5/12/2021

Βραβευμένο βιολογικό και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παράγεται στη Βόλβη, στον πιο μεγάλο ιδιωτικό ελαιώνα της Μεσογείου!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Σε μια τεράστια έκταση 4.000 στρεμμάτων δίπλα στη λίμνη Βόλβη απλώνεται ο μεγαλύτερος ιδιωτικός ελαιώνας της Μεσογείου με περίπου 65.000 αυτοφυείς αγριελιές, εντός προστατευόμενης περιοχής Natura. Ιδιοκτήτρια αυτού, είναι η Βιβή Μαρκομιχελάκη, δισέγγονη του Ιωάννη Δημητρακόπολου, που αγόρασε το 1929 τη γη.

2 3

Η Βιβή έχοντας στο πλευρό της την κόρη της Αθηνά, πριν από περίπου πέντε χρόνια, με πολλή αγάπη για το εγχείρημά της και με ένα τεράστιο ποσό, κατάφερε να περιποιηθεί ένα μεγάλο τμήμα της «χρυσής» κληρονομιάς της και, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, να παράξει βιολογικό αγριέλαιο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την επωνυμία «Volvi Estate».

4 1 1

«Το κτήμα αυτό αρχικά το αγόρασε ο στρατηγός Ιωάννης Δημητρακόπουλος που πολέμησε το 1913 στους Βαλκανικούς Πολέμους και το 1921 ήταν διοικητής μεραρχίας Σερρών και στρατάρχης Θράκης. Πολεμώντας σε αυτή την περιοχή και βλέποντας την έκταση που έχει μέσα και βυζαντινό ελαιοτριβείο χτισμένο το 1324 µ.Χ. , αγάπησε πάρα πολύ τον τόπο και θέλησε να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι γης. Το 1925 περίπου άρχισε να ασχολείται με την εξημέρωση αγριελίών και το 1929 αφού εξημέρωσε 8.000 ελαιόδαντρα πήρε έπαινο από την ακαδημία Αθηνών και με προεδρικό διάταγμα του επετράπη το 1933 έναντι του αστρονομικού για την εποχή ποσού των 180.000 δραχμών να αγοράσει αυτή τη γη», αφηγείται στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η Βιβή
Μαρκοµιχελάκη.

Όταν το 1947 ο στρατηγός έφυγε από τη ζωή, οι δύο γιοι του, Γεώργιος και Νικόλαος Δημητρακόπουλος ανέλαβαν το κτήμα. Τα χρόνια πέρασαν, η μεγάλη αυτή έκταση πέρασε στα χέρια της και έπειτα από ώριμη σκέψη αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί και να παράξει τον απόλυτο σύμμαχο της ανθρώπινης υγείας, το αγριέλαιο.

Το ιδιαίτερο αυτό είδος λαδιού, που έχει διακριθεί αρκετές φορές για τα ευεργετικά του συστατικά, επηρεάζεται τόσο από το μικροκλίμα της περιοχής όσο και από το γεγονός ότι η συλλογή των αγριελιών πραγματοποιείται με το χέρι ή με ειδικά χτένια.

3 2

«Ο καρπός της αγριελιάς είναι πολύ μικρός και δεν πέφτει με τα ελαιοραβδιστικά ή με το χτύπημα διότι τραυματίζεται και το προϊόν οξειδώνεται. Επιπλέον, έχει πολύ μικρή απόδοση στην ελαιοποίηση. Για κάθε λίτρο αγριελαίου απαιτούνται γύρω στα 20-21 κιλά καρπού», εξηγεί στη Βιβή Μαρκοµιχελάκη.

Η ελαιοποίηση πραγµατοποιείται σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα από τη συλλογή του καρπού και σε πιστοποιηµένο βιολογικό ελαιοτριβείο. Μέχρι στιγμής η παραγωγή είναι µικρή συγκριτικά µε τις δυνατότητες του αγριελαιώνα και το προϊόν που παράγεται, συσκευάζεται σε φιάλες των 250 ml, που διατίθενται σε επιλεγµένα σηµεία πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πριν από λίγο καιρό ξεκίνησαν και οι πρώτες εξαγωγές στη Γαλλία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα άμεσα σχέδια της κ. Μαρκομιχελάκη είναι η ανάπτυξη µιας ήπιας µορφής αγροτουρισµού στο σημείο, µε δυνατότητα επίσκεψης στο κτήµα τόσο στη διάρκεια της συγκοµιδής και ελαιοποίησης της παραγωγής, όσο και στο υπόλοιπο διάστημα του έτους, για παρατήρηση και για συμμετοχή στα αθλητικά δρώµενα στην περιοχή Natura.

Ευεργετικές επιδράσεις σε καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό

«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική. Υπάρχει επαναληψημότητα κι αυτό είναι εντυπωσιακό. Όσοι δηλαδή το αγόρασαν για πρώτη φορά, το πήραν και δεύτερη και τρίτη. Από την ώρα που το δοκιμάζουν, δεν το αλλάζουν, είναι σαν φάρμακο αυτό το λάδι και γι’ αυτό διατίθεται και σε φαρμακεία μαζί με ένα μικρό κουτάκι που περιέχει φύλλα αγριελιάς», εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Προκόπης Μαγιάτης.

Όπως τόνισε, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως τα φύλλα της αγριελιάς και ειδικότερα εκείνα του κτήματος της Βόλβης έχουν την τριπλάσια ποσότητα ελαιευρωπαϊνης από αυτήν που έχει ορίσει ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων.

«Η ελαιευρωπαϊνη είναι μια δραστική ουσία που έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων καθώς, μεταξύ άλλων, βοηθά στην προστασία του καρδιαγγειακού
συστήματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η ευρωπαϊκή φαρμακοποιία έχει βάλει ένα όριο και λέει ότι το φύλλο της ελιάς πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 5% της ουσίας αυτής προκειμένου να μπορεί να επικαλεστεί ότι έχει ευεργετικές δράσεις. Το φύλλο αγριελιάς έχει πάνω από 15% περιεκτικότητα του συγκεκριμένου συστατικού, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσο ωφέλιμο είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό», σημειώνει εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που το αγριέλαιο που παράγεται στη Βόλβη, το μόνο εμφιαλωμένο βιολογικό, από περιοχή natura, είναι μοναδικής διατροφικής αξίας.

«Το συγκεκριμένο λάδι παράγεται με τις πιο αγνές μεθόδους διότι δεν υπάρχει καμιά ανθρώπινη παρέμβαση. Ούτε λίπανση, ούτε φυτοφάρμακα, ούτε άρδευση. Δεν έρχεται σε επαφή με καμιά χημική ουσία και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, αρκετά υψηλότερη από αυτήν της ήμερης ελιάς, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας», επισημαίνει.

Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο το εν λόγω ελαιόλαδο βραβεύεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις φαινόλες, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις που προστατεύουν τον οργανισμό και συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιερέας έγινε ο σύζυγος της Αθηνάς Λινού!

Ο γνωστός καθηγητής χειρουργικής χειροτονήθηκε στην Ανατολή της Αγιάς

Πάπας Φραγκίσκος: Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου ο Ποντίφικας

Στις 16:45 θα τελέσει Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τα φετινά Χριστούγεννα: Νέα σενάρια για μάσκες και εμβόλια

Επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι - Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό νόσησης

Τρόμος για δεκάδες επιβάτες στο «Εξπρές Σκοπελίτης»!

Οι επιβάτες έτρεχαν και ούρλιαζαν από τον φόβο τους!

Έφθασε στην Λέσβο ο Ποντίφικας! Όλα έτοιμα για την επίσκεψη στο Καρά Τεπέ

Στις 12:15 θα αναχωρήσει και πάλι για Αθήνα!

Από αύριο η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία

Η διαδικασία θα επαναληφθεί από 3 έως 7 Ιανουαρίου του 2022

Επιχείρηση ανάσυρσης γυναίκας που έπεσε στο ποτάμι του Κηφισού!

Την οδήγησαν σε ασφαλές σημείο και την παρέδωσαν στο ΕΚΑΒ!

Συναγερμός στην Πάτρα: Ασθενής με κορωνοϊό το έσκασε από το νοσοκομείο!

Εκτενείς αναζητήσεις από την ΕΛΑΣ!

Διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του «Σωτηρία» ο Γιώργος Τράγκας!

Στην διασωλήνωση του Γιώργου Τράγκα προχώρησαν τελικά, χθες το βράδυ, οι γιατροί του Νοσοκομείου...

Τσουχτερό κρύο και κατά τόπους βροχές στη χώρα

Πού θα είναι πιο ισχυρά τα φαινόμενα

Επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου: Ποιοι δρόμοι θα είναι σήμερα κλειστοί

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στις 13 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα τα εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά 5-11 ετών

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τον ερχομό των πρώτων εμβολίων του κορωνοϊού για...

Καλαμπάκα: Νεκρός από ηλεκτροπληξία οδηγός φορτηγού

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας οδηγός φορτηγού στην Καλαμπάκα, μετά από ηλεκτροπληξία.Όπως αναφέρει το kalabakacity.gr...

Στην εντατική ο Γιώργος Τράγκας που νοσεί από κορωνοϊό

Επιδεινώθηκε η υγεία του Γιώργου Τράγκα, ο οποίος νοσεί από κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να...

Μπήκε να γεννήσει και βρέθηκε στην εντατική με κορωνοϊό – «Οι γιατροί με κράτησαν ζωντανή»

Το δικό της μήνυμα στέλνει και συγκλονίζει η γυναίκα που μπήκε στο μαιευτήριο για...

Πάπας Φραγκίσκος προς Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: «Συγγνώμη για τα λάθη των καθολικών»

Από νωρίς σήμερα 4 Δεκεμβρίου ο Πάπας Φραγκίσκος βρίσκεται στην Ελλάδα για μια σειρά...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τάνια Τσανακλίδου για Σάσα Σταμάτη: «Ένα τηλεσκουπίδι μπήκε με μπράβους στην παράσταση»

Με μια λακωνική αλλά πύρινη ανάρτηση, η μεγάλη ερμηνεύτρια...

Τεράστιο σκάνδαλο με την εμπλοκή του αντιπροέδρου του ΣτΕ σε υπόθεση κοκαΐνης 

Η νυχτερινή επίσκεψη ανήλικων αλλοδαπών στο σπίτι του στην Ηλιούπολη και τα υπολείμματα ναρκωτικών σε βάζο

Καταπέλτης για τα τιμωρητικά μέτρα ο καθηγητής Ιωαννίδης: «Ζητήστε τώρα συγγνώμη για τα λάθη σας»!

«Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική, θα ξεπεράσουμε τους 25.000 νεκρούς έως το καλοκαίρι»

Στην εντατική ο Γιώργος Τράγκας που νοσεί από κορωνοϊό

Επιδεινώθηκε η υγεία του Γιώργου Τράγκα, ο οποίος νοσεί...

Απασφάλισε ο Κύρτσος κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

Διέβη το Ρουβίκωνα ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος...

Το δράμα της Καίτης Γκρέυ: Δεν θα μάθει ποτέ ότι πέθανε ο γιος της

Τις πιο τραγικές στιγμές ζει η οικογένεια της Αγγελικής...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ