Βραβευμένο βιολογικό και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παράγεται στη Βόλβη, στον πιο μεγάλο ιδιωτικό ελαιώνα της Μεσογείου!

Must Read

Σε μια τεράστια έκταση 4.000 στρεμμάτων δίπλα στη λίμνη Βόλβη απλώνεται ο μεγαλύτερος ιδιωτικός ελαιώνας της Μεσογείου με περίπου 65.000 αυτοφυείς αγριελιές, εντός προστατευόμενης περιοχής Natura. Ιδιοκτήτρια αυτού, είναι η Βιβή Μαρκομιχελάκη, δισέγγονη του Ιωάννη Δημητρακόπολου, που αγόρασε το 1929 τη γη.

Η Βιβή έχοντας στο πλευρό της την κόρη της Αθηνά, πριν από περίπου πέντε χρόνια, με πολλή αγάπη για το εγχείρημά της και με ένα τεράστιο ποσό, κατάφερε να περιποιηθεί ένα μεγάλο τμήμα της «χρυσής» κληρονομιάς της και, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, να παράξει βιολογικό αγριέλαιο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την επωνυμία «Volvi Estate».

«Το κτήμα αυτό αρχικά το αγόρασε ο στρατηγός Ιωάννης Δημητρακόπουλος που πολέμησε το 1913 στους Βαλκανικούς Πολέμους και το 1921 ήταν διοικητής μεραρχίας Σερρών και στρατάρχης Θράκης. Πολεμώντας σε αυτή την περιοχή και βλέποντας την έκταση που έχει μέσα και βυζαντινό ελαιοτριβείο χτισμένο το 1324 µ.Χ. , αγάπησε πάρα πολύ τον τόπο και θέλησε να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι γης. Το 1925 περίπου άρχισε να ασχολείται με την εξημέρωση αγριελίών και το 1929 αφού εξημέρωσε 8.000 ελαιόδαντρα πήρε έπαινο από την ακαδημία Αθηνών και με προεδρικό διάταγμα του επετράπη το 1933 έναντι του αστρονομικού για την εποχή ποσού των 180.000 δραχμών να αγοράσει αυτή τη γη», αφηγείται στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η Βιβή
Μαρκοµιχελάκη.

Όταν το 1947 ο στρατηγός έφυγε από τη ζωή, οι δύο γιοι του, Γεώργιος και Νικόλαος Δημητρακόπουλος ανέλαβαν το κτήμα. Τα χρόνια πέρασαν, η μεγάλη αυτή έκταση πέρασε στα χέρια της και έπειτα από ώριμη σκέψη αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί και να παράξει τον απόλυτο σύμμαχο της ανθρώπινης υγείας, το αγριέλαιο.

Το ιδιαίτερο αυτό είδος λαδιού, που έχει διακριθεί αρκετές φορές για τα ευεργετικά του συστατικά, επηρεάζεται τόσο από το μικροκλίμα της περιοχής όσο και από το γεγονός ότι η συλλογή των αγριελιών πραγματοποιείται με το χέρι ή με ειδικά χτένια.

«Ο καρπός της αγριελιάς είναι πολύ μικρός και δεν πέφτει με τα ελαιοραβδιστικά ή με το χτύπημα διότι τραυματίζεται και το προϊόν οξειδώνεται. Επιπλέον, έχει πολύ μικρή απόδοση στην ελαιοποίηση. Για κάθε λίτρο αγριελαίου απαιτούνται γύρω στα 20-21 κιλά καρπού», εξηγεί στη Βιβή Μαρκοµιχελάκη.

Η ελαιοποίηση πραγµατοποιείται σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα από τη συλλογή του καρπού και σε πιστοποιηµένο βιολογικό ελαιοτριβείο. Μέχρι στιγμής η παραγωγή είναι µικρή συγκριτικά µε τις δυνατότητες του αγριελαιώνα και το προϊόν που παράγεται, συσκευάζεται σε φιάλες των 250 ml, που διατίθενται σε επιλεγµένα σηµεία πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πριν από λίγο καιρό ξεκίνησαν και οι πρώτες εξαγωγές στη Γαλλία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα άμεσα σχέδια της κ. Μαρκομιχελάκη είναι η ανάπτυξη µιας ήπιας µορφής αγροτουρισµού στο σημείο, µε δυνατότητα επίσκεψης στο κτήµα τόσο στη διάρκεια της συγκοµιδής και ελαιοποίησης της παραγωγής, όσο και στο υπόλοιπο διάστημα του έτους, για παρατήρηση και για συμμετοχή στα αθλητικά δρώµενα στην περιοχή Natura.

Ευεργετικές επιδράσεις σε καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό

«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική. Υπάρχει επαναληψημότητα κι αυτό είναι εντυπωσιακό. Όσοι δηλαδή το αγόρασαν για πρώτη φορά, το πήραν και δεύτερη και τρίτη. Από την ώρα που το δοκιμάζουν, δεν το αλλάζουν, είναι σαν φάρμακο αυτό το λάδι και γι’ αυτό διατίθεται και σε φαρμακεία μαζί με ένα μικρό κουτάκι που περιέχει φύλλα αγριελιάς», εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης.

Όπως τόνισε, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως τα φύλλα της αγριελιάς και ειδικότερα εκείνα του κτήματος της Βόλβης έχουν την τριπλάσια ποσότητα ελαιευρωπαϊνης από αυτήν που έχει ορίσει ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων.

«Η ελαιευρωπαϊνη είναι μια δραστική ουσία που έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων καθώς, μεταξύ άλλων, βοηθά στην προστασία του καρδιαγγειακού
συστήματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η ευρωπαϊκή φαρμακοποιία έχει βάλει ένα όριο και λέει ότι το φύλλο της ελιάς πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 5% της ουσίας αυτής προκειμένου να μπορεί να επικαλεστεί ότι έχει ευεργετικές δράσεις. Το φύλλο αγριελιάς έχει πάνω από 15% περιεκτικότητα του συγκεκριμένου συστατικού, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσο ωφέλιμο είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό», σημειώνει εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που το αγριέλαιο που παράγεται στη Βόλβη, το μόνο εμφιαλωμένο βιολογικό, από περιοχή natura, είναι μοναδικής διατροφικής αξίας.

«Το συγκεκριμένο λάδι παράγεται με τις πιο αγνές μεθόδους διότι δεν υπάρχει καμιά ανθρώπινη παρέμβαση. Ούτε λίπανση, ούτε φυτοφάρμακα, ούτε άρδευση. Δεν έρχεται σε επαφή με καμιά χημική ουσία και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, αρκετά υψηλότερη από αυτήν της ήμερης ελιάς, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας», επισημαίνει.

Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο το εν λόγω ελαιόλαδο βραβεύεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις φαινόλες, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις που προστατεύουν τον οργανισμό και συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This