20-9-2020

Δ. Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής: «Μπορεί να φτάσουμε τα 160 κρούσματα την ημέρα, αν δεν τηρούμε τα μέτρα»

Καμπανάκι κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που μπορεί να φτάσουν έως και 160 την ημέρα, έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας σε διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό, επισήμανε πως, ώσπου να βγει το εμβόλιο, οφείλουμε να τηρούμε στο ακέραιο τα μέτρα προστασίας. «Για να σταματήσει χωρίς το εμβόλιο η πανδημία, πρέπει να μολυνθεί το 60%-70% του πληθυσμού. Το ζήτημα είναι να διαχειριστούμε σωστά τον υγειονομικό κίνδυνο, αποφεύγοντας τα χειρότερα, με κατάλληλη διαχείριση μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Να μην αφήσουμε να ξεφύγει η πανδημία αυτό το καλοκαίρι ή τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξουν τα σχολεία», σημείωσε.

Ύψιστης σημασίας για την πετυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είναι, κατά τον ίδιο, η σωστή διαχείριση του χρόνου που μας απομένει μέχρι να βρεθεί το πολυπόθητο εμβόλιο. Επιπλέον, η έγκαιρη και σωστή ανίχνευση των φορέων του Covid-19 στην κοινότητα μπορεί να συμβάλει, όπως λέει, αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Εάν παίρναμε και εφαρμόζαμε τα μέτρα δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα, δεν θα είχαμε την έξαρση που συζητάμε, αλλά πλάτυνση καμπύλης επιδημίας μέχρι το Νοέμβριο», σχολίασε και προειδοποίησε πως, αν δεν εφαρμοστεί κανένα από τα μέτρα αυτά, θα έχουμε 160 κρούσματα σε καθημερινή βάση.

Επιπλέον μέτρα και αυστηρότερα πρόστιμα

Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής αποτίμησε τον κίνδυνο ως διαχειρίσιμο, ωστόσο εκτίμησε πως θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα και να επιβληθούν αυστηρότερα πρόστιμα για τους παραβάτες προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Βέβαια, υποστήριξε πως εάν τα μέτρα της κυβέρνησης είχαν ληφθεί νωρίτερα, πιθανότατα δεν θα χρειάζονταν τα παραπάνω.

«Τα σχολεία θα ανοίξουν με τους μαθητές να φορούν μάσκα και να τηρείται απόσταση μέσα στην αίθουσα. Θα μπορούσαν όμως να ανοίξουν μία εβδομάδα μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία, δηλαδή στις 15 Σεπτεμβρίου, για να έχουν υποχωρήσει οι τουριστικές ροές», είπε.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ