Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε πρώην δήμαρχο Σερρών που έβρισε πολίτη στο Facebook

Must Read

Βαριά καμπάνα σε πρώην δήμαρχο Σερρών που καταδικάστηκε να υποβάλλει αποζημίωσε σε δημότη τον οποίο έβρισε στα social media. Ο δημότης  είχε σχολιάσει ότι δεν έχει άλλη ανοχή και καταλόγιζε ευθύνες στον δήμαρχο στο Facebook, εκείνος όμως του απάντησε με χαρακτηρισμούς όπως «είσαι αλήτης, μεγάλος ψεύτης, άθλιε».

Το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, έκανε δεκτή την αγωγή του πολίτη για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση καθώς οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ασκούν δημόσια κριτική στο έργο του δημάρχου. Ο πρώην δήμαρχος θα καταβάλλει 5.000 ευρώ ως αποζημίωση στον πολίτη.

O δικηγόρος, εκπρόσωπος του εναγόμενου, κ.Φώτιος Βαγενάς, αναφέρει:

Πρόσφατα με την υπ’ αρ. 398/2020 απόφαση του, το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης (αμετάκλητη από 15.7.2020), έκρινε τελεσίδικα την αγωγή θιγόμενου πολίτη ο οποίος τον Ιούνιο 2018, σε ομάδα του facebook, ανάρτησε σχόλιο για πρώην Σερραίο δήμαρχο -σχετικά με την ανοχή που επέδειξε για εργασίες που διενεργούνταν από το υπουργείο Πολιτισμού στην περιοχή του, και του καταλόγιζε ο σχολιάζων πολίτης ευθύνες για την παθητική του στάση.

Σε αυτό σχόλιο έδωσε αμέσως απάντηση ο δήμαρχος με χρήση πεζοδρομιακών λέξεων («είσαι αλήτης, μεγάλος ψεύτης, άθλιε», κλπ) αλλά και άρχισε να τον συκοφαντεί ότι ήθελε από τον δήμαρχο «ανταλλάγματα», ότι τον εξέθεσε σε παράγοντες του εξωτερικού, ότι κατάλαβε ποιον «βρώμικο ρόλο» παίζει κ.αλλ.

Όλα αυτά γράφτηκαν σε κοινή θέα όλων των 1.300 μελών της ομάδας στην οποία ήταν εγγεγραμμένοι τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο πολίτης. Συνέχισε δε, και μέσα από το messenger ο Δήμαρχος να του προσάπτει επιπλέον «κοσμητικά» επίθετα (είσαι εκβιαστής, “τομάρια σαν κι εσένα” κλπ).

Ο θιγόμενος άσκησε το Σεπτέμβριο 2018 αγωγή αποζημιώσεως ζητώντας ποσό 49.906€ χρηματική ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από τις ύβρεις και τη συκοφαντική δυσφήμιση από τον (τότε) δήμαρχο. Η αγωγή προσδιορίστηκε να συζητηθεί τον Οκτώβριο 2018 και μετά από αναβολή, που ζήτησε ο εναγόμενος δήμαρχος, ορίστηκε να συζητηθεί η αγωγή το Δεκέμβριο 2018. Κατά τη δικάσιμο του Δεκεμβρίου, ο εναγόμενος Δήμαρχος ζήτησε εκ νέου αναβολή για να συνεκδικαστεί αντίθετη αγωγή του δημάρχου εναντίον του ενάγοντος πολίτη, για αναρτήσεις, που τις θεωρούσε ο Δήμαρχος προσβλητικές. Δεν έγινε δεκτό το αίτημα δεύτερης αναβολής οπότε δικάστηκε ο εναγόμενος Δήμαρχος ερήμην.

Εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2019 η υπ’ αρ. 22/2019 απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου και αφού έκρινε τις εκφράσεις του εναγομένου ότι προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη του πολίτη προς τον οποίο τις απεύθυνε, αναγνώρισε υποχρέωση αποζημίωσης του θιγομένου πολίτη με το ποσό των 5.000€ εκ των οποίων όρισε τα 3.000€ προσωρινώς εκτελεστά.

Κατά της πρωτόδικης αποφάσεως άσκησε ο πρώην δήμαρχος έφεση, επί της οποίας εκδόθηκε η 398/2020 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, η οποία τελεσίδικα έκανε δεκτή την αγωγή του ενάγοντος πολίτη και του επιδίκασε τελικό ποσό 5.000€ εντόκως, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τις ύβρεις και τις συκοφαντικές διαδόσεις του (τότε) Δημάρχου μέσω facebook.

Μάλιστα, το Εφετείο διαπίστωσε ότι ο ενάγων με δημοσιεύσεις στο facebook είχε δικαίωμα να κρίνει και να σχολιάζει το έργο ενός δημάρχου. Η απάντηση όμως του Δημάρχου με χαρακτηρισμούς βαρύτατα υβριστικούς ξεπερνά το επιβαλλόμενο μέτρο στην δημόσιο διάλογο και αντιπαράθεση. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν οι χαρακτηρισμοί «άθλιος, ψεύτης, αλήτης, τομάρι» και μάλιστα γραπτώς, ενώπιον πλήθους άλλων χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, προέρχονται από Δήμαρχο, ο οποίος μάλιστα καταλόγισε δημόσια στον ενάγοντα την κολάσιμη πράξη της εκβίασης, κατηγορώντας τον ψευδώς, ότι τον κατηγορεί επειδή δεν του έδωσε αυτά που ζητούσε από τον Δήμο. Με αυτόν τον τρόπο διέσυρε τον ενάγοντα ως εκβιαστή και έπληξε την αξιοπρέπεια και προσωπικότητα του ενάγοντα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This