Ελληνικά μάτια στην Αττάλεια, ελληνικός στόλος παντού στο Αιγαίο

Must Read

Με το βλέμμα στο «Oruc Reis» ο στόλος μας – Με ψυχραιμία οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις της Άγκυρας, με το πλοίο-γεωτρύπανο (προς το παρόν) να παραμένει στην Αττάλεια.

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με ψυχραιμία όλες τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο, με τον ελληνικό στόλο να είναι σε κατάσταση συναγερμού, απλωμένος απέναντι από τις τουρκικές δυνάμεις. Μια κίνηση που έχει όχι μόνο σημειολογικό χαρακτήρα, αλλά είναι και κίνηση ουσίας στη σκακιέρα του Αιγαίου, είναι ο ελλιμενισμός μιας φρεγάτας του Πολεμικού μας Ναυτικού στο λιμάνι του Καστελόριζου.

Οι κινήσεις τακτικής και από τις δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει και οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ελάχιστες. Ως κίνηση τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας εκλήφθηκε η επιστροφή στον ναύσταθμο του Ακσάζ μέρους των δυνάμεων που είχαν βγει στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι συνέχιζαν τις προκλήσεις τους, καθώς έξι μαχητικά τους προχωρούσαν σε 33 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες και για το πιο σημαντικό κομμάτι της σοβούσας κρίσης, τον απόπλου του «Oruc Reis». Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το ερευνητικό πλοίο είναι έτοιμο να ξεκινήσει για τη Μεσόγειο «έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες». Αυτή η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, χωρίς να προσδιορίζεται όμως το πότε αναμένεται αυτό να αποπλεύσει από την Αττάλεια, όπου παραμένει (μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου) αγκυροβολημένο. Πάντως, η NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία ισχύει μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Και η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» (σ.σ. το φερέφωνο του Ερντογάν) υποστήριζε στο φύλλο της Πέμπτης ότι η Τουρκία θα στείλει το «Oruc Reis» στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η πρώτη αποστολή του «Oruc Reis» στο πλαίσιο του μνημονίου με τη Λιβύη θα είναι το τεμάχιο 15, κάτω από την Κρήτη.

Το ερώτημα είναι το εξής: Ακόμα κι αν το «Oruc Reis» ξεκινήσει για τα ανοιχτά του Καστελόριζου, τι θα γίνει στη συνέχεια; Θα κάνει απλώς ένα πέρασμα από το σημείο ή θα επιχειρήσει να απλώσει και να ποντίσει καλώδια; Στην περιοχή που δήλωσαν οι Τούρκοι ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες βρίσκεται δύναμη του ελληνικού ναυτικού.

Στην ταχύτατη αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος ΣυρίγοςΝομίζω ότι, αν δούμε την αλληλουχία των γεγονότων, το κρίσιμο σημείο ήταν η ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δηλαδή, οι Τούρκοι βγάζουν βιαστικά μια NAVTEX και αμέσως μετά βγαίνει ο στόλος τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ελληνικές ‘Ενοπλες Δυνάμεις ακολουθούν με διαφορά λεπτών, βγαίνουν κι εκείνες. Αυτό ήταν που περιόρισε τις τουρκικές αντιδράσεις, σταμάτησε τους Τούρκους από την εξέλιξη των γεγονότων και έδωσε χρόνο στη διπλωματία να μπορέσει να αναλάβει εκείνη τη σκυτάλη».

Διπλωματικός «πυρετός»

Στο διπλωματικό πεδίο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει καθημερινά διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του. Ιδιαίτερη σημασία είχε η συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο twitter.

Ακόμα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα. Τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ίνε Μαρί Έρικσεν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This