμή είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από εκεί και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις. Νομίζω ότι το διεθνές δίκαιο σαφώς μας προστατεύει και είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αλλά δεν μας προστατεύει πάντα. Το Καστελλόριζο είναι μακριά από τη Ρόδο αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας».

Παρακάτω ο διάλογος:

Γ. Σαχίνης: Εν τάξει η γεωγραφία το έβαλε κοντά στις ακτές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει στη συστάδα της Δωδεκανήσου και δεν περιγράφεται στις περίφημες συνθήκες, έτσι δεν είναι;

Χρ. Ροζάκης: Όχι δεν είναι έτσι. Είναι απομονωμένο το Καστελλόριζο.

Γ. Σαχίνης: Δεν είναι δηλαδή συνέχεια του ελλαδικού νησιωτικού χώρου κατ’ εσάς;

Χρ. Ροζάκης: Είναι συνέχεια, αλλά τι σημαίνει συνέχεια.

Γ. Σαχίνης: Οπότε πώς είναι απομονωμένο; Απομονωμένο σημαίνει και αν κάνω λάθος θέλω να μας το εξηγήσετε απόψε γιατί προξενεί αίσθηση και είναι και είδηση, αν θέλετε. Θέλω να μας το εξηγήσετε γιατί το Καστελλόριζο το περιγράφουμε ως μεμονωμένο επειδή είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όταν κοντά στις τουρκικές ακτές είναι Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Κως, τόσα μικρά και μεγάλα νησιά σε μια συνέχεια. Αυτή είναι η πατρίδα μας. Γιατί ντε και καλά το Καστελλόριζο το ξεκόβουμε εμείς ως Έλληνες και λέμε είναι απομονωμένο και σε απόσταση. Γιατί είναι σε απόσταση; Δεν είναι σε συνέχεια;

Χρ. Ροζάκης: Δεν είναι συνέχεια, κύριε. Δεν είναι σε συνέχεια. Είναι σε απόσταση.

Γ. Σαχίνης: Με την ίδια λογική είναι σε απόσταση και η Γαύδος από την Κρήτη ξέρετε. Είναι και αυτή αμφισβητήσιμη;

Χρ. Ροζάκης: Σε μια περίπτωση οριοθέτησης με την Λιβύη;

Γ. Σαχίνης: Ναι

Χρ. Ροζάκης: Η Λιβύη δεν δέχεται ότι η Γαύδος έχει υφαλοκρηπίδα και …

Γ. Σαχίνης: Με βάση το διεθνές δίκαιο έχει;

Χρ. Ροζάκης: Βεβαίως. Το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ως εκ τούτου η Τουρκία τράβηξε μια οριοθετική γραμμή η οποία είναι πιο κοντά στις ακτές της Κύπρου παρά στις δικές της, δηλαδή πήρε περισσότερη υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ .

Γ. Σαχίνης: Παρά ταύτα οριοθέτησε υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος που στα δικά μας νησιά δεν αναγνωρίζει και το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης δεν μιλάει για μικρό, μεγάλο ή μεσαίο νησί κάνει συγκεκριμένους διαχωρισμούς. Πρώτα-πρώτα λέει να είναι κατοικημένα. Ε λοιπόν το Καστελλόριζο είναι.

Χρ. Ροζάκης: Έχετε μείνει στο Καστελλόριζο, φοβάμαι. Το ζήτημα είναι ότι το Καστελλόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας.

Γ. Σαχίνης: Είναι ελληνική επικράτεια όμως κ. Ροζάκη.

Χρ. Ροζάκης: Φυσικά και είναι. Από εκεί και πέρα το μήκος των ακτών που βρίσκονται αντικείμενα προς τις ακτές του Καστελλορίζου είναι πολύ μεγαλύτερες.

Γ. Σαχίνης: Επικαλείσθε το μήκος των ακτών, θέλω να μας το διευκρινίσετε, η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο μήκος ακτών λοιπόν.

Χρ. Ροζάκης: Συνολικά

Γ. Σαχίνης: Συνολικά. Γιατί η οριοθέτηση θα γίνει κατά κομμάτι; Σαλάμι-σαλάμι;

Να συμπληρώσουμε με το σχόλιο του πρώην αρχηγού του ΓΕΝ ναυάρχου εα Κοσμά Χρηστίδη, ο οποίος επέμεινε ότι όποια χώρα πήγε να αναζητήσει το δίκιο της σε διεθνή δικαστήρια όπως της Χάγης και του Αμβούργου, προέβαλε το μέγιστο των απαιτήσεών της (πήγε μαξιμαλιστικά δηλαδή). Και χαρακτήρισε «ηττοπάθεια» κάθε άλλη στάση συμπληρώνοντας εύγλωττα ότι δεν θα ήθελε να χρησιμοποιήσει άλλον χαρακτηρισμό…

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η ὁποία βρέθηκε στο Αγαθονήσι, αν και αναφέρθηκε στα ιστορικά χαρακτηριστικά ελληνικότητας του νησιού, σημείωσε ότι βρίσκεται μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Κάτι που δεν είχε κανένα λόγο να αναφέρει…

εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This