Δερμιτζάκης-Εξαδάκτυλος ζητούν πιο αυστηρά μέτρα: Χάνεται ο έλεγχος και είμαστε στο δεύτερο κύμα! Έρχεται χειμώνας με βαριές νοσηλείες (video)

Must Read

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των Μανώλη Δερμιτζάκη και Θανάση Εξαδάκτυλου, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κρισιμότητα της κατάστασης των ημερών. Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, θα φέρει καταστροφικές συνέπειες αν δεν ληφθούν έγκαιρα αυστηρότερα μέτρα προστασίας, ενώ κάνουν λόγο για δύσκολο χειμώνα με βαριές νοσηλείες.

Ο  Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως η απότομη αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, φανερώνουν πως το νέο κύμα που έρχεται θα επηρεάσει τη χώρα σε μεγάλο βαθμό πριν το φθινόπωρο και εξέφρασε την ανησυχία του για την επακόλουθη αποδυνάμωση των ΜΕΘ και του ΕΣΥ, αφού οι ασθενείς θα είναι περισσότεροι από αυτούς που αναμένονται.

Φεύγει από τον έλεγχο μας

«Πρέπει να ελέγξουμε, κι αυτή τη στιγμή ο κορωνοϊός φαίνεται ότι φεύγει από τον έλεγχο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης,  προειδοποιώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας, αλλά και το κράτος να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυστηροποιήσει τα μέτρα προφύλαξης.

«Ενώ πίστευα μέχρι χθες ότι μπορούμε σταδιακά να περάσουμε το κύμα που έρχεται και να συνεχίσουμε στο φθινόπωρο, νομίζω ότι βγήκαμε από τα όρια καλού σεναρίου που είχαμε πάμε προς κακό, και τώρα χρειάζεται για μικρό διάστημα πολύ έντονη προσπάθεια για να πέσουν τα κρούσματα και μετά να μπούμε σε βιώσιμη συμπεριφορά. Βρισκόμαστε στα όρια ενός κακού σεναρίου και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Το κακό σενάριο μπορεί να είναι πολύ χειρότερο από τις χειρότερες εικόνες που έχετε σε άλλες χώρες, 1000 κρούσματα την ημέρα, παρά πολλοί σε ΜΕΘ και να μην μπορεί το ΕΣΥ να το αντέξει. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, αλλά είμαστε στα όρια για να ξεκινήσει (το κακό σενάριο)» υπογράμμισε.

«Όλα να αρχίσουν να κόβονται»

Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται κάτι πολύ πιο έντονο για κάποιο διάστημα ήμερων, όλα να αρχίσουν να κόβονται. Είτε ο αριθμός των ατόμων σε γάμους, είτε αν θα γίνονται γάμοι, είτε για τη χωρητικότητα των μπαρ, είτε αν θα λειτουργούν τα μπαρ, για οποιασδήποτε μορφής συγκεντρώσεις».

«Μετά το χθεσινό αριθμό κρουσμάτων ανησυχώ πάρα πολύ, ενώ δεν είχα τόσο μεγάλη ανησυχία… Είδαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων σε τρεις μέρες και με ανησυχεί παρά πολύ. Πριν τρεις μέρες ήταν 75 (κρούσματα), χθες ήταν 150, και φοβάμαι ότι σε λίγες μέρες θα είναι 300. Αυτό είναι το πρόβλημα. Όταν αυξάνονται τα κρούσματα τόσο πολύ θα αυξηθούν και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ» επεσήμανε.

Και κατέληξε: «Υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται μισά. Μάσκα κάτω από τη μύτη… Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι φορά μάσκα όταν τη φορά κάτω από τη μύτη, στο πηγούνι στο αυτί. Νομίζω ότι ο κόσμος λειτούργει για το πρόστιμο παρά καταλαβαίνει περί τινός πρόκειται. Όλη αυτή η λογική όταν συσσωρεύεται και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και είναι κάτι που με ανησυχεί πολύ χρειάζεται οξεία εφαρμογή κάποιων πραγμάτων».

Εξαδάκτυλος: Αυξημένες και βαριές νοσηλείες

Στο ίδιο κλίμα ανησυχίας, μίλησε στην τηλεόραση του MEGA και ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, και τόνισε πως τον χειμώνα που έρχεται, η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά, και θα φέρει αυξημένες  και βαριές νοσηλείες. Ανέφερε πως ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να στηριχτεί στην αναμονή του εμβολίου, αλλά στη σωστή χρήση της μάσκας.

«Ανησυχούμε από τις 10 Ιουλίου και το εκφράζουμε δημοσίως διαρκώς. Θα πρέπει να τηρήσουμε με μεγάλη αυστηρότητα, διάρκεια και επιμέλεια τα μέτρα για να αναστρέψουμε τους αριθμούς μετά από μερικές εβδομάδες, αλλιώς θα διολισθήσουμε σε μια πολύ μεγάλη επέκταση της διάδοσης του ιού, που θα φέρει αυξημένες νοσηλείες, και βαριές νοσηλείες, γιατί μπροστά μας είναι ο χειμώνας», σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

https://www.youtube.com/watch?v=u0XHPZtTIGA

«Είναι δύσκολη η ισορροπία. Η οικονομία και η κοινωνία ζητούν να μείνουν ανοιχτές και ο ιός διαδίδεται. Όλα εξαρτώνται από την πιστή και διαρκή εφαρμογή των μέτρων. Αν είχαμε αντίστοιχη εφαρμογή των μέτρων από τις 4 Μαΐου δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση σε αυτόν τον δυσάρεστο τόνο. Είδαμε τις συστάσεις μας να ακολουθούνται ως προαιρέσεις και τους συμπολίτες μας να τις ακολουθούν μόνο αν υπάρχει πρόστιμο», συνέχισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο ίδιος ανέφερε ότι «τα εμβόλια, έχουμε τρία που είναι σε τελική φάση αδειοδότησης, θα είναι διαθέσιμα μετά το δεύτερο κύμα για τη χώρα μας. Στα εμβόλια δεν μπορούμε να στηριχτούμε, τις μάσκες χρειαζόμαστε. Μετά τα Χριστούγεννα είναι το καλύτερο σενάριο για το εμβόλιο».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This