Δευτέρα 17/5/2021

Καταδικασθέντες για εγκλήματα τρομοκρατίας δεν θα μεταφέρονται σε αγροτικές φυλακές – «Χειρόφρενο» και στις άδειες

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει την απαγόρευση μεταγωγών σε Αγροτικά Καταστήματα Κράτησης και στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), σε καταδικασθέντες για εγκλήματα τρομοκρατίας, ή άλλους βαρυποινίτες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής έδωσε έγκριση για το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θέτει αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη μεταγωγή καταδίκων κρατούμενων. Θυμίζουμε ότι ηχηρό παράδειγμα μεταφοράς τρομοκράτη σε αγροτική φυλακή, είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος τον Αύγουστο του 2018 μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου.

Στο σχετικό νομοσχέδιο υπάρχει ακόμη και αλλαγή της διαδικασίας εισαγωγής κρατουμένων σε Θεραπευτικά Καταστήματα Κράτησης, ή νοσηλευτικά ιδρύματα, αφού πλέον αυτό θα γίνεται μόνο με εντολή του διευθυντή της οικείας θεραπευτικής, ή ψυχιατρικής μονάδας σε ειδικό θεραπευτικό Κατάστημα Κράτησης.

Ένα άλλο «αγκάθι» μέχρι τώρα ήταν και οι άδειες των κρατουμένων, με φαινόμενα… εξαφάνισης να συναντώνται πολύ συχνά. Και για του λόγου το αληθές, από το 2015 έως το 2019, μόνο από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, 63 κρατούμενοι δεν επέστρεψαν από τακτική άδεια, ενώ το ίδιο διάστημα στις αγροτικές φυλακές Αγιάς Χανίων, 13 αδειούχοι κρατούμενοι παραβίασαν τους όρους κράτησής τους.

Με τις νέες διατάξεις τώρα, εισάγονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών στους κρατούμενους: «Βάζουμε φρένο στην κατάχρηση του συστήματος αδειών και πατάμε γκάζι στην κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής επανένταξης που τόνισε ο κ.Χρυσοχοϊδης, παρουσιάστηκε και το δίκτυο «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» σε διάφορες πόλεις, που έχει ως στόχο την δημιουργία ενός σύγχρονου υποστηρικτικού πλέγματος με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες, για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ