Πρόστιμο στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη χρήση του όρου «ονοματοδοσία»!

Must Read

«Χαστούκι» αποτελεί για την Ελλάδα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία καταδικάστηκε για παραβίαση θρησκευτικής ελευθερίας (άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), εξαιτίας της πρακτικής ορισμένων ληξιαρχείων να αναγράφουν στις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης παιδιών τη χειρόγραφη σημείωση «ονοματοδοσία»!

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι, ενώ ήδη από πολλές δεκαετίες η ονοματοδοσία αποτελεί την αποκλειστική διαδικασία κτήσης ονόματος νεογνού (άρθρα 25-26 του νόμου 344/1976), τα ληξιαρχεία εξακολουθούν να καταχωρίζουν τη βάπτιση ως εναλλακτική διαδικασία κτήσης ονόματος, με αποτέλεσμα την ακούσια αποκάλυψη των θρησκευτικών πεποιθήσεων των γονέων.

Με αυτό το σκεπτικό δικαίωσε μια οικογένεια Ελλήνων που ζει στην Οξφόρδη, η οποία προσέφυγε στο Στρασβούργο επειδή η χειρόγραφη σημείωση «ονοματοδοσία» στη ληξιαρχική πράξη γέννησης της κόρης τους δίπλα στο όνομά της υπονοούσε ότι δεν είχε βαπτιστεί.

Προσφυγή για ακύρωση

Οι γονείς του παιδιού είχαν προσφύγει τον Οκτώβριο του 2007 στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της σημείωσης «ονοματοδοσία», υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι αποκάλυπτε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Ωστόσο, η αίτησή τους είχε απορριφθεί ως απαράδεκτη, με το σκεπτικό ότι η σημείωση δίπλα στο όνομα επαναλάμβανε απλώς τις διατυπώσεις του άρθρου 25 που προέβλεπε ότι η αστική πράξη της «ονοματοδοσίας» ήταν ο μόνος νόμιμος τρόπος απόκτησης ονόματος.

Στη συνέχεια, όμως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συμφώνησε με τους προσφεύγοντες ότι η σημείωση «ονοματοδοσία» είχε ιδιαίτερη χροιά και ότι θα μπορούσε ακόμα και να τους εκθέσει σε κίνδυνο διακρίσεων στις συνδιαλλαγές τους με τις διοικητικές Αρχές. Έτσι, αποφάσισε να καταδικάσει την Ελλάδα, επιδικάζοντας στην οικογένεια αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.800 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

More Articles Like This